Cristian Baron/Unsplash
FITNESS

6 σημάδια ότι χάνεις μυς αντί για λίπος ενώ κάνεις δίαιτα

Όταν δηλαδή η προσπάθεια που κάνεις για να κατεβάσεις τον δείκτη της ζυγαριάς πηγαίνει εντελώς λάθος.

Το αδυνάτισμα είναι δύσκολη πίστα. Αναδιατύπωση: το αδυνάτισμα είναι δύσκολη πίστα όταν γίνεται λάθος και με ανθυγιεινό τρόπο. Δηλαδή με στερήσεις και εξαντλητικές νηστείες όσον αφορά τη διατροφή και με υπερβολή όσον αφορά την εκγύμναση. 

Επίσης, το σωστό αδυνάτισμα δεν αφορά μόνο το να ξεκινήσεις να τρως λιγότερο και πιο ισορροπημένα. Ο συνδυασμός διατροφής και γυμναστικής είναι ο πιο ενδεδειγμένος για να κατεβάσεις τον δείκτη της ζυγαριάς και να παραμείνει εκεί στα χαμηλά. 

Στην προσπάθεια που κάνεις για να αδυνατίσεις, ο στόχος είναι η μείωση του σωματικού λίπους και η αύξηση των μυών. Μερικές φορές όμως μπορεί να συμβεί το εξής: να αρχίσεις να χάσεις μυική μάζα αντί για λίπος. 

«Αυτό είναι ένα κακό σενάριο, γιατί οι μυς είναι οι βασικοί παίκτες στην κίνηση και τη λειτουργία του σώματος», αναφέρει ο Gerardo Miranda-Comas, M.D., Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή Icahn μιλώντας στο Men’s Health. «Με την απώλεια μυϊκής μάζας, η δύναμη και η αντοχή επηρεάζονται αρνητικά, οδηγώντας σε μειωμένη λειτουργική απόδοση».

Όπως υπογραμμίζει, αν κάποιος που προσπαθεί να χάσει βάρος πέσει στην παγίδα της αφαγίας, τότε αντί να καίει λίπος, θα καίει τη μυική του μάζα. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Ο ίδιος εξηγεί: «Ο ανθρώπινος οργανισμός αρέσκεται στο να αναζητά υδατάνθρακες (γλυκόζη) για ενέργεια. Εάν αυτοί δεν είναι διαθέσιμοι στρέφεται στο γλυκογόνο, το οποίο είναι ένας από τους πολυσακχαρίτες, μία μορφή γλυκόζης που αποθηκεύεται στο ήπαρ και στους μυς». 

Και εδώ, προκύπτει εύλογα η ερώτηση: Πώς θα καταλάβεις αν χάνεις μυς και όχι λίπος; Την απάντηση δίνουν τα ακόλουθα 6 σημάδια.

Κάθε φορά που γυμνάζεσαι αισθάνεσαι καταπονημένος

Στη γυμναστική ούτως ή άλλως το σώμα καταπονείται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και νιώθεις κουρασμένος, ωστόσο μπορεί αυτή η αίσθηση να γίνει εντονότερη σε βαθμό που να θέλεις ξαφνικά να εγκαταλείψεις. 

«Μπορεί να παρατηρήσεις ότι έχεις λιγότερη δύναμη και αντοχή στο γυμναστήριο. Ότι το βάρος που μπορούσες πριν λίγο καιρό να σηκώσεις να θέλεις να το μειώσεις ή να μην μπορείς να βγάλεις όλα τα σετ επαναλήψεων, όπως κάποτε μπορούσες», λέει ο Spencer Nadolsky, συγγραφέας του The Fat Loss Prescription.

Νιώθεις αδύναμος στην καθημερινότητα

Στις σκάλες που ανεβοκατεβαίνεις, στο περπάτημα, στις σακούλες που κουβαλάς από το σούπερ μάρκετ. «Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των μυών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη λειτουργία», σημειώνει ο Gerardo Miranda-Comas. «Αυτό συνήθως προκαλείται από ανεπάρκεια ενέργειας και πιθανή υπερπροπόνηση».

Το ποσοστό λίπους μένει στάσιμο

Εάν αδυνατίζεις, αλλά το ποσοστό σωματικού λίπους παραμένει το ίδιο, είναι πιθανώς ένα σημάδι ότι καις μυς. «Ότι δηλαδή ενώ συρρικνώνεται η περιφέρεια, μικραίνει δηλαδή περιφέρεια της κοιλιάς, έχεις κοιλιά, έχεις δέρμα να “τσιμπήσεις”», υπογραμμίζει ο Nadolsky.

Χάνεις βάρος με γρήγορους ρυθμούς

Αν και μπορεί να σε ενθουσιάζει το να βλέπεις τον δείκτη της ζυγαριάς ολοένα και πιο γρήγορα να κατεβαίνει, αυτό μπορεί να μην είναι καλό νέο για τη μυική σου μάζα.

«Όσο περισσότερο λίπος έχεις στο σώμα, τόσο πιο πιθανό είναι να καις περισσότερη μυική μάζα αντί για σωματικό λίπος», αναφέρει ο Nadolsky για να τονίσει ότι η γρήγορη απώλεια βάρους συνήθως δεν είναι βιώσιμη. 

«Η απώλεια βάρους απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και υπομονή – είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Οι άνθρωποι πρέπει (μόνο) να χάνουν 1-2 κιλά την εβδομάδα και όχι περισσότερα. Διαφορετικά, οδηγούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια για την υγεία τους».

Οι προπονήσεις σου δεν προοδεύουν

«Είναι αυτονόητο ότι είναι δύσκολο να πιέσεις τον εαυτό σου όταν νιώθεις κουρασμένος, σχεδόν εξαντλημένος. Αν δεν μπορείς με τίποτα να αυξήσεις για παράδειγμα τα κιλά στα βάρη που σηκώνεις στο γυμναστήριο, αυτό μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι ότι έχεις χάσει αρκετή μυική μάζα», σύμφωνα με τον Albert Matheny, ιδρυτή του Soho Strength Lab. «Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση στην προπόνηση, αλλά το να μη βλέπεις πρόοδο δείχνει ότι δεν ακούς τις ανάγκες του σώματός σου».

Είσαι κουρασμένος όλη την ώρα

Το αίσθημα της επαναλαμβανόμενης, καθημερινής κούρασης σημαίνει ότι πιθανότητα δεν τρέφεσαι σωστά και αρκετά, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να στερείται τους υδατάνθρακες που χρειάζεται για ενέργεια και να στρέφεται στο γλυκογόνο των μυών. 

Για να χάσεις βάρος με βιώσιμο τρόπο χωρίς να χάνεις μυς, στόχευσε σε απώλεια βάρους περίπου ένα κιλό την εβδομάδα, το οποίο αντιστοιχεί σε έλλειμμα περίπου 200 έως 500 θερμίδων την ημέρα, ανάλογα με το επίπεδο της σωματικής σου δραστηριότητας. Απευθύνσου σε έναν διατροφολόγο για να καταλάβεις ποιο είναι το υγιές θερμιδικό έλλειμμα στην περίπτωσή σου.