ΡΟΛΟΙ

H Χρονιά του Λαγού με τον τρόπο της Vacheron Constantin

H κορυφαία ωρολογοποιία παρουσιάζει το νέο της αριστούργημα που εμπνέεται από την κινεζική αστρολογία.

Ξεκίνησε, λοιπόν, προχθές το νέο έτος σύμφωνα με την κινεζική αστρολογία και φέτος θα είναι η Χρονιά του Λαγού. Η ελβετική υψηλή ωρολογοποιία, της οποίας τα τελευταία χρόνια οι πιο ενθουσιώδεις πελάτες είναι οι πλούσιοι Κινέζοι (και οι Άραβες, βέβαια) φροντίζει κάθε χρόνο να παρουσιάζει ρολόγια που έχουν ως σημείο αναφοράς την κινεζική αστρολογία. Για τη Vacheron Constantin, έναν από τους πιο επιφανείς οίκους παγκοσμίως, είναι η συλλογή métiers-d’art που συνήθως φιλοξενεί αυτές τις ειδικές δημιουργίες.

Θυμίζουμε δύο ρολόγια που έχουμε στο παρελθόν φιλοξενήσει σε αυτήν εδώ τη στήλη και ανήκουν στην εν λόγω συλλογή -και τα δύο με αναφορές στον ελληνορωμαϊκό κόσμο: Το Grande Complication Bacchus και εκείνο το απίθανο μοντέλο με τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Στο ξεκίνημα του 2023, λοιπόν, στη συλλογή métiers-d’art προστίθεται ένα μοντέλο στου οποίου το καντράν κυριαρχεί ο λαγός. Το Métiers d’Art the Legend of the Chinese Zodiac – Year of the Rabbit έρχεται με μια κάσα 40 χιλιοστών σε δύο εκδοχές, μία από λευκόχρυσο και μία από ροζ χρυσό και κινείται από τον σπουδαίο μηχανισμό 2460 G4 που εμφανίζει τις ώρες, τα λεπτά, την ημέρα της εβδομάδας και την ημερομηνία σε τέσσερα ξεχωριστά παράθυρα, στις άκρες του καντράν -με παρόμοιο τρόπο όπως εκείνος του ρολογιού με τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Το κυρίαρχο, βέβαια, στοιχείο του ρολογιού είναι ο λαγός που βρίσκεται στο κέντρο του καντράν. Φτιαγμένος από τιτάνιο για το ρολόι από λευκόχρυσο και από ροζ χρυσό για τη δεύτερη έκδοση, συνοδεύεται από ένα κινεζικό μοτίβο λουλουδιών που γεμίζει το υπόλοιπο καντράν. Ο συνδυασμός των δύο δίνει έντονο βάθος και μια 3D αίσθηση.

Το χρώμα πίσω από τον σμιλευμένο λαγό είναι δουλεμένο με τεράστια τέχνη και βασίζεται σε ένα σμάλτο που χρειάζεται να θερμανθεί στους 800 και πάνω βαθμούς Κελσίου μέχρι να αποδώσει τις ιδιαίτερες αποχρώσεις του. Αλλά όλα αυτά είναι παιχνιδάκι για τους μαέστρους της Vacheron Constantin με την τεράστια εμπειρία σε παρόμοια ρολόγια – κοσμήματα.

Η πλάτη της κάσας είναι φυσικά διάφανη. Και επιτρέπει τη θέα στον μηχανισμό του ρολογιού που κι αυτός είναι απίστευτα όμορφος, αφού ο ρότοράς του φέρει ένα ανάγλυφο μοτίβο και τα υπόλοιπα εξαρτήματα είναι αρμονική τοποθετημένα ώστε να ευχαριστούν το μάτι. Το Vacheron Constantin Métiers d’Art the Legend of the Chinese Zodiac – Year of the Rabbit θα κυκλοφορήσει σε μόλις 18 κομμάτια, 9 για κάθε ένα από τα δύο υλικά και η τιμή του γίνεται γνωστή μόνο σε όσους δείξουν σοβαρό ενδιαφέρον επικοινωνώντας απευθείας με τον ελβετικό οίκο.