ΦΑΓΗΤΟ

Φαγητά να σε “κρατήσουν” στα χιόνια

Στο ιερό αυτό τόπο έχουμε βρει πολλά πιάτα να ζεστάνουμε τα κόκκαλά μας όταν βρισκόμαστε στο βουνό. Το ONEMAN παρουσιάζει (και λιγουρεύεται) μερικά από αυτά.

Πρέπει να ήταν 1996 όταν ανέβηκα πρώτη φορά στην Πάρνηθα μέσα από μονοπάτια για να φτάσω στο καταφύγιο Μπάφι. Παιδάκι ον, παρέα με άλλα 20 παιδιά για την ακρίβεια, περίμενα το γεύμα και ονειρευόμουν κάτι ανάμεσα σε πίτσα και burger. 12 χρονών ήμουν, τι να περιμένω; Στο τραπέζι προσγειώθηκε ένα καζάνι φασολάδα. Όλα τα παιδάκια πάγωσαν και ο μάγειρας προφανέστατα αναφώνησε κάτι του στιλ “μικροί είναι ακόμα, θα μάθουν”.

Μεγάλωσα. Και έμαθα. Ότι στα βουνά αυτής της χώρα κρύβονται μερικοί γαστριμαργικοί θησαυροί. Φαγητά ιδανικά για να σου ζεστάνουν τα σωθικά αλλά και να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό καλοφαγά, αν φυσικά είναι σωστά μαγειρεμένα. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια ένα φαγητό που βγαίνει από καζάνι ή από γάστρα μπορεί να είναι κακό. Αλλά εξίσου σπάνιο είναι και το να είναι εξαιρετικό.

Το ONEMAN είπε απλά να σε προετοιμάσει για μια πιθανή εκδρομή σου στο βουνό. Συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα γιατί – μην ξεχνιόμαστε – εδώ και μερικές μέρες προσφέρουμε σε όλους εσάς την ευκαιρία να κερδίσετε 2 ετήσιες κάρτες, 25 ημερήσια πάσο και 30 πάσο για Σαββατοκύριακα στο SNOWPARK Kalavrita, σε ένα από τα ωραιότερα χιονοδρομικά της Ελλάδας, λιγότερο από 200 χλμ. μακριά από την Αθήνα.

Για να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό κάνε like στην σελίδα μας

 

και συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα.

Συνεχίζουμε με την κανονική ροή του κειμένου ως σε άλλο δελτίο ειδήσεων. Και πάμε στα φαγητά που θα συναντήσεις σε κάποια από τα καταφύγια, τις ταβέρνες και τα σπίτια. Φαγητά που φημίζονται για τις ιδιότητές τους στο να αντιμετωπίσουν το κρύο που νιώθεις από τον σκούφο μέχρι τις μπότες.

Η τίμια φασολάδα

 

Θα εκπροσωπούσε επάξια το έθνος σε έναν διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής αρκεί το έντερο των κριτών να το άντεχε. Γιατί η σωστή φασολάδα είναι βαριά, πέφτει στο πεπτικό σύστημα και το καθηλώνει.

Συνοδεύεται από: Μία φρατζόλα ψωμί για να βουτάς.

Δεύτερο πιάτο: Δεν θα φας εύκολα αν είσαι από εκείνους που τρώνε αργά.

Κρεατοσουπα η δυναμωτική

 

Εύκολο και παραδοσιακό φαγητό, κλασικό ανάμεσα στις σούπες που έχουν την τιμητική τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Το μανάβικο είναι το playground σου κι εσύ δεν έχεις παρά να διαλέξεις τι θα βράσεις μαζί με το κρέας.

Συνοδεύεται από: Κάτι αμυλούχο ρε παιδί μου. Καμιά πατάτα βραστή, κανένα ρύζι ή έστω ψωμί. Δεν είμαστε και σε δίαιτα να την βγάζουμε με κρεατόσουπα όλη μέρα.

Δεύτερο πιάτο: Θα φας πανεύκολα. Λαχανικά είναι μωρέ τα περισσότερα, θα πεις, πριν σου κάτσει βαρύς ο γκοτζίλα 300 γραμμαρίων που θα επιπλέει στο πιάτο σου.

Ο σωστός τραχανάς

 

Αγαπημένο φαγητό σε δύο παραλλαγές ως γνωστόν, μιας και οι μισοί τον προτιμούν με ντομάτα και οι άλλοι μισοί με γάλα. Όπως και να χει, η ελληνική ύπαιθρος βγάζει εξαιρετικό ξινό και γλυκό τραχανά για να τολμήσεις να μην δοκιμάσεις.

Συνοδεύεται από: Λίγη τριμμένη φέτα, όποιος από τους δύο τραχανάδες κι αν είναι.

Δεύτερο πιάτο: Τρως πανεύκολα αφού δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς. Εκτός κι αν ο δημιουργός έχει ρίξει μέσα μισό κιλό βούτυρο.

Το βαρύ φρικασέ

 

Καλή η κρεατόσουπα, δεν λέω. Αλλά όταν έχεις χορταρικά στην κατσαρόλα και μάλιστα αποφασίζεις να τα αυγοκόψεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γευστικά και για το κρέας σου, το φρικασέ κερδίζει 100-0.

Συνοδεύεται από: Ρύζι ενδεχομένως για να γίνει πιο “γεμάτο το πιάτο”.

Δεύτερο πιάτο: Θα φας με ευχαρίστηση αλλά θα το βρεις μετά στα Simeco που θα τρως για να φύγει το φούσκωμα.

Γίγαντες φουρνίσιοι

 

Καλή και τίμια η φασολάδα αλλά όταν μπει ο γίγας στον φούρνο με ντομάτα ελληνικής υπαίθρου και την μισή παραγωγή σκόρδου του Ανατολικού Τιμόρ, δεν συγκρίνονται με τίποτα. Σερβίρονται καυτοί από την πήλινη γάστρα στην οποία ελπίζω να σου τους έχουν μαγειρέψει.

Συνοδεύεται από: Μερικά κιλά φέτα να σβήνει την πιπεράτη γεύση τους και να δένει αριστουργηματικά με το ψημένο ψωμί που θα έχεις επίσης στο πλάι του πιάτου σου.

Δεύτερο πιάτο: Δύσκολα θα χτυπήσεις μιας και θα έχεις γονατίσει όλο το ψωμί και την φέτα με το πρώτο σου πιάτο.

Χυλοπίτες με οτιδήποτε

 

Δεν έχει σημασία αν θα είναι κόκκορας, κοτόπουλο ή μοσχάρι. Η ελληνική χυλοπίτα είναι σήμα κατατεθέν σε πολλές περιοχές και οφείλεις να την τιμήσεις όπως της αρμόζει.

Συνοδεύεται από: Ένα μπωλάκι με κάποιο αλμυρό πιπεράτο κεφαλοτύρι τριμμένο. Όταν λέμε μπωλάκι εννοούμε κάποιο που να χωράει μισό κιλό τυρί. Για το πιάτο σου μόνο.

Δεύτερο πιάτο: Επιβάλλεται να φας. Πότε θα ξαναβρείς χυλοπίτα μαγειρεμένη σωστά και ωραία;

Τα δικά μας bangers n mash

 

Από χωριάτικα λουκάνικα είμαστε πλήρεις ως έθνος. Και είμαστε υπερήφανοι για αυτά. Το αν θα τα βάλεις πάνω σε έναν καυτό πουρέ πατάτας μαζί με μια gravy είναι δικό σου θέμα. Εγώ σου λέω να το κάνεις.

Συνοδεύεται από: Κάτι με μπουρμπουλήθρες γιατί αν είναι καλό το λουκάνικο, θα χρειαστείς μερικές μπουρμπουλήθρες να πάει κάτω.

Δεύτερο πιάτο: Και τρίτο μην σου πω, ειδικά αν τα λουκάνικα εναλάσσονται σε γεύση και αρώματα.