ΡΟΛΟΙ

Ένα ρολόι με έμπνευση από τους παγετώνες για τα 110 χρόνια της Seiko

Το Seiko SPB333 110th Anniversary είναι μια ειδική έκδοση Prospex Diver με «παγωμένα» χρώματα και τις συνήθεις, εντυπωσιακές επιδόσεις της συλλογής.

Μπήκαμε πια στο 2023, κάτι που σημαίνει ότι αυτή είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τη Seiko. Η ιαπωνική ωρολογοποιία γιορτάζει φέτος τα 110ά της γενέθλια και σκοπεύει να κυκλοφορήσει μια σειρά από ειδικές εκδόσεις. Η πρώτη από αυτές είναι ένα «παγωμένο» Prospex Diver.

Πρόκειται για το SPB333, ένα λεπτό, καταδυτικό ρολόι που «πατάει» πάνω σε ένα από τα καλύτερα μοντέλα της χρονιάς που μας πέρασε. Και που, σχεδιαστικά, αντλεί έμπνευση από το permafrost των ψηλότερων κορυφών του κόσμου και των παγετώνων στους δύο πόλους της Γης. Αυτό αντικατοπτρίζεται κυρίως στο μοτίβο του καντράν, όπου διακρίνονται τα χαρακτηριστικά «νερά» του παγετώνα.

Στο σύνολό του -και με εξαίρεση τον πολύ λεπτό, μπλε δείκτη των δευτερολέπτων- είναι ένα ρολόι χωρίς χρώμα. Ένα «παγωμένο» μοντέλο, στις αποχρώσεις του γκρι. Το καντράν, με το μοτίβο που προαναφέραμε, τού χαρίζει ένα υπέροχο βάθος κάτι που συμπληρώνεται από την γκρίζα στεφάνη. Τα δύο μαζί δημιουργούν ένα σύνολο αισθητικής αρτιότητας που θα συναρπάσει όσους δεν κυνηγούν τα πολύ φανταχτερά ρολόγια.

Η Seiko όμως δε σταματά εκεί

Ένα Seiko με έμπνευση από τους παγετώνες, για τα 110α γενέθλια της ιαπωνικής εταιρείας

Εκτός από το κλασικό μπρασελέ από ατσάλι που συναντάμε και σε άλλα μοντέλα της σειράς Prospex Diver, θα πλαισιώσει αυτή την ειδική έκδοση και με ένα λουράκι από πολυεστέρα (από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια μάλιστα), σε «πλεκτή» μορφή και με χρωματισμό που ταιριάζει απόλυτα στο μοτίβο του καντράν. Τα χρώματα, βέβαια, παραμένουν και εδώ τα ίδια: λευκό και γκρι.

Ένα Seiko με έμπνευση από τους παγετώνες, για τα 110α γενέθλια της ιαπωνικής εταιρείας

Μέσα στην ατσάλινη κάσα, που έχει διάμετρο 41 χιλιοστά και πάχος μόλις 12,3, συναντάμε τον μηχανισμό 6R35.

Πρόκειται για έναν κουρδιζόμενο μηχανισμό που προσφέρει εξαιρετική ακρίβεια (χάνει όχι πάνω από 20 δευτερόλεπτα την ημέρα) και προσφέρει αυτονομία κουρδίσματος 70 ωρών. Είναι επίσης αρκετά ανθεκτικός στα μαγνητικά πεδία (όπως θα περιμέναμε από ένα ρολόι που έχει ως σημείο αναφοράς τους πόλους της Γης), ενώ είναι στεγανό σε βάθος 200 μέτρων.

Μπορεί το SPB333 110th Anniversary να είναι ειδική έκδοση, αλλά για τη Seiko αυτό το «ειδική» σημαίνει συνήθως αριθμό παραγωγής που είναι ο συνηθισμένος για ρολόγια μαζικής παραγωγής άλλων εταιρειών. Το συγκεκριμένο θα κυκλοφορήσει σε 5.000 αντίτυπα. Η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 1.300 ευρώ.