Φραντσέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου γυρνάει την Ελλάδα με μια ψησταριά

Η νέα εκπομπή του Αλέξανδρου Παπανδρέου, BBQ Stories, συνδυάζει την αγάπη του για τη φύση, τον αθλητισμό, τα ταξίδια, το αυτοκίνητο και το φαγητό.

Ένας από τους πιο αγαπητούς μάγειρες, με επιτυχημένη τηλεοπτική πορεία, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου είναι όπως ακριβώς φαίνεται κι εκτός κάμερας. Προσιτός, χαμογελαστός και χαρούμενος, αγαπά το καλό φαγητό και τη μαγειρική και θέτει το φαγητό στη σωστή του διάσταση: ως καύσιμο για τον οργανισμό και την καλή υγεία και ως μέσο για να μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι αγαπημένα πρόσωπα. Φέτος, τον βλέπουμε στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή Love It με την Ιωάννα Μαλέσκου για δεύτερη σεζόν, ενώ μόλις την Κυριακή 3 Απριλίου έκανε πρεμιέρα σε Ελλάδα και Κύπρο το BBQ Stories. Μία εκπομπή που ήθελε να κάνει εδώ και καιρό, και που συνδυάζει όσα αγαπά ο ίδιος: φύση, ταξίδια, αυτοκίνητο, αθλητισμό και φυσικά μαγειρική.

«Στόχος, όταν κάνεις τηλεόραση από ένα σημείο και μετά, είναι να ασχολείσαι με πράγματα που αγαπάς και σου αρέσουν. Το BBQ Stories, λοιπόν, είναι μία εκπομπή που είπα ότι θα την έκανα ακόμα και μόνος μου. Γιατί θέλω να δώσω στον κόσμο – κι ελπίζω να το καταλάβει – κάτι που έχω αγαπήσει και αγαπώ πολύ. Μέχρι το επόμενο πάντα. Το θέμα είναι να βάζεις στόχους, να πραγματοποιείς όνειρα και να τα πετυχαίνεις. Αυτό ήταν ένα όνειρο που είχα εδώ και τρία χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα. Το πίστεψε και το κανάλι και μου έδωσε τη δική μου εκπομπή σε μία χρονική περίοδο όχι εύκολη λόγω των συνθηκών. Όταν κάτι κάποιος το θέλει και το πιστεύει, θα το καταφέρει» εξομολογείται ο Αλέξανδρος Παπανδρέου.

Η αγάπη για το ταξίδι μεταφράζεται μέσα από όμορφες ιστορίες που έχουν ως κοινό αναφοράς το ψήσιμο στη φωτιά – μία συνήθεια που αγαπούν ιδιαίτερα οι Έλληνες. Η εκπομπή έρχεται να δείξει ότι μπορούμε με τις νέες συσκευές που υπάρχουν στην αγορά, μπορούμε να ψήνουμε πλέον χειμώνα – καλοκαίρι, από το μπαλκόνι και το εξοχικό μας μέχρι σε μία εκδρομή δίπλα σε ένα ποτάμι ή στη θάλασσα, πάντα με ασφάλεια. Την ίδια στιγμή καλύπτει την ανάγκη για ελευθερία, φυγή και παρέα, και σίγουρα βρίσκει αντίκτυπο στους λάτρεις του camping, σε αυτούς που αγαπούν τις δραστηριότητες αλλά ακόμα και σε εκείνους που αναζητούν την ευκολία στη μαγειρική αλλά και ενδιαφέρουσες εναλλακτικές.

Η εκπομπή πραγματεύεται τον Αλέξανδρο που ταξιδεύει και κάθε φορά πάει σε έναν διαφορετικό τόπο, γνωρίζει ένα άθλημα που είτε έχει κάνει είτε όχι και όλο αυτό είναι κάπως περιπετειώδες. Το δοκιμάζει με κάποιον που το κατέχει, γνωρίζεται με τον ίδιο και την παρέα του και μετά από την αθλητική δραστηριότητα, ψήνουν όλοι μαζί.

Φαγητό, ταξίδια και διασκέδαση

«Θέλεις να ταξιδέψεις, να αθληθείς και μετά οι πιο πολλοί λένε “πάμε σε μία ταβέρνα να φάμε” αλλά εδώ το θέμα είναι ότι ψήνουμε μαζί παρέα. Μαθαίνουμε νέες συνταγές και τάσεις στο κομμάτι του BBQ και της υγιεινής διατροφής. Και ότι δεν έχει μόνο κρέας. Περιλαμβάνει ψάρι και vegetarian συνταγές, μπορεί να έχει pizza, ψωμί, γλυκό, τα πάντα. Στα πρώτα επεισόδια σίγουρα εστιάζουμε πιο πολύ στο κρέας γιατί είναι το πιο βασικό αλλά έχουμε και τσιπούρα, φαγκρί, χταπόδι, γενικά διαφορετικά υλικά», εξηγεί.

«Γνωρίζουμε τόπους που κάποιους έχω ήδη επισκεφτεί και άλλους που πάω για πρώτη φορά. Νομίζω ότι είναι μια εκπομπή που μπορεί να σε χαλαρώσει, να σε ταξιδέψει, να σε κάνει να ονειρευτείς που θέλεις να πας και τι θέλεις να κάνεις και να ξεφύγουμε λίγο από αυτή τη συνθήκη του εγκλεισμού που βιώσαμε δύο χρόνια τώρα».

Έτσι, η ομάδα γεμίζει με πράγματα δύο αυτοκίνητα και στήνει στο εκάστοτε spot. «Μέσα από την εκπομπή, μπορεί να κρατήσει ο καθένας ό,τι θέλει: την τοποθεσία, το off road, τη βόλτα τη φύση, το BBQ και είτε να επιλέξει κάποιο από αυτά για να το κάνει είτε όλα μαζί, σαν μία ιστορία. Το κάθε επεισόδιο άλλωστε είναι μια ιστορία, εξού και το BBQ Stories».

Σε αντίθεση με τις περισσότερες εκπομπές που αρχίζουν και τελειώνουν με μία συνταγή, εδώ βλέπεις τη διαδρομή μέχρι την ώρα που θα φας. Κι αυτό σημαίνει να γνωρίσεις κόσμο, να κοινωνικοποιηθείς, να δραστηριοποιηθείς στη φύση, να αναπνεύσεις οξυγόνο, να δεις ωραίες εικόνες, να στήσεις τη μαγειρική σου και να δέσει όλο αυτό με ένα τελικό πιάτο κάθε φορά.

Ο Αλέξανδρος γνωρίζει κόσμο τυχαία στον δρόμο και μπορεί να δοκιμάσει κάτι που έχει φτιάξει κάποιος, όπως ένα σπιτικό ψωμί ή τυρί. «Μία ωραία στιγμή ήταν όταν πετύχαμε τον κύριο Κώστα, σε ένα χωριό στην Αρκαδία, ο οποίος μόλις είχε βάλει στο σπίτι του ένα κατσικάκι τριών ημερών γιατί είχε κρύο. Ωραίες, καθημερινές ιστορίες».

Υπάρχουν ταξιδιωτικές εκπομπές που αφορούν μόνο το φαγητό, με ανθρώπους που επισκέπτονται μία άλλη χώρα μόνο και μόνο για να φάνε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Κι όπως υπάρχουν ταξιδιωτικοί προορισμοί για φαγητό σε όλον τον κόσμο, έτσι είναι και στην Ελλάδα».

Δεν είναι μόνο ότι η εκπομπή σε ξεσηκώνει από τον καναπέ σου αλλά και ότι υπάρχει μία διάδραση με τα social media. Καθώς δεν εμφανίζεται κάποια καρτέλα με συνταγή, αλλά αυτή ανεβαίνει στον λογαριασμό του Αλέξανδρου στο Instagram και στο site του, μπορείς να πάρεις το tablet σου και να μαγειρέψεις όπου κι όποτε θέλεις. Παράλληλα, μοιράζονται ιστορίες από τα ταξίδια και όλα τα βίντεο ανεβαίνουν στο κανάλι του σεφ στο YouTube.

«Πέρα από το επάγγελμά μου, που το κάνω από τα 18 μου χρόνια, το φαγητό για μένα αντιπροσωπεύει την εστία, δηλαδή το σημείο που συγκεντρώνεται όλη η παρέα, οι φίλοι ή η οικογένεια (ό,τι αυτό σημαίνει για κάποιον) και μοιράζεται τα νέα της καθημερινότητας. Πάνω από ένα τραπέζι γίνονται πάντα οι πιο ωραίες συζητήσεις, είναι εκεί που συγκεντρωνόμαστε όλοι στο τέλος της ημέρας ή μίας εκδρομής και μοιραζόμαστε τις εικόνες, τις σκέψεις και γιατί όχι και τα όνειρά μας».

Το φαγητό είναι ξεκάθαρα λόγος για να ταξιδέψεις. Και αυτό το βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. «Υπάρχουν ταξιδιωτικές εκπομπές που αφορούν μόνο το φαγητό, με ανθρώπους που επισκέπτονται μία άλλη χώρα μόνο και μόνο για να φάνε κάτι πολύ συγκεκριμένο – κι όπως υπάρχουν ταξιδιωτικοί προορισμοί για φαγητό σε όλον τον κόσμο, έτσι υπάρχουν και στην Ελλάδα.

Μπορείς να πας στα Ζαγόρια για να φας μια πολύ ωραία πίτα, στην Ηλεία για νόστιμη γουρουνοπούλα, στην Αμοργό για το πατατάτο του κυρίου Βαγγέλη, στην Κρήτη για αντικριστό και σαρμαδάκια και χίλια άλλα δύο ή στη Λήμνο για καλαθάκι και άφκο (τοπική φάβα). Πολλά από αυτά μπορείς να τα κάνεις στο BBQ – ακόμα και μία φάβα».

Τα μυστικά του BBQ

 

«Εμείς το BBQ το ξέραμε περισσότερο ως μία σχάρα με κάρβουνα που απλά ψήνεις. Πλέον είναι ένας κινητός φούρνος που μπορεί να αναπτύξει και μεγάλες θερμοκρασίες, έχεις θερμόμετρα, πάρα πολλά αξεσουάρ να κάνεις κάπνισμα, να έχεις άμεσο κι έμμεσο ψήσιμο. Δεν είναι εύκολο να το ξέρεις, πρέπει να ασχοληθείς λίγο να διαβάσεις και νομίζω ότι τουλάχιστον στον πρώτο κύκλο της εκπομπής θα λύσουμε κάποιες βασικές απορίες».

«Σίγουρα καταρρίπτονται μύθοι αλλά είναι διαφορετικοί για τον καθένα. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που ψήνουν πολύ καλύτερα από μένα γιατί είναι εντελώς μάστερ και μάστορες. Ψάχνουμε και τέτοιους τύπους. Απλώς νομίζω ότι κάποιος θα έρθει πιο κοντά σε αυτόν τον τρόπο μαγειρικής και θα καταλάβει ότι μπορεί και μόνος του να ψήσει ένα καλό κρέας. Θα το αγοράσει από έναν καλό κρεοπώλη, θα το πληρώσει λιγότερο και θα το ευχαριστηθεί δέκα φορές παραπάνω».

Μία ψησταριά μπορεί να έχει διαφορετικά μεγέθη, με την τιμή της να ξεκινάει από 100 ευρώ και να μην έχει ταβάνι, να ψήνε με φιάλη υγραερίου, ή με κάρβουνο, ακόμα και να σκάψεις κάτω στη γη και να ψήσεις δίπλα στο ποτάμι, όπως και συμβαίνει στην εκπομπή, με τεράστια προσοχή στο θέμα της ασφάλειας και της φύσης. «Σίγουρα σού δίνει κάτι διαφορετικό στη γεύση. Έχεις τη γεύση του καπνού και του κάρβουνου ή αν καπνίζεις με μηλιά, οξιά ή καρυδιά παίρνεις διαφορετικά αρώματα και γεύσεις. Έχεις κάτι πολύ πιο νόστιμο από ένα απλό φιλέτο που θα το κάνεις απλά στο τηγάνι. Απογειώνει τη γεύση».

Στο BBQ Stories, ο Αλέξανδρος λαμβάνει υπόψη του το μέρος για την πρώτη ύλη κι αν βρει κάτι τοπικό που έχει ενδιαφέρον, θα το εντάξει στη συνταγή του. Στην Ήπειρο για παράδειγμα, ασχολείται με το κρέας, ενώ στο ναυπηγείο του Σκαραμαγκά, που εργάτες πίνουν το ούζο τους και τρώνε μεζεδάκια, ψήνει χταπόδι και γαρίδες. «Προσπαθούμε γενικά να παραλληλίσουμε τον τόπο με το τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφή και διατροφή».

Τα γυρίσματα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά για τον ίδιο υπάρχει πάντα καλή πίστη. «Αν ο Θεός σε αγαπάει θα σου κάνει αυτό που θέλεις όταν το θέλεις. Έχει τύχει λοιπόν να είμαστε σε γυρίσματα με πολύ κακό καιρό και όταν ξεκινάμε έχει γίνει καλοκαίρι. Δεν μας έχει τύχει καμία βροχή, παρά μόνο κρύο. Κι αυτό το λέω γιατί ήμασταν στον Όλυμπο και ανεβαίνουμε μέσα στην ομίχλη, δε βλέπουμε τίποτα και την ώρα που πάμε να ξεκινήσουμε πάνω, μέσα σε δύο λεπτά οι θεοί του Ολύμπου δεν ξέρω τι έκαναν. Ξαφνικά άνοιξε ο ουρανός και βλέπαμε κάτω όλο τη θέα».

Ταξίδια, αδρεναλίνη και η ουσία στο φαγητό

«Ταξιδεύω πάρα πολύ, έχω γυρίσει την Ελλάδα μπορεί και δύο φορές. Μέχρι στιγμής αυτό που με έχει ενθουσιάσει πάρα πολύ είναι το Γεφύρι της Γιάννενας που είναι έξω από την Ελασσόνα. Δεν είχα πάει ποτέ κι είναι ένα μέρος μαγικό. Πρέπει όμως να έχεις συγκεκριμένο αυτοκίνητο, που πάει παντού. Εμείς περάσαμε μέσα από ποτάμια για να φτάσουμε. Επίσης, η Καρδαμύλη ήταν πολύ ωραία. Έκανα μια φοβερή αναρρίχηση σε ένα ύψος 35 μέτρων όπου έβλεπες κάτω όλη τη Μάνη. Και περιμένω με αγωνία τους υπόλοιπους προορισμούς».

Ο Αλέξανδρος είναι αθλητικός τύπος, μαραθωνοδρόμος (με 14 Μαραθώνιους στο ενεργητικό του) και σίγουρα ανοιχτός στο να δοκιμάζει νέες δραστηριότητες και να προκαλεί τον εαυτό του. Έτσι, διασκέδασε ακόμα κι όταν έκανε wakeboard με 5 μποφόρ στη Βουλιαγμένη ή όταν δοκίμασε splitboard που, όπως λέει, είναι αρκετά δύσκολο να ανέβεις περπατώντας με τα πέδιλα επάνω στο ΚΕΟΑΧ στον Όλυμπο. «Το παραπέντε ήταν επίσης μία πρόκληση. Έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά και με όλους αυτούς τους τύπους θα ψήσουμε και θα περάσουμε ωραία. Θα κάνουμε και το trail της Αμοργού».

Το απλό, καλό φαγητό και η παρέα είναι η ουσία για τον Αλέξανδρο τόσο στην εκπομπή όσο και στη ζωή του. «Ένα κομμάτι κρέας με μία σάλτσα, δεν έχει πολλά- πολλά, άντε μια μαρινάδα, βούτυρο, πατάτες με μυρωδικά τα οποία χρησιμοποιώ πάρα πολύ σε όλες τις συνταγές, και είναι από την ύπαιθρο. Κι αυτό από μία άποψη, είναι γαστρονομία. Έχεις ένα απλό διάφραγμα με μία ωραία αγιολί και μία πίτα κι αυτό το πράγμα το τρως και σου τρέχουν τα σάλια».

Αγαπημένο του φαγητό είναι ό,τι έχει σχέση με ζυμαρικά και κρέας (δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον καλό του φίλο και κρεοπώλη Γιώργο Μπούμπα) κι από υλικά επιλέγει σίγουρα τα φρέσκα μυρωδικά και το βούτυρο, ως γαλλοτραφής.

«Νομίζω ότι η ελληνική γαστρονομία εξελίσσεται από την άποψη ότι ξαναγυρνάμε στην ουσία. Το είχα πει και πριν χρόνια ότι εκεί θα πάει. Στην απλότητα και τη λιτή και ατόφια γεύση. Κι όποιος πετύχει να μπορεί να μαγειρέψει απλά και γευστικά, νομίζω θα πάει μπροστά. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις συνταγές των γιαγιάδων και να βρούμε αυτές τις γεύσεις που δυστυχώς χάνονται με τον καιρό».

Η σχέση του με την τηλεόραση

«Είναι πάρα πολύ βασικό να καις θερμίδες και όχι απλά να τις τρως».

Στα 31 χρόνια μαγειρικής πορείας, ο Αλέξανδρος κρατά σίγουρα την αγάπη του κόσμου και τα καλά λόγια των συναδέλφων που τον τιμούν. Όπως επίσης ότι μαγειρεύει πάντα απλά και νόστιμα ώστε να κάνει τον κόσμο να μπει στην κουζίνα.

Για μένα, όσο κι αν ακουστεί περίεργο, τα νούμερα είναι η καθημερινότητά μου στο σούπερ μάρκετ

«Σίγουρα πιέζεσαι από χορηγούς αλλά τους διαλέγεις κι εσύ ο ίδιος. Αν δε σου αρέσει κάτι μπορείς να μην το υπηρετήσεις. Άρα θέλει σίγουρα μια προσοχή στα υλικά που διαλέγεις. Προσπαθώ να μαγειρεύω υγιεινά γιατί και ο ίδιος αθλούμαι. Είναι πάρα πολύ βασικό να καις θερμίδες και όχι απλά να τις τρως. Κι αυτό θέλω να περάσω μέσα από την εκπομπή και στα νέα παιδιά που μπορεί να μας βλέπουν. Μπορούν να κάνουν εναλλακτικά πράγματα με την παρέα τους από το να είναι μόνο σε ένα κινητό».

Μετρώντας τόσο χρόνια στην τηλεόραση και τις κουζίνες, ο Αλέξανδρος δεν περιμένει τα νούμερα, αλλά ξέρει να αφουγκράζεται τον παλμό γύρω του. «Όποιος πει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα νούμερα είμαι σίγουρος ότι λέει ψέματα. Δεν μπορώ να σου πω ότι θα ξετρελαθώ αλλά θέλω σίγουρα να κάνει καλά νούμερα η εκπομπή, να πάει καλά. Αυτό αφορά και την ομάδα μου γιατί βιοπορίζονται αρκετές οικογένειες και μας στηρίζουν χορηγοί που κι αυτοί θέλουν να πάει καλά.

Για μένα, όσο κι αν ακουστεί περίεργο, τα νούμερα είναι η καθημερινότητά μου στο σούπερ μάρκετ. Εκεί μπορώ να καταλάβω ποιος παρακολουθεί την εκπομπή στο πρωινό, ποιος θα δει το BBQ Stories, ποιος έβλεπε πιο παλιά τις εκπομπές. Όταν θα μπεις στο καράβι, στο αεροπλάνο, όταν θα περιμένεις στην ουρά στο μετρό ή σε μία δημόσια υπηρεσία. Εκεί μπορείς να καταλάβεις πάρα πολύ γρήγορα αν κάποιος βλέπει την εκπομπή ή όχι».

Θα μπορούσε να ζήσει χωρίς τηλεόραση; Μια χαρά, απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη, ειδικά αν βρισκόταν στο σπίτι του στην Τήνο ή την Αστυπάλαια. Την ίδια στιγμή όμως τονίζει ότι οι καιροί απαιτούν δουλειά. «Είμαστε πολύ νέοι, θέλουμε να σπουδάσουμε τα παιδιά μας και να προσφέρω σε όσους δουλεύουν στην εταιρεία μου. Θα έρθει η ώρα που θα τα λέμε από το νησί».