ΡΟΛΟΙ

Επιστροφή στα ‘70s για την Glashütte Original

Τα «όχι ακριβώς τετράγωνα» νέα μοντέλα, θυμίζουν μια δεκαετία με ιδιαίτερο στυλ.

Ααααχ, τα ‘70s! Οι ΑΒΒΑ, το πρώτο Star Wars, οι Άγγελοι του Τσάρλι… Και μερικά από τα πιο παράξενα -ή εντυπωσιακά για άλλους- designs που είδαμε ποτέ. Τα ρολόγια της εποχής, ανάμεσά τους. Αντλούσαν έμπνευση από τη disco και από το όλο φαντεζί ντεκό στυλ της εποχής και είχαν ιδιαίτερα σχήματα και χρώματα -με τη μεγάλη απόβαση των γιαπωνέζικων quartz να παίζει κι αυτή το ρόλο της.

Ιδιαίτερο σχήμα και χρώμα έχουν και οι καινούργιες δημιουργίες της γερμανικής Glashütte Original. Τα χρώματα είναι ιδιαίτερα της μόδας τώρα (πορτοκαλί και Tiffany Blue), αλλά την ίδια ώρα είναι και χαρακτηριστικές επιλογές εκείνης της εποχής. Το σχήμα τους πάλι, τετράγωνο, αλλά όχι ακριβώς τετράγωνο αλλά ούτε και tonneau, είναι μια ξεκάθαρη αναφορά απευθείας σε εκείνη την εποχή. Τόσο ρετρό, που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να συγκινήσει πολλούς.

Ωστόσο, αυτά τα δύο Seventies Chronograph Panorama Date, το Vibing Orange και το Disco Blue, όπως τα ονομάζει ο γερμανικός οίκος, είναι δύο αξιοπρόσεκτες δημιουργίες για πολλούς ακόμη λόγους πέραν του στυλ τους.

Μπορείς να παρατηρήσεις μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, όπως το μετρητή της αυτονομίας κουρδίσματος που κρύβεται στο υποκαντράν των δευτερολέπτων ή την ευκρίνεια που προσφέρουν τα λαμπερά χρώματα, συνδυασμένα με τις μαύρες ενδείξεις και τα φωσφορίζοντα σημεία.

Οι κάσες των δύο ρολογιών είναι από ατσάλι και οι πλευρές τους έχουν μήκος 40 χιλιοστών, ενώ μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ατσάλινο μπρασελέ και λουράκι από καουτσούκ. Είναι στεγανά σε βάθος 100 μέτρων.

Στην καρδιά τους χτυπά ο αυτόματος μηχανισμός 37-02, ένα in-house calibre, που εκτός από τη μεγάλη ημερομηνία που μας δίνει στο 6, έχει επίσης λειτουργία flyback χρονογράφου (με το μηδενισμό της, η χρονομέτρηση ξεκινά αμέσως ξανά), αλλά και ένα τεράστιο power reserve 70 ωρών. Ο γερμανικός οίκος αποφάσισε να τα κυκλοφορήσει σε μια περιορισμένη έκδοση -από 100 κομμάτια για το καθένα. Και η τιμή τους είναι λίγο τσουχτερή, στα 14.200 ευρώ. Ωστόσο, οι φανατικοί των ‘70s δύσκολα θα βρουν άλλο σύγχρονο ρολόι τέτοιου επιπέδου που να τους θυμίζει εκείνη την εποχή.