ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Τι ξέρουμε ως τώρα για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Οι ταινίες, τα αφιερώματα, η αφίσα, οι ημερομηνίες. Προετοιμάσου για να ξέρεις τι περιμένουμε.

Έλειπες σε διακοπές, κατανοητό, και δεν είχες φυσικά καμιά έγνοια να κοιτάς ανακοινώσεις για τις Νύχτες Πρεμιέρας, επίσης κατανοητό, εδώ εγώ στον καναπέ μου ήμουν για λίγες μέρες με άδεια και δεν κοίταγα καν το facebook.

Γι’αυτό είμαστε εδώ λοιπόν, τώρα που αρχίζουμε να γυρνάμε λίγοι-λίγοι μετά το Δεκαπενταύγουστο, μαζέψαμε για σένα σε ένα ποστ τις βασικές πληροφορίες που έχουμε διαθέσιμες για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας ως τώρα. Θυμίζουμε πως από το PopCode έχουμε ήδη ανακοινώσει τρεις ταινίες του φερινού προγράμματος:

Αλλά έχουμε ακόμα πολλά να πούμε, και πολύ περισσότερα ακόμα να ανακαλύψουμε στον ένα μήνα (και κάτι ψηλά) που απομένει στην τελική ευθεία πριν ξεκινήσει η φετινή διοργάνωση του αγαπημένου αθηναϊκού κινηματογραφικού event. Το οποίο φέτος, και αυτό είναι σημαντικό να το τονίσουμε, αλλάζει καλλιτεχνικό διευθυντή ύστερα από πολλά χρόνια, με τον εξαιρετικό κριτικό Λουκά Κατσίκα (διευθυντή του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ) να παίρνει τη θέση του Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Τι θα δούμε λοιπόν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας; Να οι πρώτοι τίτλοι και τα πρώτα αφιερώματα.

Το απίστευτο ‘Neon Demon’ του Nicolas Winding Refn

O σκηνοθέτης του ‘Drive’ γυρίζει την ιστορία μιας κοπέλας που φτάνει στο Λος Άντζελες για να γίνει μοντέλο και είναι τόσο τέλεια που ο κόσμος γύρω της φρενάρει και στους πάντες κόβεται η ανάσα και ορισμένα άτομα τη ζηλεύουν σε ακραίο βαθμό. Έχει τα πιο επιθετικά καρτποσταλικά καδραρίσματα που θα δούμε φέτος στο σινεμά. Έχει απίστευτη μουσική από τον Cliff Martinez. Έχει τον Keanu Reeves σε ρόλο creepy πανδοχειάρχη. Έχει Συμβολικά Πούμα. Έχει ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΓΚΛΙΤΕΡ. Έχει την ατάκα “η ομορφιά δεν είναι το παν, είναι το μοναδικό πράγμα”. Έχει το πιο γουρλώνω-μάτια-ξεριζώνω-μπροστινό-κάθισμα παρανοϊκό φινάλε. Είναι ένα ‘Mean Girls’ επεισόδιο του ‘America’s Next Top Model’ σκηνοθετημένο από τον Dario Argento. Θες να δεις αυτή την ταινία στο σινεμά. (via)

Το ‘Handmaiden’ του Park Chan-wook

Το ‘Stoker’ είναι μια από τις Πιο Σκηνοθετημένες ταινίες των τελευταίων χρόνων ή η υπενθύμιση ότι ο Park Chan-wook είναι ένας από τους αληθινούς μερακλήδες του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος. Εξυπακούεται πως οι ταινίες του είναι γεννημένες για τη μεγάλη οθόνη. Εδώ επιστρέφει στα πάτρια εδάφη με την ιστορία της κόρης μιας κλέφτρας που προσλαμβάνεται από έναν Κόμη ως υπηρέτρια μιας πλούσιας κληρονόμου, με την ελπίδα πως θα μπορέσει (ο κόμης) να την αποπλανήσει (την κληρονόμο) για να την κλείσει μέσα (σε τρελοκομείο) και να της τα πάρει όλα (τα λεφτά).

Κλασικά πράγματα. (via)

H πολυσυζητημένη Maren Ade είναι η σκηνοθέτιδα που πρέπει να γνωρίσεις

Η Ade είναι μόλις 39 χρονών, έχει γυρίσει 3 ταινίες, επηρεάζεται εξίσου από Cassavetes κι από Andy Kaufman, και το φετινό της ‘Toni Erdmann’ ήταν η πιο πολυσυζητημένη ταινία των φετινών Καννών. Σκανδαλωδώς -λένε τα ρεπορτάζ από Γαλλία- δεν πήρε τίποτα, και τώρα μένει να δούμε κι οι ίδιοι με τα μάτια μας για να πάρουμε θέση. Μαζί με το ‘Erdmann’ θα προβληθούν κι οι δύο προηγούμενες ταινίες της Ade, το ‘Everyone Else’ (για ένα ζευγάρι που, εχμ, δοκιμάζει πράγματα) και το ‘The Forest for the Trees’, που δεν το έχω δει και να μια καλή ευκαιρία ε. (via)

Η αφίσα είναι ωραία

Θέλω να πω μην κρυβόμαστε, για χρόνια το Φεστιβάλ είχε μια κάποια παράδοση ‘love to hate’ όταν μιλούσαμε για την αφίσα. Η φετινή είναι δυνατή. Και πολύ classy.

Το ‘άσε κάτω το μωρό!’ θρίλερ ‘Shelley’

Μεγάλη παράδοση στον τρόμο έχουν αυτά τα θρίλερ με μανάδες και μωρά και τρόμους και διαβόλους και δεν ξέρω τι άλλο. Θα υπάρξει ποτέ ένα τέτοιο έργο τρόμου που δε θα μας κινήσει το ενδιαφέρον έστω και στοιχειωδώς; Στο ‘Shelley’ ένα ζευγάρι θέλει παιδιά, εκείνη δε μπορεί, οπότε τι θα έκανε κάθε άνθρωπος στη θέση της; Ναι σωστά, τα κάνει πλακάκια με την υπηρέτρια να κάνει εικείνη το παιδί. Και τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, σώπα, απορώ γιατί. (via)

Τα πάντα για τον Νίκο Τριανταφυλλίδη

Ο σημαντικός Έλληνας σκηνοθέτης, που πέθανε πριν λίγους μήνες, θα αποτελέσει ένα από τα μεγάλα focus των φετινών Νυχτών. Θα προβληθούν και οι 8 ταινίες του, μέχρι και τους προπέρσινους, υπέροχους ‘Αισθηματίες’, συνεργάτες και φίλοι θα προλογίζουν τις ταινίες, θα υπάρξουν εκθέσεις με ανέκδοτο υλικό και ραδιοφωνικές στιγμές, και όλα θα κορυφωθούν με μια μια βραδιά στο Gagarin 205, τον αγαπημένο συναυλικό χώρο που ίδρυσε. (via)

Ο Zappa για τον Zappa

Για το μουσικό ντοκιμαντέρ ‘Eat That Question: Frank Zappa In His Own Words’, ο σκηνοθέτης Thorsten Schutte ανέτρεξε σε σθυνεντεύξεις και κλιπάκια του ίδιου του Zappa, συνθέτοντας έτσι ένα ιδιότυπο αυτοβιογραφικό κολάζ στην οθόνη. Το μουσικό τμήμα είναι σταθερά από τα πιο ενδιαφέροντα του Φεστιβάλ κι αυτό μοιάζει με ένα ντοκιμαντέρ που σίγουρα αξίζει να τσεκάρουμε. (via)

Το 18λεπτο όργιο στο ‘Paris 05:59’

To Variety γράφει για το Γαλλικό δράμα, που κέρδισε το βραβείο κοινού στα Teddy Awards του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου: “Όλοι θα μιλάνε για το 18λεπτο γκέι όργιο της αρχής, αλλά το αληθινό κατόρθωμα βρίσκεται στο πως οι Olivier Ducastel και Jacques Martineu απεικονίζουν τον έρωτα σε πρώτη ματιά.” Ναι παιδιά μπράβο, νομίζω you had us at “18λεπτο όργιο”, όπως θα έλεγε κι ο Jerry Maguire. (via)

To cult classic ‘My Dinner with Andre’

Δύο φίλοι συζητούν για ώρες σε ένα τραπέζι.

Αλλά όχι, σοβαρά, η ταινία θα παιχτεί στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Louis Malle, του οποίου θα προβληθούν 8 ταινίες, μεταξύ των οποίων το φοβερό ‘Atlantic City’ και το κλασικό ‘Ασανσέρ για Δολοφόνους’. (via)

Ακόμα περισσότεροι τίτλοι

Εδώ βρίσκονται οι τίτλοι ως τώρα (εκτός του αφιερώματος Malle). Το Φεστιβάλ (επίσης σάιτ) κατά τα άλλα θα διεξαχθεί σταθερά στους κινηματογράφους Δαναός 1-2, Odeon Όπερα 1-2, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 21 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου.

Και τώρα ας δούμε μερικές εικόνες ακόμα από το ‘Neon Demon’