ΦΑΓΗΤΟ

Μια τεχνική για ακόμα πιο τραγανή και ζουμερή μπριζόλα

Το αντίστροφο καψάλισμα θα κάνει τον ουρανίσκο σου να δακρύσει από ικανοποίηση.

Ως γνωστόν, σ’ αυτή τη ζωή υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που λένε ‘μπριζόλα’ κι αυτοί που λένε ‘μπριτζόλα’. Εντάξει, μπορεί και να υπάρχουν και μερικές ακόμα κατηγορίες, αλλά αυτό που αναμφίβολα μας ενώνει όλους, είναι ότι όλοι γουστάρουμε, λιγουρευόμαστε και εκτιμάμε μια καλοψημένη μπριζολίτσα. Απ’ όπου κι αν προέρχεται, όπως κι αν προφέρεται.

Ένα από τα πιο δημοφιλή ‘κόλπα’ για να γίνεται η μπριζόλα τραγανή εκεί που πρέπει (έξω) και ζουμερή στο τελείωμα (μέσα), είναι το να την περνάς λίγο από το τηγάνι για ένα ελαφρύ καψάλισμα πριν την βάλεις να ψηθεί με την ησυχία της στο φούρνο. Δοκιμασμένη συνταγή, διαχρονική, απ’ αυτές που ξέρεις κι εμπιστεύεσαι.

Σήμερα, όμως, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κάτι άλλο. Για την ακρίβεια, να δοκιμάσεις το ακριβώς αντίθετο.

Το ‘αντίστροφο καψάλισμα’ είναι η τεχνική σύμφωνα με την οποία η μπριζόλα πρώτα σιγοψήνεται στο φούρνο και περνάει από το τηγάνι στο τέλος, για ένα τραγανό, κρατσανιστό φινίρισμα. Η μέθοδος λειτουργεί ιδανικά σε T-Bones και σε κοπές που αφήνουν τη μπριζόλα σε πάχος 3.5 ως 5 εκατοστά απευθύνεται σ’ αυτούς που απολαμβάνουν το μοσχαρίσιο κρέας ψημένο medium rare.

Αν θες να δοκιμάσεις το αντίστροφο καψάλισμα, η συνταγή είναι απλούστατη. Διάλεξε την μπριζόλα σου (φρόντισε να είναι παχουλούτσικη), άλειψέ τη και από τις δύο πλευρές με αλάτι, πιπέρι και όποιο άλλο μπαχαρικό τραβάει η ψυχούλα σου (ή και μόνο με αλάτι και πιπέρι, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο), βαλ’ τη στο φούρνο και άσ’ τη να ψηθεί με την ησυχία της. Λίγο πριν γίνει εντελώς όπως τη θέλεις, βγάλ’ την απ’ το φούρνο και ρίξ’ τη για λίγο σε ένα καυτό τηγάνι.

Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει και μάλιστα αμέσως. Ένα παράπλευρο πλεονέκτημα του τελειώματος στο τηγάνι είναι ότι σου επιτρέπει να φας την μπριζολίτσα σου αμέσως, χωρίς να απαιτείται ‘ξεκούραση’ του κρέατος. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην την παραψήσεις στο φούρνο. Η συνταγή δεν προσφέρεται για well done μπριζόλες.