ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα αγαπημένα μας άλμπουμ του 2018 (ως τώρα)

Από Cardi B μέχρι Sophie, ξεχωρίζουμε τα άλμπουμ του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Κάθε μέρα ως τις αρχές Ιουλίου, ξεχωρίζουμε τα αγαπημένα μας από το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Σειρές, ταινίες, τραγούδια, κόμικς, και όλα αυτά για τα οποία διαβάζετε στο PopCode. Κάθε μέρα κι ένα διαφορετικό top.

Για τα άλμπουμ γράφουν Κωνσταντίνος Αμπατζής, Ναστάζια Καπέλλα, Θοδωρής Δημητρόπουλος.

***

Black Panther: The Album

Το πιο σημαντικό, αδιαπραγμάτευτο ποπ φαινόμενο του ’18 ως τώρα (και δύσκολα φαντάζεται κανείς πως μπορεί να μετακινηθεί στη συνέχεια) είναι το ‘Black Panther’ της Marvel, μια ταινία που εμφανώς δημιουργήθηκε με τα μεγάλα κεφάλια της εταιρείας να αφήνουν σε μια σχετική ελευθερία κινήσεων και ιδεών τις βασικές δημιουργικές φωνές. Το αποτέλεσμα ήταν μια ιστορικής σημασίας ταινία από τον Ryan Coogler (έναν σκηνοθέτη που μια μέρα όχι μακριά από τώρα θα βρίσκεται στην κορυφή του Χόλιγουντ) πακέτο με ένα άψογο mood & themes συνοδευτικό άλμπουμ από τον Kendrick Lamar (έναν καλλιτέχνη που ήδη έχει κερδίσει μια θέση στο σύγχρονο πάνθεον). -Θ.Δ.

Ένα κομμάτι: ‘Opps’. Το Όσκαρ το ‘All the Stars’ με την SZA θα το κερδίσει του χρόνου αλλά το αγαπημένο μου είναι αυτό, που έχει και το επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι από τα λίγα του άλμπουμ που actually παίζει μες στην ταινία (στην σκηνάρα της καταδίωξης). Σε άλλα προσωπικά νέα, σε μια βδομάδα από σήμερα θα ξαναδώ λάιβ τον Vince Staples. *πέφτει προσκυνώντας*

FREEDOM’S GOBLIN – TY SEGALL

Με τον αγαπητό Ty έπαθα το πιο δίκαιο πράγμα του κόσμου. Άκουσα με προσοχή τον νέο του δίσκο αφού ήρθε στην Ελλάδα και σκυλομετάνιωσα που δεν πήγα. Καλά να πάθω, όταν με το καλό ξανάρθει θα φροντίσω να είμαι εκεί. -K.A.

Ένα κομμάτι: ‘Every 1’s A Winner’. Στα τραγούδια του 2018 έβαλα το ‘I’m Free’, εδώ βάζω αυτό. Everyone’s a winner baby και πιο πολύ ο Ty.

OIL OF EVERY PEARL’S UN-INSIDES – SOPHIE

Διαφορετικό και ως σύνολο, αλλά και το κάθε κομμάτι σε σχέση με τα υπόλοιπα. O δίσκος της Sophie είναι νομίζω ο αγαπημένος μου της χρονιάς (όχι της Cardi είναι, αλλά είχα περισσότερο χρόνο να τον επεξεργαστώ). -N.K

Ένα κομμάτι: ‘Immaterial’. Νιώθω σαν να το ξέρω από καιρό και το φαντάζομαι ήδη αθάνατο στο μέλλον.

KIDS SEE GHOSTS

Kanye West + Kid Cudi > Kanye West + Jay Z. Μπράβο στον Kanye που επί ένα μήνα βγάζει άλμπουμ προσωπικά και με συνεργασίες και το προσωπικό του είναι κυριολεκτικά το λιγότερο ενδιαφέρον από όλα. -Θ.Δ.

Ένα κομμάτι: ‘4th Dimension’. Στη λίστα με τα αγαπημένα μας τραγούδια της χρονιάς (που θα δημοσιευθεί το Σάββατο) έχω βάλει άλλο κομμάτι από αυτό το άλμπουμ. Γιόλο. Όλα κομματάρες είναι.

BEACH HOUSE – 7

Νομίζω είναι το μοναδικό άλμπουμ τις λίστας που μου αρέσουν σχεδόν εξίσου όλα τα κομμάτια τους, κάτι που ας παραδεχτούμε είναι γενικά προνόμιο της dream pop. Αν σου αρέσει ένα, σου αρέσουν όλα. Έζησα και τον δίσκο από κοντά στο Primavera και επίσης θα με βγάλει όσο περιμένω το νέο άλμπουμ των ‘Chromatics’, αν βγει ποτέ. -N.K.

Ένα κομμάτι: ‘Lemon glow’. Μου μίλησε και στο στίχο και στη μουσική, γιατί φέτος έχω πάθει κάτι με το λεμονί χρώμα.

Golden Hour – Kacey Musgraves

Το μόνο που έχει αλλάξει από τότε που έβαλα δύο διαδοχικές φορές στα κολλήματα την Kacey Musgraves είναι ότι τίποτα, δεν έχει αλλάξει τίποτα, το ‘Golden Hour’ είναι το μόνο πράγμα που ακούω εδώ και μήνες, όταν πετάω, όταν περπατάω, όταν κοιμάμαι, όταν θέλω να χαλαρώσω, όταν θέλω να δουλέψω, τίποτα, δεν έχει αλλάξει τίποτα, έχω ξεχάσει πώς είναι η υπόλοιπη μουσική. -Θ.Δ.

Ένα κομμάτι: Αντιπρόταση, όλα τα κομμάτια.

Εuphorize – Cupcakke

H cupcakKe είναι μόνο 19 χρονών και τα έχει ήδη καταφέρει εδώ και δύο χρόνια από το πουθενά. Κάνει τα πράγματα με τον δικό της τρόπο χωρίς φόβο και με πολύ πάθος και περνάει καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Το άλμπουμ της που βγήκε με το που μπήκε η χρονιά έχει 15 κομμάτια (πράμα σπάνιο στις μέρες μας) και μέσα σε αυτά υπάρχει μέχρι ρεγκετόν, το ‘Crayons’. -Ν.Κ.

Ένα κομμάτι: ‘Self Interview’. To πιο dark και σε-κάνει-να-σκέφτεσαι τραγούδι του δίσκου (και το διαλέγω αυτό παρόλο που χάρη στο ‘Deepthroat’ την έμαθα και την αγάπησα).

TRANQUILITY BASE HOTEL & CASINO – ARCTIC MONKEYS

Ναι ΟΚ, νέος ήχος, άλλο στιλ, πειραματισμοί, αλλά ποιος είπε ότι αυτό είναι κακό; Η μπάντα του Alex Turner δεν είναι πια ένα νέο σχήμα που έχει κάτι να αποδείξει, γιατί να μην ανοιχτεί σε νέους προορισμούς; Και στην τελική, όταν μια μπάντα παραμένει κολλημένη σε ένα συγκεκριμένο ήχο, τη λέτε βαρετή και εφησυχασμένη, ε ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ. Εμένα κάθε φορά που το ακούω πάντως, μου αρέσει και περισσότερο, εύγε Alex. -K.A.

Ένα κομμάτι: ‘Four out of Five’. Take it easy for a little while, come and stay with us, it’s such an easy flight.

Ruins – First Aid Kit

Ένα από τα αγαπημένα μου μουσικά σχήματα:

α) Είναι δυο αδελφές από τη Σουηδία κι ως γνωστόν στηρίζουμε Σουηδία από όπου κι αν προέρχεται.

β) Τις λένε Soderbergh.

γ) Κάνουν εδώ και χρόνια το πιο συνεπές δείγμα αυτού που λέμε #μουσικούλα.

δ) <3  -Θ.Δ.

Ένα κομμάτι: ‘Fireworks’. Και μόνο που φαντάζομαι το singalong αυτού του κομματιού στο λάιβ ανατριχιάζω ολόκληρος. Πανάξιο κομμάτι-διάδοχος του ‘Emmylou‘.

Invasion of Privacy – Cardi B

Ξέρετε πώς είναι σε κάποιες ταινίες που οι ήρωες ξυπνάνε και όλος ο κόσμος γύρω είναι διαφορετικός και κανείς το νιώθει εκτός από τους ίδιους; (Όπως η Julianne Moore στο αξέχαστο ανοσιούργημα ‘The Forgotten’ το οποίο είναι η κλασικότερη Ταινία Που Εκλιπαρώ Τους Πάντες Να Δούνε Χωρίς Να Λέω Τίποτα Για Αυτήν Επειδή Το Σοκ Είναι Η Μαγεία.) Είμαι σίγουρος πως πολλοί συνάνθρωποί μας θα ένιωσαν αυτό ακριβώς να συμβαίνει όταν ξαφνικά μια μέρα η Cardi B είχε κατακτήσει το σύμπαν. Αλλά αν αυτό είναι ψέμα ΔΕ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Άλμπουμ άψογο και τόσο γεμάτο hits που στο μέλλον θα θεωρείται σίγουρα κλασικό. -Θ.Δ.

Hmmmmmmmmmm. -Ν.Κ.

Ένα κομμάτι: ‘Ring’. Ξερωγώ; Είναι από τα άλμπουμ που κάθε τρεις μέρες έχεις άλλο αγαπημένο. Επιλέγω αυτό επειδή έτσι ξύπνησα σήμερα κι επειδή στηρίζουμε και Kehlani.

Επίσης αυτό. -Θ.Δ.

Ένα ακόμα κομμάτι: Μoney Bag. Επειδή τα έχω λιώσει όλα και αυτό είναι το πιο τελευταίο μου κόλλημα. -Ν.Κ.

ΔΕΝ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΥΡΑΝΕ – ΠΑΟΛΑ

Και μετά την Carbi B νομίζω κολλάει πιο πολύ από ποτέ να αφήσω εδώ και την Πάολα, η οποία έχει ταλέντο, αυθόρμητισμό και αυθεντικότητα παρόμοια με της Cardi. Και είναι και διασώστρια του λαϊκού τραγουδιού. Το καινούριο της άλμπουμ υπογράφει ο Γιώργος Θεοφάνους και περιέχει και τα ήδη επιτυχημένα κυκλοφορηθέντα ‘Θυμό’ και ‘Δεν σε φοβάμαι ουρανέ’. Από τα καινούρια ξεχώρισα το ‘Δεν πρέπει’ και το ‘Καράβι’. –Ν.Κ.

Ένα κομμάτι: ‘Δεν πρέπει’. Κανονικά τον ‘Θυμό’, αλλά επειδή έχει βγει ως σινγκλ εδώ και δύο χρόνια κρατιέμαι και δίνω τόπο στους νέους.

SLEEPWALKERS – BRIAN FALLON

Δεν θα είμαι ποτέ αντικειμενικός με τον Fallon, τον αγάπησα από την εποχή των Gaslight και πάντα σήμαινε πολλά για εμένα η μουσική του, έστω κι αν κάπου στην πορεία το έχασαν λίγο. Έχουν ήδη περάσει 11 χρόνια από το ‘Sink or Swim’, βρίσκονται πια σε hiatus και γυρνάνε την Αμερική παίζοντας το ’59 Sound’ λες και είναι βετεράνοι, κι ο Fallon κυκλοφόρησε το δικό του σόλο άλμπουμ. Το οποίο ήταν εξαιρετικό και θυμίζει παλιούς καλούς Gaslight. Μήπως ήρθε η ώρα να τους ξαναδούμε μαζί σε κάτι φρέσκο; -K.A.

Ένα κομμάτι: ‘Forget Me Not’: Δεν σε ξεχνάμε Brian, αν και παραλίγο εδώ που τα λέμε.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ 2018

Οι καλύτερες ταινίες
Τα καλύτερα βιβλία
Τα 30 αγαπημένα μας τραγούδια
Οι πιο υγρές σκηνές της χρονιάς
Οι 5 καλύτερες στιγμές των φετινών ριάλιτι