STAR WARS

Στη σειρά: Και οι ταινίες 9 ‘Star Wars’, από τη χειρότερη στην καλύτερη

Πέντε συντάκτες του PopCode φτιάχνουν τη δική τους κατάταξη όσο στο fandom μαίνεται ο Πόλεμος των Άστρων.

Το PopCode κινείται ακόμα σε ρυθμούς imperialmarch.mp3.

Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη αφορμή για τη δική μας κατάταξη των ‘Star Wars’ ταινιών από την κυκλοφορία του ‘Last Jedi’. Όχι τόσο λόγω της ίδιας της νέας ταινίας που ανήκει πια στη διαγαλαξιακή φιλμογραφία, αλλά κυρίως λόγω του κλίματος που έχει προκαλέσει.

Τέσσερις συντάκτες που έχουν δει όλες τις ταινίες και μία που δεν έχει δει κανένα ‘Star Wars’ αλλά μπορεί να τα φανταστεί μέσα από τους υπόλοιπους, έφτιαξαν το προσωπικό τους ranking. Όπως θα διαπιστώσεις, οι διαφορές είναι μεγάλες ακόμα και για τους πιο θερμούς φαν.

Περιμένουμε το δικό σου ranking στα σχόλια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Πριν προχωρήσω στην κατάταξη, θέλω να διακυρήξω δυο βασικές αρχές μου. Πρώτον, πάντα θα είμαι πιο δεμένος με τα τρία πρώτα (χρονολογικά) Star Wars. Εκείνα είδα πρώτα, αυτά με έκαναν να αγαπήσω το σύμπαν που έφτιαξε ο George Lucas, λογικό είναι να τους έχω μια έξτρα αδυναμία η οποία θα επηρεάσει την κρίση μου. Η κατάταξη λοιπόν βασίζεται κυρίως σε συναισθηματικούς λόγους, δεν κρίνω τις ταινίες ως προς την αρτιότητά τους. Δεύτερον, fanbase ηρέμησε με την Disney, επιτέλους κάποιος τολμάει αλλαγές και προχωράει την ιστορία. Αν είναι να ανακυκλώνονται διαρκώς τα ίδια πράγματα με αγκυλώσεις και κολλήματα λες και είμαστε το ΚΚΕ, ας βλέπαμε συνέχεια τα παλιά. Πάμε στο ψητό τώρα.

9. Episode II – Attack of the Clones

Μακράν η πιο βαρετή ταινία όλων, αν μου ζητάς να την περιγράψω θα σου πω απλά ότι ‘ο Anakin κι η Padme βολτάρουν σε λιβάδια και προετοιμάζουν τον γάμο τους”.

8. Episode I – The Phantom Menace

Jar Jar Bings, εξαφανίσου από μπροστά μου για όνομα του Darth Vader. Επίσης, ο Darth Maul δεν με κέρδισε ποτέ, ντεμέκ κακός.

7. Star Wars: The Force Awakens

Συγκίνηση, νοσταλγία, ξαναείδαμε τους παλιούς μας φίλους, αλλά ΟΚ, ξαναζεσταμμένο φαγητό με ελάχιστη πρωτοτυπία, απλά για να ικανοποιήσει το fanbase.

6. Rogue One: Α Star Wars Story

Πάρα πάρα πάρα πολύ ωραία και φαν ταινία, ξεχαρμανιάσαμε με Darth Vader, αλλά ένα spin-off δεν θα μπορούσε να μπει ψηλότερα.

5. Episode VIII – The Last Jedi

Πέρασα υπέροχα, επιτέλους η ιστορία αρχίζει και ξεκολλάει από τους Skywalkers, τιμώντας ταυτόχρονα και το παρελθόν, τσαντίστηκαν και οι geeks, όλα τέλεια.

4. Episode V – The Empire Strikes Back

O Luke μαθαίνει ότι είναι γιος του Darth Vader, ανατριχίλα.

3. Episode III – Revenge of the Sith

Ο Darth Vader είναι μακράν ο αγαπημένος μου χαράκτηρας απ’ όλο το σύμπαν. Μακράν όμως, τον αγαπάω, ήθελα πάντα να κερδίζει, εμφανιζόταν και σταματούσα ό,τι έκανα, με μαγνήτιζε. Σε αυτό το επεισόδιο τον βλέπουμε να δημιουργείται και να εμφανίζεται για πρώτη φορά. Η στιγμή που σηκώνεται και ακούμε την ανάσα του ακόμα με ανατριχιάζει.

2. Episode VI – Return of the Jedi

Τρελή μάχη Darth με Luke, με τον Darth να ξαναγυρνάει στην φωτεινή πλευρά της δύναμης και να σκοτώνει τον Αυτοκράτορα. Η πρώτη φορά στην ουσία που βλέπουμε τον Anakin, όλο το τελευταίο μισάωρο το βλέπεις όρθιος με την τρίχα κάγκελο.

1. Episode IV: – A New Hope

Δεν γινόταν να μην είναι στην πρώτη θέση η ταινία που τα ξεκίνησε όλα και μας σύστησε τον κόσμο του Star Wars. Όχι ότι δεν είχε τεράστιες στιγμές, όπως το θάνατο του Obi Wan από τα χέρια του μαθητή του και την καταστροφή του Death Star. Χωρίς αυτό, δεν θα υπήρχε τίποτα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΚ, αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι τα ‘Star Wars’ δε με νοιάζουν σχεδόν καθόλου, σε φάση ότι μετάνιωσα την ιδέα του ranking τη στιγμή που βγήκε από το στόμα μου. Τι να κάνω που οι 2 καλύτερες ταινίες της saga βγήκαν τον τελευταίο ένα χρόνο. Ιδού ένα ranking από κάποιον που δε νοιάζεται καθόλου.

9. Return of the Jedi

Ο Darth Vader σήμαινε κάτι, δραματουργικά μιλώντας, και ξαφνικά εδώ είναι ένας κατακαημένος χίπης, θλίψη.

8. The Force Awakens

Ειλικρινά, την βαριόμουν αυτή την ταινία και την πρώτη φορά που την είχα δει.

7. A New Hope

Πραγματικά όμως.

6. Attack of the Clones

5. The Phantom Menace

4. Revenge of the Sith

Κάποια στιγμή πρέπει να τα ξαναδώ αυτά γιατί υπάρχει τρελό ‘#actually είναι Πολύ Καλά’ ρεύμα, ως τότε τα παρκάρω εδώ στη μέση μέχρι νεοτέρας, ανάμεσα στις ταινίες που actually μου αρέσουν και στις ταινίες που actually δε μου αρέσουν.

3. The Empire Strikes Back

Πρέπει να ήταν επικά κουλ το να βλέπεις ένα μπλοκμπάστερ στο σινεμά και από το πουθενά να τελειώνει σε ακραίο cliffhanger.

2. The Last Jedi

Είμαι έξαλλος με τον Rian Johnson γιατί τώρα δε μπορώ να γράψω σαν άνθρωπος το περσινό μου hot take, ότι [i]το ‘Rogue One’ είναι η μόνη καλή ταινία ‘Star Wars'[/i].

1. Rogue One: A Star Wars Story

Συγγνώμη που τώρα θα γράψω στα σοβαρά δυο γραμμές μετά από τόση πηχτή χαζομάρα, αλλά: Από τις σπάνιες φορές που η επιφανειακή διάθεση του Χόλιγουντ για diversity και εκπροσώπηση δένει θεματικά απολύτως και με συγκλονιστική συνέπεια με την αφήγηση. Ένα μάτσο minority και γυναίκες ήρωες για τους οποίους και τις οποίες ποτέ δε γράφτηκε κανένα τραγούδι, κανένα ποίημα, κανένα έπος, και δεν γυρίστηκε καμία ταινία, θυσιάζονται όχι για κάτι ασφαλές και grande, αλλά απλώς για να κρατήσουν ζωντανή την ελάχιστη σπίθα επανάστασης. Είναι τα αναλώσιμα πιόνια σε μια πολεμική ταινία με δεδομένα μαύρο φινάλε θανάτου και αυτοθυσίας, και αυτή η ταινία με κάποιο απίθανο τρόπο έγινε Χριστουγεννιάτικο μπλοκμπάστερ από τη Disney. Τα ‘Star Wars’ δε σήμαιναν ποτέ απολύτως τίποτα για μένα, αλλά αυτή η ταινία είναι τα πάντα.

ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΓΡΙΒΕΑ

Δεν ήμουν σίγουρη αν έπρεπε να κάνω το ranking σύμφωνα με τις καλύτερες  ταινίες ή τις αγαπημένες μου ταινίες. Τελικά συνέβη το παρακάτω που δεν ξέρω ακριβώς τι από τα δύο είναι, αλλά εδώ είμαστε.

9. EPISODE I – PHANTOM MENACE

Τα prequels δεν είναι τόσο χάλια, πρέπει κάποια στιγμή θα δείξουμε συλλογική ψυχραιμία πάνω στο θέμα. Απλά δεν μπορεί να μπει αλλού το ‘Phantom Menace’.

8. EPISODE II – ATTACK OF THE CLONES

Το ‘Attack’ έχει κάποιες μάχες που μου άρεσαν και κάποια set pieces επίσης. Α, και δεν είμαι από αυτούς που δεν τραβάνε ζόρι με Anakin/Padme. Ούτε πιστεύω ότι φταίνε οι άμοιροι οι ηθοποιοί για τον διάλογο του Lucas. Αν το ‘Attack’ ήταν άνθρωπος, θα του έκανα πατ-πατ στην πλάτη.

7. EPISODE VI – RETURN OF THE JEDI

Το ‘Return’ δεν είναι καλή ταινία, αλλά το φινάλε της αποζημιώνει για την υπομονή μας με τη φάση στου Jabba the Hut που τράβηξε κάτι χιλιετίες παραπάνω απ’ όσο θα ‘πρεπε.

6. EPISODE III – REVENGE OF THE SITH

Το ‘Revenge’ πραγματικά αδικείται από τα σεναριακά άλματα που κάνει και οι χαρακτήρες το ίδιο. Η τρίτη πράξη όμως είναι μαχαίρι στην καρδιά αυτού του fangirl, πώς να το κάνουμε.

5. STAR WARS: THE FORCE AWAKENS

Ναι, αντέγραψε το ‘A New Hope’, αλλά πέρασα φα-ντα-στι-κά. Η ιστορία είχε τα ίδια beats με το μεγάλο της αδερφάκι, αλλά σύστησε χαρακτήρες που θέλαμε να ακολουθήσουμε ένα βήμα παρακάτω, έφερε το ‘Star Wars’ στο σήμερα και ξεκίνησε το villain origin story που ήθελα πολύ τελικά να δω (βλ. ‘Last Jedi’).

4. ROGUE ONE: A Star Wars Story

Το ‘Rogue One’ είναι το δείγμα του δρόμου που πρέπει να τραβήξουν τα κινηματογραφικά σύμπαντα για να μην ενοποιούν τις ταινίες τους σε βαθμό που να γίνονται εναλλάξιμες. Ήταν genre movie, μια καθαρά πολεμική ταινία που μετέφερε τη δράση στ’ αστέρια αλλά το DNA της θα έμπαινε χωροταξικά οπουδήποτε. Σ’ αυτή τη λογική μπορούμε να δούμε κωμωδία ‘Star Wars’, νουάρ ‘Star Wars’, οτιδήποτε ‘Star Wars’.

3. STAR WARS: THE LAST JEDI

Ο μύθος των χαρακτήρων έγινε ανθρώπινος όσο η κάμερα τους απεικόνισε σαν θεούς και το αυτοαναφορικό για το franchise – ή και για τη βιομηχανία θεάματος του σήμερα γενικότερα – μήνυμα είναι εκκωφαντικό: Μπορείς να κρατήσεις τις αρετές του χθες χωρίς να φυλακίζεσαι μέσα του. Το ‘Last Jedi’ ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόταν το ‘Star Wars’ για να συνεχίσει να υπάρχει με νέες ιστορίες τις ερχόμενες δεκαετίες. Κάπου μέσα μου είναι στο Νο.2.

2. EPISODE IV – A NEW HOPE

Νιώθω ότι προδίδω την αρχή των πάντων, αλλά δεν πειράζει, δεν με ακούει. Το ‘A New Hope’ είναι υποτιμημένο υπό μία έννοια. Συνήθως βρίσκεται στην κορυφή τέτοιων λιστών ακριβώς επειδή ήταν το πρώτο και όχι πραγματικά για την καλλιτεχνική του αξία. Δεν θα έπρεπε να είναι μόνο ο σεβασμός και η νοσταλγία που το ανεβάζουν όμως. Ναι, χρησιμοποιεί την αρχετυπική αφήγηση που έχεις δει τόσες φορές, αλλά η φροντίδα και η φαντασία του George Lucas κάνουν την εκτέλεση πραγματικά ξεχωριστή. Και το κάδρο με τον Luke να κοιτάει τον ορίζοντα; Iconic.

1. EPISODE V – EMPIRE STRIKES BACK

Hoth, “Do or do not, there is no try”, Luke vs. Darth, “I love you – I know”, Han ένα βήμα πριν τον θάνατο, και τα μυαλά μας στα κάγκελα. Νιώθω πως όταν κάτσει μέσα μου πια το νέο στάτους του franchise το ‘Empire Strikes Back’ δεν θα είναι τόσο ψηλά, αλλά θα έχουμε για πάντα το σήμερα.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Τα Star Wars μικρός δεν τα είχα και σε μεγάλη εκτίμηση, γιατί αν και μου αρέσανε οι ταινίες φαντασίας, προτιμούσα πάντα αυτές με σπαθιά (Conan και δεν συμμαζεύεται) και όχι αυτές με τα λέηζερ και τα διαστημόπλοια. Μεγάλος φαν της ηρωικής φαντασίας δηλαδή, καθόλου της επιστημονικής. Βλέποντας όμως στα χρόνια του ίντερνετ τον χαμό που γίνεται και συναντώντας συνεχώς αναφορές σε κείμενα και ταινίες από τον κόσμο του George Lucas, αποφάσισα πριν 4 χρόνια να κάτσω να δω και τις 6 ταινίες που είχαν βγει μέχρι τότε. Μου άρεσαν αρκετά, δεν τρελάθηκα βέβαια, και ίιιιιιισως να ξενέρωσα και λίγο, καθώς περίμενα να είχαν μια πιο dark ατμόσφαιρα. Ωστόσο, μ’ άρεσε η φάση, μπήκα και παρακολουθώ από τότε τι συμβαίνει σε αυτό το σύμπαν-ευαγγέλιο για τους απανταχού nerds.

Και αυτή είναι η λίστα που κατέληξα μετά από καθόλου σκέψη, καθώς το είχα ήδη φιλοσοφήσει το θέμα.

9. Rogue One: A Star Wars Story

OK, τίμιο, αλλά μάλλον ψιλοαδιάφορο για όσους δεν είναι μεγάλοι φανς. Νομίζω και να μην το είχα δει, δεν θα έχανα τίποτα.

8. Star Wars: The Force Awakens

Μ’άρεσε όταν το είδα αλλά μετά σκέφτηκα ότι πραγματικά ήταν μία απ’ τα ίδια με το New Hope. Νομιζω ότι απλά έπαιξε με τη νοσταλγία των true fans και δεν προσέφερε κάτι στο σύμπαν του Star Wars.

7. Episode I – The Phantom Menace

Βαρετό, αλλά είναι η αρχή των πάντων, οπότε σεβόμαστε.

6. Episode II – Attack of the Clones

Christopher Lee σε ρόλο sith; Ό, τι θέλουμε λέμε; ΤΡΕΛΑ.

5. Episode VIII – The Last Jedi

Εκπληκτικό. Σόρυ σε όσους δεν άρεσε, αλλά πιστέυω ότι πάει την ιστορία ένα βήμα παρακάτω, ξεκολλώντας την από όσα ξέραμε επιτέλους μέχρι σήμερα. Και η μάχη στην αίθουσα του Lord Snoke επική.

4. Episode III – Revenge of the Sith

Ο Anakin γίνεται ο Darth Vader. Τι άλλο θες;

3. Episode V – The Empire Strikes Back

Ο παγωμένος πλανήτης Hoth όλα τα λεφτά και τα AT-AT Walkers, αυτοί οι μηχανικοί δεινόσαυροι με τα λέηζερ ακόμα περισσότερα λεφτά. Και φυσικά, Luke, i’m your father, αν και το ήξερα ήδη απ’ τις ΑΠΕΙΡΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Ωστόσο, μεγάλη στιγμή.

2. Episode VI – Return of the Jedi

Ο γλοιώδης Jabba the Hutt και το αδιανόητο φόρεμα της Leia. Και επίσης όλη η σύγκρουση στο τέλος και το επικό φινάλε.

1. Episode IV – A New Hope

Ο θάνατος του Obi-Wan Kenobi με τραυμάτισε ανεξίτιλα και μπράβο του.

ΝΑΣΤΑΖΙΑ ΚΑΠΕΛΛΑ

Δεν έχω δει ποτέ το Star Wars, αλλά δεν χρειάζεται να το δω για να ξέρω πράγματα γι’ αυτό. Από τη Rachel που είχε ντυθεί Princess Leia για τον Ross μέχρι το Toy Story που ήταν ένα από τους χιλιάδες που έχουν ξαναγυρίσει τη σκηνή “I am your father” και μέχρι το φοβερό αυτό επεισόδιο του Cinelthete όλη η ποπ κουλτούρα έχει και από μία αναφορά στο ‘Star Wars’ (δηλαδή ο Μουζουράκης έκανε τραγούδι ‘Φωτόσπαθο’ for god’s sake). Δεν το έχω δει ως τώρα, γιατί δεν έτυχε και πάντα βαριόμουν να το επιδιώξω, επειδή πιστεύω ότι δεν θα μου αρέσει τόσο. Αλλά οκέι, θα έρθει η στιγμή που θα το δω.

Αυτά είναι τα ‘Star Wars’ όπως τα φαντάζομαι σύμφωνα με όσα έχω πιάσει από όλους τους υπόλοιπους:

8. Episode III – Revenge of the Sith

Το θάψιμο κυρίως που έχω ακούσει είναι για το lame ζεύγος Natalie Portman και νεαρός Darth Vader. Άρα μάλλον από τα 3 πρίκουελ το χειρότερο είναι το ‘Revenge of Sith’. Δεν είναι τυχαίο ότι έκανε δέκα χρόνια να ξαναβγεί live action ταινία.

7. Episode I – The Phantom Menace και Episode II – Attack of the Clones

Πάντα όταν η επική ταινία επιστρέφει μετά από καιρό και ειδικά με πρίκουελ το αποτέλεσμα είναι κακό. Και γενικά για τα πρίκουελ του ‘Star Wars’ έναν καλό λόγο δεν έχω ακούσει. Βάζω τα δύο πρώτα μαζί, γιατί δεν έχω αναφορές που να τα ξεχωρίζουν στο μυαλό μου.

6. Star Wars: The Force Awakens

Δηλαδή η ταινία που εισήχθη στο σύμπαν η φάτσα του Adam Driver. Ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι την έθαψαν.

5. Rogue One: A Star Wars Story

Αυτή η ταινία είναι η ήρεμη δύναμη του ‘Star Wars’. Είναι ο φίλος που είχες στο σχολείο και τώρα δεν θυμάσαι το όνομά του.

4. Episode VI – Return of the Jedi

Αυτή δεν θα ταν τόσο καλή για να έκανε δεκάξι χρόνια να βγει ‘Star Wars’ και μάλιστα σε πρίκουελ, αλλά επειδή είναι από τα 80s υποθέτω θα την θεωρούν καλή οι φανς.

3. Episode V – The Empire Strikes Back

Ο τίτλος είναι από τους πιο γνωστούς της πολυλογίας άρα θα είναι καλή ταινία. Και ας μην κοροϊδευόμαστε το πρώτο σίκουελ μιας καλής ταινίας είναι πάντα σχετικά καλό, γιατί μοιάζει πολύ με το ορίτζιναλ.

2. Episode VIII – The Last Jedi

Δηλαδή η φετινή ταινία γιατί έχει γίνει χαμός.

1. Episode IV: A New Hope

Δηλαδή η πρώτη ταινία, γιατί είναι κανόνας ότι πάντα οι πρώτες ταινίες των επικών ταινιών είναι οι καλύτερες είτε για συναισθηματικούς είτε για σοβαρούς λόγους.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Η τελευταία πτήση της Carrie Fisher
Το ‘Last Jedi’ ανατρέπει τον μύθο του ‘Star Wars’
10 ιστορίες που δε γνώριζες για την Princess Leia
40 χρόνια Star Wars: Όλα όσα είδαμε από κοντά στη μεγάλη επέτειο