CASA DE PAPEL

7 spoiler-free σημειώσεις για τον 3ο κύκλο του Casa de Papel

Είδαμε αποκλειστικά τα 2 πρώτα επεισόδια της νέας σεζόν. Βάλε τη μάσκα σου.

Το ‘Casa de Papel’ ήταν μια μετριοπαθής επιτυχία στη γενέτειρά του Ισπανία. Τυπικά είχε ολοκληρωθεί. Αυτό μέχρι να το αναλάβει το Netflix.

Λίγο μόλις καιρό αφότου ανέβηκε στην πλατφόρμα ως ‘Money Heist’ ή ‘Τέλεια Ληστεία’ στα ελληνικά, το ‘Casa de Papel’ έγινε η πιο επιτυχημένη μη αγγλόφωνη σειρά στον streaming γίγαντα. Με ένα τέτοιο σάρωμα στα χέρια του, το Netflix θέλησε να παράξει μία ακόμη σεζόν αποκλειστικά αυτή τη φορά, δεσμεύοντας μάλιστα τον δημιουργό της Álex Pina σε συμφωνία για περισσότερες σειρές.

Εμείς εξασφαλίσαμε τα πρώτα δύο επεισόδια της σειράς και κρατήσαμε τις παρακάτω σημειώσεις για σένα. Είναι spoiler-free, με αναφορές ωστόσο στα τρέιλερ που έχουν προηγηθεί.

Για να δούμε τι θα δούμε:

1. ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ

Στο τέλος της περασμένης σεζόν, η ομάδα πήρε τα λεφτά και τον δρόμο της για την ελευθερία. Όπως έχει ήδη προδώσει το τρέιλερ της 3ης σεζόν όμως, η συμμορία θα επανενωθεί όχι μόνο για μια νέα ληστεία, αλλά και για να διασώσουν τον Rio που έχει πέσει στα χέρια της αστυνομίας. Ο λόγος που συνέβη αυτό όμως εξαρχής, είναι ένα λάθος τόσο απίστευτα ερασιτεχνικό που θα εκπλαγείς. Ο άνθρωπος που το κάνει βέβαια, δεν θα σε εκπλήξει. Οι έξυπνες αποφάσεις δεν ήταν ποτέ το δυνατό του/της σημείο.

2. Η ΝΕΑ ΤΕΛΕΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ

Φήμες έλεγαν ότι η 3η σεζόν θα μετέφερε τη δράση στη Βόρεια Αμερική, ώστε να δελεάσει και το αμερικανικό κοινό που δεν παραδόθηκε στη φρενίτιδα του ‘Casa de Papel’ όπως ο υπόλοιπος πλανήτης. Τελικά όμως η επόμενη επιχείρηση θα γίνει σε εδάφη πάτρια, σε τοποθεσία υψίστης ασφαλείας, με απολαβές που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

3. ΤΑ FLASHBACKS

Η σειρά επιστρατεύει συνήθως τα flashbacks για να γεμίσει τα κενά της εκπαίδευσης και, αρκετά πιο σπάνια, για να αποκαλύψει κάποια βαθύτερη σχέση μεταξύ των χαρακτήρων. Φέτος φαίνονται να έχουν την ίδια λειτουργία, εστιάζουν όμως περισσότερο στην αλληλεπίδραση του καστ, και μάλιστα οι χρονικές περίοδοι που καλύπτουν μπορεί να είναι από αρκετά χρόνια πριν, μέχρι το ακριβώς προηγούμενο βράδυ. Τι προβλήματα μπορεί να έχουν τα ζευγάρια της ομάδας; Τι ρόλο έχουν παίξει στο παρελθόν τα νέα πρόσωπα που γνωρίζουμε; Τι έκανε ο Berlin πριν μας συστηθεί;

4. Σ’ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΠΟΥ, ΚΑΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ

Για τις φρέσκιες προσθήκες στο καστ σου έχουμε ήδη γράψει. Ο Palermo, o Bogota, ο Marseille, η νέα αστυνομικός ονόματι Alicia που θα αναλάβει χρέη σύλληψης της ομάδας, είναι όλοι τους πρωταγωνιστές με μικρό ή μεγαλύτερο ρόλο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει η ενσωμάτωση της Raquel και της Monica στη νέα αποστολή. Η πρώτη με συντονιστικές ευθύνες εφάμιλλες με αυτές του Profesor, η δεύτερη με πιο ενεργή συμμετοχή στο πεδίο της μάχης. Οι δυο τους, είτε λόγω παρελθόντος ως αντίπαλο δέος, είτε λόγω απειρίας, προκαλούν δραματικές εξελίξεις στη σύμπνοια της ομάδας.

5. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ DALI

Ότι η αντίσταση είναι το κύριο θέμα της φετινής αποστολής τους είναι το μεγαλύτερο χαρτί προώθησης του Netflix ως τώρα. Σε βίντεο μάλιστα που έχει κυκλοφορήσει στο Twitter της σειράς, ο Profesor εξήγησε την επιστροφή τους επειδή «η αστυνομία έχει συλλάβει έναν δικό μας και τον κρατάει σε μια άγνωστη τοποθεσία». Η σειρά όμως παίρνει πολύ σοβαρά την αντιστασιακή διάσταση που θέλει να δώσει στην αφήγηση. Παρότι η ανάγνωση αυτή παρουσιάστηκε μονάχα στο τελευταίο μέρος της περασμένης σεζόν, εδώ οι πράξεις τους υιοθετούν πέρα για πέρα τη φιλοσοφία της εναντίωσης απέναντι στο σύστημα. Και δεν μένει μόνο σε αυτούς.

Στο διάστημα που έχουμε να τους δούμε, συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες εμπνευσμένες από όσα έκαναν οργανώνονται σε όλο τον κόσμο, με την κόκκινη στολή και τη μάσκα του Dali να έχουν μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης. Πιο πρόσφατα στην πραγματική ζωή, έχουμε δει παρόμοια επίδραση με την πορφυρή φορεσιά των Handmaids από το ‘Handmaid’s Tale’ που πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο έχουν βάλει για να διαμαρτυρηθούν για τα δικαιώματα της γυναίκας. Το ‘Casa de Papel’ κλείνει το μάτι σε τέτοιες κινήσεις και τις χρησιμοποιεί με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

6. ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΗΡΘΕ ΑΠΟΨΕ ΑΠ’ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Δεν υπολογίζαμε ότι θα βλέπαμε ξανά ομήρους του Νομισματοκοπείου, ήταν όμως η πιο διασκεδαστική έκπληξη των δύο πρώτων επεισοδίων. Εάν πω παραπάνω θα στη χαλάσω, όμως σου εγγυώμαι ότι και μόνο στη νέα όψη ενός συγκεκριμένου προσώπου θα γελάσεις.

7. COOL KIDS ON THE BLOCK

Η συμμορία υπάρχει σε αργή κίνηση, υπάρχει με ροκ μουσική στο background, υπάρχει σε ελικόπτερα, καράβια, ζέπελιν και στις περισσότερες ηπείρους της γης (στην Ανταρκτική δεν έφτασε κανένας απ’ ότι θυμάμαι). Η απόπειρα της σειράς να παρουσιάσει τα μέλη της ομάδας ως γκρίζα, ασταθή άτομα που έχαναν συχνά το δίκιο τους, στις δύο ώρες που είδαμε εμείς τουλάχιστον, έχει δώσει τη θέση της σε ένα ατέλειωτο coolness. Το show έχει παραδοθεί εντελώς στο στάτους τους ως τα Κακά Παιδιά με χρυσή καρδιά που δίνουν φωνή στον απλό λαό, και τους έχει μεταμορφώσει σε ροκστάρ.

ΚΙ ΑΛΛΟ CASA DE PAPEL:

To πιο δύσκολο quiz για το Casa de Papel
Ποιος ληστής του ‘La Casa de Papel’ είσαι;
Οι νέοι χαρακτήρες και οι επιστροφές που θα δούμε στον 3ο κύκλο