ΡΟΛΟΙ

Πολυτελή, αλλά και εργαλεία: 5 πανέμορφα, ανθεκτικά ρολόγια

Ρολόγια που φτιάχτηκαν με βασικό σκοπό να αντέχουν υπό αντίξοες συνθήκες, αλλά που μπορούν να σταθούν μια χαρά σε οποιαδήποτε εμφάνιση.

Τα «ρολόγια – εργαλεία» είναι αυτή η κατηγορία της ωρολογοποιίας που φιλοξενεί μοντέλα των οποίων ο βασικός σκοπός είναι να σε συνοδεύουν στις περιπέτειές σου. Τα καταδυτικά είναι η πιο προφανής υποκατηγορία ανάμεσά τους, αλλά υπάρχουν κι άλλου είδους εργαλεία, όπως τα ρολόγια «περιπέτειας» με τις αντιμαγνητικές ιδιότητες ή εκείνα που είναι σχεδιασμένα για πιλότους.

Μόλις πριν λίγες μέρες γράφαμε για ένα τέτοιο ρολόι, το υπέροχο Club Sport neomatik 37 της Nomos. Είναι ένα ρολόι που αντέχει σε αντίξοες συνθήκες, αλλά την ίδια ώρα στέκεται μια χαρά σε ένα επαγγελματικό ραντεβού -ακόμα και σε ένα επίσημο δείπνο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 5 ακόμη παρόμοια μοντέλα της αγοράς, αφού αποτελούν μια πολύ δημοφιλή κατηγορία -ειδικά για όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση να αγοράζουν διαφορετικά ρολόγια για την κάθε περίσταση:

Rolex Explorer II

Πολυτελή, αλλά και εργαλεία: 5 ανθεκτικά (και πανέμορφα) ρολόγια

Ίσως, το πιο διάσημο ρολόι – εργαλείο εκεί έξω. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1971, σχεδιασμένο για μέλη διάφορων αποστολών που ταξίδευαν για έρευνες στους δύο πόλους της Γης ή σε ψηλά βουνά. Είναι φτιαγμένο από ατσάλι και έχει κάσα διαμέτρου 42 χιλιοστών, ενώ κινείται από τον inhouse μηχανισμό Caliber 3187 της Rolex. Η ελβετική εταιρεία έχει επιλέξει ένα ειδικό κράμα ατσαλιού που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο αλατόνερο -αν και αυτό, για πολλούς, δε δικαιολογεί τη σχετικά υψηλή του τιμή, που ξεπερνά τις 8.000 ευρώ.

Breitling Avenger Blackbird

Πολυτελή, αλλά και εργαλεία: 5 ανθεκτικά (και πανέμορφα) ρολόγια

Ένα στρατιωτικό ρολόι με κάσα από τιτάνιο (και επίστρωση DLC), μεγάλου μεγέθους, αφού έχει διάμετρο 48 χιλιοστών. Το μέγεθός του είναι αποτρεπτικό για πολλούς, αλλά οι ιδιότητές του το καθιστούν μια από τις πιο δυναμικές επιλογές της αγοράς για όσους έχουν αρκετά μεγάλο χέρι για να το υποστηρίξει.

Η στεφάνη του είναι περιστρεφόμενη, για όσους κάνουν καταδύσεις, ενώ το ρολόι είναι αδιάβροχο στα 300 μέτρα. Ο μηχανισμός του βασίζεται στον ETA 2824 και είναι πιστοποιημένο χρονόμετρο. Με μια τιμή γύρω στις 5.000 ευρώ, είναι σχετικά ακριβό για την κατηγορία του, αλλά όχι και απρόσιτο.

Oris Big Crown Propilot Date

Πολυτελή, αλλά και εργαλεία: 5 ανθεκτικά (και πανέμορφα) ρολόγια

Με μια τιμή που κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ, είναι ένα εξαιρετικό value for money ελβετικό ρολόι – εργαλείο, σχεδιασμένο βάσει των κανόνων των pilot watches. Η κάσα του είναι από ατσάλι και έχει διάμετρο 41 χιλιοστών, ενώ αυτό που ξεχωρίζει είναι η μεγάλη του κορώνα που το κάνει αρκετά εύκολο να ρυθμιστεί, ακόμη κι όταν ο ιδιοκτήτης του φορά γάντια. Κινείται από τον SW 220 της Sellita και συνοδεύεται από ένα υφασμάτινο λουράκι, που μπορεί να προσαρμοστεί και πάνω από στολή.

Tudor Pelagos LHD

Πολυτελή, αλλά και εργαλεία: 5 ανθεκτικά (και πανέμορφα) ρολόγια

To LHD στον τίτλο του δηλώνει ότι η κορώνα του βρίσκεται στα αριστερά (left hand drive), πράγμα που λατρεύουν όσοι θέλουν να φορούν το ρολόι τους στο δεξί χέρι. Είναι ένα κλασικό καταδυτικό ρολόι με μηχανισμό που είναι πιστοποιημένο χρονόμετρο (τον Caliber MT5612 της Tudor) και είναι ιδιαίτερο ανθεκτικό, αφού η κάσα του είναι στεγανή ακόμη και σε 500 μέτρα βάθος.

Είναι μάλιστα κατασκευασμένη από τιτάνιο και έχει διάμετρο 42 χιλιοστών, ενώ συνοδεύεται από ένα λουράκι από καουτσούκ. Με τιμή λίγο πάνω από τις 4.000 ευρώ, θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά ρολόγια στο είδος του.

Seiko Prospex Automatic Diver’s

Πολυτελή, αλλά και εργαλεία: 5 ανθεκτικά (και πανέμορφα) ρολόγια

Ίσως περισσότερο εργαλείο από τα υπόλοιπα και λιγότερο φτιαγμένο για να σταθεί σε ένα επίσημο δείπνο, αλλά σίγουρα ένα απίστευτα προσιτό μοντέλο για αυτά που προσφέρει, αφού η τιμή είναι 500 ευρώ, ένα απόλυτα προσιτό κόστος για ένα αυτόματο ρολόι. Κινείται από τον Caliber 4R36 της Seiko, είναι αδιάβροχο σε βάθος 200 μέτρων, διαθέτει φυσικά μια περιστρεφόμενη στεφάνη και η κάσα του έχει διάμετρο 44 χιλιοστών.