ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Επόμενη στάση: Άγιος Ιωάννης

Μετά τη βουτιά στον ωκεανό της Δάφνης, ο σταθμός του Αγίου Ιωάννη έρχεται να ρίξει λίγο τους ρυθμούς. Τι λίγο δηλαδή, πολύ.

Το μετρό Άγιος Ιωάννης είναι απελπιστικά πάνω στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, γεγονός που από μόνο του περιορίζει τις fun επιλογές, με τρανή εξαίρεση το ΝΑΝΑ Cinemax που δεν είναι ακριβώς έξω από το σταθμό, αλλά σε απόσταση περίπου 200 μέτρων.

Με σαφώς πιο συνοικιακή προοπτική, η συγκεκριμένη στάση έχει ομορφιές δεύτερης ανάγνωσης, όπως για παράδειγμα το πλακόστρωτο άνοιγμα μπροστά από την εκκλησία του Άγιου Ιωάννη, όπου παρακολουθούσα τις προάλλες κάτι πιτσιρίκια να παίζουν μπάλα. Πέρασα 35 λεπτά χαζεύοντας, δεν κατάλαβα τίποτα.

Ο Θοδωρής Μάρκου με φόρτωσε στο αυτοκίνητο, παρκάραμε σε ένα εξαιρετικό στενάκι-καβάτζα για πάρκινγκ πάνω από το σταθμό και αρχίσαμε την προσπέλαση.

Ένα Ελ Κλάσικο στο δρόμο μας

Κανονικά: Classico Cafe Bar

H ώρα ήταν προφανώς ακατάλληλη για να μάθουμε περισσότερα για το Classico με τη φιμέ τζαμαρία και τις πιο βραδινές διαθέσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, τα urban μπαρ-καφετερίες μιλάνε στην καρδιά μας και μια φωτογραφία ήταν το λιγότερο που οφείλαμε να ξεκλέψουμε.

Για μια γρήγορη σφολιάτα

Κανονικά: Best Bakery Coffee

Μπορεί τα κορίτσια να φοβήθηκαν τους δύο περίεργους τύπους που μπήκαν στο μαγαζί με μπλοκάκια και με κάμερες και να μας απέκρουσαν ευγενικά, αλλά το μάτι μου πρόλαβε να δει κάτι κρουασάν σοκολάτας που έμοιαζαν κάπως λαχταριστά.

(Μελαντίας & Κασομούλη 91, τηλ. 213-0275687)

Το pet shop της χαράς

Κανονικά: Η Γωνιά του Λίο

Αυτό είναι ίσως το πιο feelgood pet shop έξω από σταθμό του μετρό γενικότερα. Ο Γιώργος, επίσης feelgood τύπος, έχει για παρέα τον γκρινιάρη Λίο, την Αύρα και τη Φαίδρα (όλα τους πίντσερ) και οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείς για το κατοικίδιό σου.

(Πυθέου 85, τηλ. 210-9018688)

Ήρωας #1: Leo

Αυτό το πίντσερ, εκτός από ιδιαίτερα νευρικό, είναι η απόλυτη ατραξιόν της στάσης Άγιος Ιωάννης. Έχει ένα pet shop με το όνομά του (aka ‘Η γωνιά του Λίο’), δαγκώνει αν τον χαϊδέψεις στο πάνω μέρος του σώματος και δεν καλοπιάνεται. Φίλος μας με άλλα λόγια, δικός μας άνθρωπος.

Αυτό είναι κοτοπουλάδικο

Κανονικά: Chicken Fresh

H κυρία Βούλα τρέχει το πιο τρου κοτοπουλάδικο της περιοχής που σερβίρει ενίοτε και μαγειρευτά επιπέδου γαριδομακαρονάδας και σία. Στην παραγωγή των πιτόγυρων θα πετύχεις τον γιο της, τον Τάσο, που φαίνεται ότι κατέχει την τέχνη, καθώς τον πετύχαμε παρόντα στην εκπαίδευση του φίλου του Θωμά στο τύλιγμα.

Ε ρε τι μου θύμισαν

(Κασομούλη 93, τηλ. 210-9270222)

Ήρωες #2. Η Βούλα και ο Τάσος

Μητέρα και υιός. Στο βάθος τα σύνεργα για το σωστό ψήσιμο του κοτόπουλου.

Τα βλέπω όλα καφέ μωβ

Κανονικά: Το Cafe Cafe

Θα μπορούσε να είναι μπαράκι οπουδήποτε στο εμπορικό τρίγωνο, αλλά είναι καφετέρια και δουλεύει στον Άγιο Ιωάννη. Εκτός απ’ τον καλό φρέντο, στο Cafe Cafe έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις την Άννα, μάλλον το πιο γλυκό κορίτσι σε ρόλο delivery (κανονικά, με παπάκι) που πέτυχες ποτέ.

(Κασομούλη 95)

Ας είμαστε παραδοσιακοί με το σουβλάκι μας

Κανονικά: Σουβλατζίδικο ‘Ελληνικόν’

Μίλα μου για πίτες, τζατζίκι, γύρο χοιρινό και καλαμάκια. Στο ψητοπωλείο με χρώμα και αέρα ταβέρνας καπηλειού, ο Λάζαρος τυλίγει παραδοσιακά σουβλάκια και πετάει στα κάρβουνα κρέατα της ώρας εδώ και 25 χρόνια. Το ‘Ελληνικόν’ εμπνέει εμπιστοσύνη.

(Κασομούλη 101, τηλ. 210-9021087)

Να πάρουμε καφέ και για το σπίτι

Κανονικά: Coffee Island Καφεκοπτείο

Χύμα καφές για να προμηθευτείς για το σπίτι, φοβερά milkshake με γεύσεις για να προμηθευτείς για το δρόμο και εσπρέσο που πάνε κι έρχονται από τα χέρια του Σωτήρη σε αυτά των πελατών. Το καφεκοπτείο έχει ανοίξει μόλις ένα πεντάμηνο, αλλά αγαπιέται ήδη στη γειτονιά.

(Κασομούλη 97, τηλ. 216-7004653)

Το X-File #1

Κανονικά: Ένας ηλεκτρονικός πίνακας (wtf)

Χρήσιμα μηνύματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Μια χαρά. Σοβαρά τώρα.

Πράσινο!

Κανονικά: Μια τέλεια διαδρομή ακριβώς πάνω από τη στάση

Μουσική στα αυτιά και περίπατος για να σκεφτείς τα δικά σου. Αν χρειαστείς καφέ, ξέρεις από πού θα τον πάρεις. Αν χρειαστείς και σουβλάκια, επίσης ξέρεις.

Το X-File #2

Κανονικά: Το ξωκλήσι-σπηλιά

Από την πάνω πλευρά του ναού του Αγίου Ιωάννη, το ξωκλήσι έχει πλάτη στη Βουλιαγμένης. Κατάνυξη όλες τις ώρες της μέρας.

Το Περίπτερο

Κανονικά: Ζελεδάκι αγάπη μου

Περίπτερο με πολλά και διαφορετικά ζελεδάκια, περιπτεράς με λίγη όρεξη και ένας περαστικός που μάλλον ενθουσιάστηκε από την κάμερα του Μάρκου.

Α, κι ένα διασκεδαστήριο

Κανονικά: Η Κιβωτός

Στο γιώτα της ταμπέλας βλέπουμε ένα ωραιότατο μπουκάλι, δεν υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις για το κάθε πότε ανοίγει (αν ανοίγει ακόμα), αλλά ο διαχωρισμός στο μικρό stand ανάμεσα σε λαϊκά και παλιά λαϊκά πολύ μας ευχαρίστησε. Αυτή η επιμονή στη λεπτομέρεια είναι που κάνει τη διαφορά τη σήμερον.

(Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου)

Τα 10 σημεία βαθμολόγησης της στάσης:

Φαγητό: 7/10

Καφές: 7/10

Ποτό: 3/10

Πρώτη εικόνα έξω απ’ το σταθμό:  5.5/10

Χ-Files: 7/10

Τα Περίπτερα:  6/10

Male Fun: 6/10

Κόσμος που κάθεται:  3/10

Περαστικοί (ποσοτικά-ποιοτικά): 5.5/10

Ψώνια: 2/10

Σύνολο: 52/100

Ο Επίλογος: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Κασομούλη. Εκεί οι καφετέριες, εκεί τα σουβλατζίδικα, σχεδόν εκεί και ο Λίο, η Αύρα και η Φαίδρα του pet shop του Γιώργου. Πάντως, εγώ ξανακαθόμουν άνετα να βλέπω τα πιτσιρίκια να γκρεμίζουν τα αυτοσχέδια δοκάρια στην πλατεία.

Προηγούμενα Σκορ:

Μετρό Ελληνικό 57/100

Μετρό Αργυρούπολη 36/100

Μετρό Άλιμος 48/100

Μετρο Ηλιούπολη 45/100

Μετρό Αγ. Δημήτριος 73/100

Μετρό Δάφνη 76/100