ΡΟΛΟΙ

5 υπέροχα ρολόγια με skeleton καντράν

Γιατί πολύ συχνά, το πιο όμορφο μέρος ενός ρολογιού είναι απλά ο μηχανισμός του.

Skeleton, προφανώς από την ελληνική λέξη «σκελετός». Μια ορολογία που χρησιμοποιείται στην ωρολογοποιία για να περιγράψει τα «αποσκελετωμένα» καντράν, αυτά δηλαδή που είναι έτσι φτιαγμένα ώστε απλά να μπορούν να κρατήσουν τους δείκτες στη θέση τους για να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά την ίδια ώρα να επιτρέπουν απρόσκοπτη θέα στον μηχανισμό που κρύβεται από πίσω.

Γιατί, πολύ συχνά, είναι ακριβώς ο μηχανισμός ενός ρολογιού που αποτελεί το πιο όμορφο κομμάτι του. Ποιος χρειάζεται φανταχτερά χρώματα και τσαχπινιές στο design ενός καντράν, όταν μπορεί να μην έχει καθόλου καντράν;

Ακολουθούν πέντε παραδείγματα ρολογιών skeleton που το αποτέλεσμα της αφαίρεσης των «περιττών» επιφανειών είναι εντυπωσιακό. Πέντε δημιουργίες όπου η ιδέα του skeleton είχε τον χειρισμό που πραγματικά της αξίζει.

Bvlgari Octo Finissimo Skeleton 8 Days

Έχουμε ξαναγράψει για τη σειρά Octo Finissimo και τα πιο λεπτά ρολόγια στον κόσμο που αποτελούν μέλη της. Μια από τις φετινές κυκλοφορίες που γιορτάζουν τα 10 χρόνια της συγκεκριμένης συλλογής είναι και το Skeleton 8 Days. Με μια κάσα 40 χιλιοστών και πάχους μόλις 5,95, από ροζ χρυσό, ήταν ήδη ένα ρολόι λεπτό και φίνο. Αλλά με την αφαίρεση αρκετών επιφανειών του καντράν έτσι ώστε η κάσα να είναι διαμπερής, το μεγαλείο του ρολογιού φτάνει σε άλλα επίπεδα.

Στο καντράν υπάρχει κυρίαρχο το 12 και οι υπόλοιπες ενδείξεις της ώρας είναι σημειωμένες με στήλες από ροζ χρυσό.

Στο ίδιο χρώμα είναι και οι δείκτες της ώρας και των λεπτών, αλλά και ένας μικρότερος, των δευτερολέπτων, που κινείται στο δικό του υποκαντράν. Αυτά είναι τα μόνα στοιχεία που ξεχωρίζουν και κάνουν την ανάγνωση της ώρας πανεύκολη, πράγμα που δεν είναι πάντα δεδομένο σε ένα skeleton ρολόι.

Τα υπόλοιπα στοιχεία του καντράν μπλέκονται με τον μηχανισμό και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άψογο. Ταιριαστό επίσης σε ένα σπουδαίο μηχανισμό, τον  Calibre BVL 199 SK που δίνει μια τεράστια αυτονομία κουρδίσματος 192 ωρών.

Oris Artelier Skeleton

01 734 7721 4051-07 5 21 64FC – Oris Artelier Skeleton

Για το δικό της skeleton, η Oris προτίμησε να μην εξαφανίσει τελείως το καντράν, αλλά να διατηρήσει μια αρκετά παχιά εξωτερική στεφάνη που φέρει πάνω της τις ενδείξεις της ώρας και άρα κάνει την ανάγνωσή της πολύ εύκολη.

Έχει κι αυτό διάμετρο κάσας στα 40 χιλιοστά με το υλικό της να είναι αυτή τη φορά το ατσάλι, που σημαίνει προσιτό κόστος για ένα τόσο classy μοντέλο (γύρω στις 2.500 ευρώ).

Κινείται από τον Oris 734, ένα μηχανισμό που βασίζεται στον SW 200-1 της Sellita, μια πολύ τίμια και αξιόπιστη πρόταση για ένα ρολόι που έτσι κι αλλιώς πρέπει να κάνει μόνο τα βασικά, να λέει την ώρα δηλαδή, αλλά και να αφήνει μια ευχάριστη ματιά στην καρδιά του.

Ulysse Nardin Executive Freewheel Osmium Edition

Η Ulysse Nardin, μια ελβετική ωρολογοποιία που καταφέρνει πάντα να πηγαίνει το design στο επόμενο επίπεδο, έχει πάρει την έννοια του skeleton και της έχει δώσει μια μοναδική ενσάρκωση στο Freewheel Osmium.

Ο in-house μηχανισμός του δεν αποκαλύπτεται ολόκληρος, αλλά μόνο συγκεκριμένα εξαρτήματά του που αποτελούν στην ουσία μέρος του καντράν και μοιάζουν να πλέουν επάνω του. Ο UN-176 είναι κουρδιστός στο χέρι και διαθέτει μέχρι και tourbillon, για απόλυτη ακρίβεια, που είναι βέβαια και το πιο όμορφο στοιχείο του καντράν, στο 6. Όλα αυτά φιλοξενούνται από μια ευμεγέθη κάσα 44 χιλιοστών.

Maurice Lacroix Aikon Mercury

Άλλο ένα μοντέλο που παίρνει συγκεκριμένα εξαρτήματα του μηχανισμού (τα στρογγυλά του, εν προκειμένω) και τα δένει υπέροχα με το σχέδιο του καντράν, σε ένα υπέροχο παιχνίδι ομόκεντρων και μη κύκλων και χρωματισμών.

Έχει και αυτό μεγάλη κάσα, με διάμετρο 44 χιλιοστών, ενώ διατίθεται σε έκδοση είτε με λουράκι είτε με μπρασελέ για να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.

Ο μηχανισμός του είναι ο Calibre ML225 που δίνει 38 ώρες αυτονομία κουρδίσματος.

Bell & Ross BR 05 Skeleton

H Bell & Ross δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους σχέδια και το BR 05 Skeleton θεωρείται ένα πειραματικό της μοντέλο. Κυκλοφορεί σε περιορισμένη έκδοση 500 κομματιών, τα οποία πλέον έχουν εξαφανιστεί σχεδόν όλα από την αγορά.

Χρησιμοποιεί και αυτό ένα μηχανισμό της Sellita -αυτή τη φορά τον SW 300, που έχει ένα μεγάλο, όμορφο ρότορα, που είναι και το εξάρτημα που ξεχωρίζει περισσότερο απ’ όλα όταν χαζεύεις τον μηχανισμό από το αποσκελετωμένο καντράν του BR 05.