Στην παρουσίαση του ‘Δωδεκάλογου του Γύφτου’ ρωτήσαμε τον Χαρούλη για ποίηση
Ο Γιάννης Χαρούλης μαζί με τον Λουκά Θάνο θα μας κάνουν να αγαπήσουμε ξανά Κωστή Παλαμά. Πήγαμε, ακούσαμε, ρωτήσαμε.
- 2 ΔΕΚ 2016
Τον Ιανουάριο του 2016 ο Γιάννης Χαρούλης ετοίμαζε καινούριο δίσκο, όταν ο Λουκάς Θάνος τον πήρε τηλέφωνο και του ζήτησε να συνεργαστούν. Άκουσε τα τραγούδια και του άρεσαν πολύ αλλά αρχικά αρνήθηκε λόγω του δίσκου που θα έπρεπε να αφήσει στη μέση.
Η θάλασσα όμως εκείνο τον καιρό έφερνε ανθρώπους ξένους και δεν μπορούσα να μην τα πω.
Ο Χαρούλης είναι γνωστός και αγαπητός σε όλους μας. Ο Παλαμάς είναι γνωστός σε όλους μας αλλά σε πόσους είναι όντως αγαπητός; Ο Λουκάς Θάνος δεν είναι γνωστός σε όλους μας άλλα όλοι αγαπάμε τα κομμάτια του μέσα από την φωνή του Νίκου Ξυλούρη.
Η παρουσίαση του νέου δίσκου του Χαρούλη ‘Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου’ με στίχους παρμένους από την ποίηση του Κωστή Παλαμά και μουσική από τον Λουκά Θάνο, έγινε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλοσοφικής. Η επιλογή του χώρου για αυτή την εκδήλωση, δεν ήταν τυχαία αλλά έγινε με σκοπό να τιμηθεί ο Κωστής Παλαμάς, ο οποίος ήταν Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1897 και για 31 χρόνια.
“Η ποίηση είναι σαν τα κλειδιά που έχουμε στο τραπέζι, που τα παίρνεις και ξεκλειδώνεις μια πόρτα,” λέει ο Γιάννης Χαρούλης.
Ο ‘Δωδεκάλογος του Γύφτου’ είναι ένα μνημειώδες, λυρικό έργο, αποτέλεσμα της ανησυχίας του Παλαμά για τις εξελίξεις στην πατρίδα του. Ο Κωστής Παλαμάς, που γεννήθηκε το 1859 και πέθανε το 1943, ήταν ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός, κριτικός της λογοτεχνίας, μα και πρωταγωνιστική μορφή της γενιάς του 1880, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Ήταν από εκείνους που εισήγαγαν τη χρήση της δημοτικής στην νεοελληνική ποίηση. Το ‘Δωδεκάλογο’ τον έγραψε κατά την περίοδο 1899-1906. Στο ποίημα, που εκδόθηκε τελικά σε βιβλίο το 1906, περιγράφεται η πνευματική διαδρομή του Γύφτου, συμβόλου της ελεύθερης ψυχής. Απαρνιέται τα πάντα και τα δέχεται ξανά μέσα από την τέχνη. Και παρά την έντονη εικόνα του ξεπεσμού και της παραίτησης το μήνυμα του Παλαμά είναι αισιόδοξο. Και πράγματι και ο Χαρούλης, και ο Λουκάς Θάνος και όσοι χαιρέτισαν στην εκδήλωση, ήθελαν να τονίσουν το στοιχείο της ελπίδας και της αισιοδοξίας για το μέλλον.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ
Ας πούμε μερικές λέξεις για τη σειρά ‘Η Λέξη Που Δε Λες’
Η αίθουσα ήταν γεμάτη από συνεργάτες και εκπρόσωπους των Μ.Μ.Ε., από φίλους και θαυμαστές της δουλειάς του Γιάννη Χαρούλη αλλά και από φοιτητές. Όπως είπε και ο ίδιος ο Γιάννης Χαρούλης όταν χαιρετούσε το κοινό πριν τραγουδήσει «Οι φοιτητές είναι ό,τι πιο κοντά έχουμε στην ελπίδα».
Το πρώτο κομμάτι του δίσκου αλλά και της παρουσίασης ήταν το ‘Από Μια Πατρίδα Εγώ Είμαι‘ και ο Γιάννης Χαρούλης το αφιέρωσε «σε όλους αυτούς που ψάχνουν να ριζωθούν σε ένα νέο τόπο». Το ‘Χτύπα Δοξάρι‘ είναι όπως μας είπε πριν το τραγουδήσει, ένα από τα αγαπημένα του. Ενώ ‘Το Παραμύθι του Αδάκρυτου‘ είναι το αγαπημένο του Λουκά Θάνου. Μετά το τέλος της παρουσίασης των κομματιών του δίσκου μιλήσαμε για λίγο και με τους δύο.
Ο Λουκάς Θάνος σε ηλικία 16 ετών έγραψε τη μουσική της ‘Μπαλάντας του κυρ Μέντιου‘ και λίγο μετά υπέγραψε τη μουσική στον τελευταίο δίσκο του Νίκου Ξυλούρη, το ‘Σάλπισμα’. Ύστερα από αυτό αποσύρθηκε από την ελληνική δισκογραφία, για σχεδόν σαράντα χρόνια και η επανεμφάνισή του έγινε τώρα με τον ‘Δωδεκάλογο του Γύφτου’.
Πότε ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Παλαμά;
Με το έργο του Παλαμά ήρθα πρώτη φορά σε επαφή σε ηλικία 16 χρονών. Την πρώτη φορά που μελοποίησα Παλαμά ήταν και το πρώτο κομμάτι που είπε ο Νίκος Ξυλούρης, το οποίο δεν το έχω εκδώσει ακόμη. Κάποια στιγμή όλα αυτά που έχω με το Νίκο θα τα κάνω μία έκδοση, τα έχω μαζέψει. Έχω πολλά ανέκδοτα από ποίηση Παλαμά, Ρίτσο και Βάρναλη.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ
Eleni is bored again: The end. Η πρώτη ατομική έκθεση της Ελένης Τωμαδάκη
Ποια τραγούδια πιστεύετε θα ξεχωρίσουν πιο εύκολα από το δίσκο;
Μεγαλύτερη αίσθηση βραχυπρόθεσμα πιστεύω θα κάνει η ‘Αγάπη‘. Μακροπρόθεσμα ίσως λειτουργήσει ‘Ο Απαρνητής‘, ένα δυνατό κομμάτι που έχει δημιουργηθεί και μέσα από την εμπειρία μου στην αρχαία τραγωδία με τον Αισχύλο που έχω πολλά χρόνια ασχοληθεί. Είναι ένα κομμάτι που το θεωρώ πιο κοντά στην ταυτότητά μου.
Φοβηθήκατε ότι μπορεί να παρερμηνευθεί από κάποιους η έννοια της πατρίδας;
Δεν φοβήθηκα το εθνικιστικό κομμάτι, καθόλου. Γιατί υπάρχει μια ισορροπία στο λόγο του Παλαμά. Από την άλλη σκέφτηκα ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη να νιώσουμε την πατρίδα. Δεν λέει μόνο για την πατρίδα, λέει για τις πατρίδες. Πια δεν μπορούμε να μιλάμε για μια πατρίδα, μιλάμε για τις πατρίδες και όταν αγαπάς τις πατρίδες, αγαπάς και τη δική σου.
Αν και τόσο σημαντικός για την ποίηση ο Παλαμάς δεν είναι απαραιτήτως αρεστός, ειδικά σε νεότερους. Μιλώντας για λίγο με τον Χαρούλη μετά το τέλος της εκδήλωσης το παραδέχτηκε και ο ίδιος.
Τι σχέση είχατε με το έργο του Παλαμά;
Με τον Παλαμά είχα τη σχέση που είχε ο κάθε μαθητής. Ήξερα ότι ο Παλαμάς είναι ένας πολύ μεγάλος ποιητής. Δεν θα πει κανείς νομίζω από εδώ μέσα ότι έχει μελετήσει Παλαμά, είναι ελάχιστοι δυστυχώς.
Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτό και να γίνει πιο προσιτή η ποίησή του μέσα από τον δίσκο;
Δεν νομίζω αλλά το εύχομαι. Εύχομαι να ανοίξει ένας δρόμος και ο κόσμος να ξαναρχίσει να διαβάζει ποίηση. Η ποίηση είναι σαν τα κλειδιά που έχουμε στο τραπέζι, που τα παίρνεις και ξεκλειδώνεις μια πόρτα.
Εκείνη την ώρα ήρθαν δίπλα μας δύο παιδιά που όπως είπαν στον Χαρούλη δεν πήγαν σχολείο για να έρθουν στην παρουσίαση του ‘Δωδεκάλογου του Γύφτου’. Ο Γιάννης Χαρούλης χαμογέλασε και γυρνώντας προς το μέρος τους, αποκρίθηκε: «τουλάχιστον κάνατε μάθημα ποίησης».
***
info:
- Μαζί με τον Γιάννη Χαρούλη έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης/λύρα, Μιχάλης Καλκάνης/ κοντραμπάσο, Παναγιώτης Κατσικιώτης / κρουστά, Βασίλης Μπαχαρίδης/ κρουστά, Κωνσταντής Πιστιόλης / Πνευστά, Θανάσης Τζίνγκοβιτς/ κιθάρα, Πάνος Τόλιος / κρουστά.
- Το cd ‘Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου’ κυκλοφορεί από την MINOS EMI σε όλα τα δισκοπωλεία και τα ψηφιακά καταστήματα δίσκων.
- Ακούστε τα τραγούδια του άλμπουμ Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου στο YouTube.
- Βρείτε το άλμπουμ Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και σε όλες τις streaming υπηρεσίες.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ