ORIGINALS

Crowdfunding: 7 θεοπάλαβες ιδέες που βρήκαν χρηματοδότες

Γιατί σε ποιον δεν είναι χρήσιμη μια τοστιέρα με το πρόσωπο του Χριστού;

Μου πήρε πολλά χρόνια να ξεπεράσω -δεν ξέρω πώς τα κατάφερα τελικά- το γεγονός ότι σπούδασα στην Αθήνα, την πόλη την οποία μεγάλωσα. Λίγο το Λόγω Τιμής, λίγο το Φεύγα μ’ έκαναν να πιστεύω πως αν σπούδαζα στη Θεσσαλονίκη ή σε κάποια άλλη πόλη μακρυά από την πρωτεύουσα, η φοιτητική μου ζωή θα ήταν τόσο ιντριγκαδόρικη που δεν θα περιοριζόταν σε μια σειρά του MEGA, αλλά θα έπαιζε στο HBO.

Το ότι δεν πήγα Erasmus το ξεπέρασα πιο εύκολα. Επισκέφτηκα όλους τους φίλους μου στο δικό τους Erasmus, οπότε δεν μου έμεινε απωθημένο. Το επόμενο μεγάλο project, το οποίο θα βλέπω για χρόνια στον ύπνο μου σε περίπτωση που δεν το εφαρμόσω είναι να μην προτείνω μια ιδέα μου για χρηματοδότηση σε κάποια πλατφόρμα crowdfunding*.

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη. Αλλά θεωρώ ύβρη το να υπάρχει η δυνατότητα να προτείνω για χρηματοδότηση κυριολεκτικά οποιαδήποτε νόμιμη ιδέα μου και να μην το κάνω. Ειδικά όταν στο παρελθόν έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω Kickstarter, Gofundme, Indiegogo κι άλλων αντίστοιχων πλατφορμών θεοπάλαβες ιδέες όπως οι παρακάτω.

1. Η πατατοσαλάτα

Η ιδέα: ”Βασικά, θα φτιάξω μια πατατοσαλάτα. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι είδους”.

Πρόκειται για την πιο διάσημη πατατοσαλάτα στον πλανήτη. Ο Zack, ο οποίος είχε την ιδέα να την φτιάξει πρόσφερε ανταλλάγματα του τύπου ‘θα πω το όνομά σου δυνατά, την ώρα που θα φτιάχνω την πατατοσαλάτα’ σε όσους θα χρηματοδοτούσαν το εγχείρημά του.

Αρχικός στόχος: 8 ευρώ

Ποσό που συγκεντρώθηκε: 46.850 ευρώ

2. Το μαξιλάρι-στρουθοκάμηλος

Η ιδέα: ”Το μαξιλάρι-στρουθοκάμηλος δημιουργεί ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορείς να πάρεις έναν υπνάκο στο γραφείο ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού”.

Να περνάς από την πλατεία Συντάγματος και κόσμος να κοιμάται στα παγκάκια κάπως έτσι:

Αρχικός στόχος: 59.400 ευρώ

Ποσό που συγκεντρώθηκε: 165.460 ευρώ

3. Τα βρώσιμα ποτήρια

Η ιδέα: ”Τα συγκεκριμένα ποτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση των αναλώσιμων. Φαντάσου έναν κόσμο στον οποίο μπορείς να τρως το ποτήρι σου αντί να το πετάς στα σκουπίδια”.

Δεν ξέρω από τι ακριβώς υλικό είναι φτιαγμένα, αλλά υποψιάζομαι ότι είναι παρόμοιο με αυτό των Haribo. Αν γίνουν γνωστά στην Ελλάδα κάθε σκρίνιο που σέβεται τον εαυτό του θα περιέχει και ένα σερβίτσιο από βρώσιμα ποτήρια με γεύση coca cola.

Αρχικός στόχος: 8.500 ευρώ

Ποσό που συγκεντρώθηκε: 8.850 ευρώ

4. Το σαπούνι με άρωμα κρέατος

Η ιδέα: ”Αγαπάμε το κρέας και τα σαπούνια. Θέλουμε ν’ αλλάξουμε την άποψή σου σχετικά με το τι θεωρείς καθαριότητα με τη συλλογή μας από σαπούνια με άρωμα κρέατος”.

Γιατί ποιος δεν θέλει στο πρώτο του ραντεβού να μυρίζει σπληνάντερο;

Αρχικός στόχος: 1.270 ευρώ

Ποσό που συγκεντρώθηκε: 1.620 ευρώ

5. Ο Jefferey χρειάζεται νέο δόντι

Η ιδέα:”Το Σαββατοκύριακο έσπασα το μισό μπροστινό μου δόντι. Με πονάει και είναι αηδιαστικό. Αγαπώ τα σάντουιτς, αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να φάω. Σήμερα το πρωί πήγα στον οδοντίατρο και επειδή δεν έχω ασφάλεια, θα πρέπει να πληρώσω ένα αδιανότητο ποσό για ν’ αποκτήσω καινούριο δόντι”.

Ο Ηλίας ξύπνησε μια μέρα χωρίς μπροστινό δόντι, αλλά δυστυχώς δεν σκέφτηκε να κάνει αντίστοιχη καμπάνια στο Ίντερνετ.

Αρχικός στόχος: 2.890 ευρώ

Ποσό που συγκεντρώθηκε: 3.100 ευρώ

6. Η τοστιέρα με το πρόσωπο του Χριστού

Η ιδέα: ”Οι προσευχές σας εισακούστηκαν. Γιορτάζουμε την καλοσύνη! Όλοι αγαπάμε το τυρί!”

Η συγκεκριμένη τοστιέρα πρέπει να χορηγηθεί σ’ όλες τις ενορίες της χώρας για να τρώμε τον πραγματικό τον άρτο τον επιούσιο.

Αρχικός στόχος: 21.200 ευρώ

Ποσό που συγκεντρώθηκε: 21.700 ευρώ. Βοήθειά μας!

7. Το παλτό-αρκούδα

Η ιδέα: ”Να είσαι περήφανος για το παλτό-αρκούδα σου. Δεν πρόκειται για αποκριάτικο κοστούμι, αλλά για στάση ζωής”.

Αν και κανονικά η ιδέα ανήκει στον Remi Gallard:

Αρχικός στόχος: 2.120 ευρώ

Ποσό που συγκεντρώθηκε: 24.630 ευρώ

Εσύ ακόμα να προτείνεις μια ιδέα για crowdfunding;

 

*Ο έχων την ιδέα ζητά, μέσω της πλατφόρμας, χρήματα από τον κόσμο για να την πραγματοποιήσει. Ως αντάλλαγμα τους δίνει ό,τι εκείνος δηλώσει (από ένα απλό ευχαριστώ μέχρι το αντικείμενο που κατασκεύασε με βάση την ιδέα). Για να χρηματοδοτηθεί μια ιδέα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ξεπεραστεί το ποσό που έχει ζητήσει αυτός που την πρότεινε.