GAME OF THRONES

8 πραγματικά γεγονότα που ενέπνευσαν το ‘Game of Thrones’

8 πραγματικά πρόσωπα, πράγματα, γεγονότα που πρωταγωνιστούν στο GoT.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως δεν υπάρχουν spoilers για το Game Of Thrones, αφού όσα δείχνει η σειρά έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Ή έστω σχεδόν όσα δείχνει η σειρά.

Μπορεί εδώ έξω να μην υπάρχουν δράκοι και τεράστια τείχη -ohh wait- που χωρίζουν τους ‘καλούς’ από τους ‘κακούς’, ωστόσο παρακολουθώντας το GoT μπορείς να εντοπίσεις μια σειρά από πρόσωπα, πράγματα και γεγονότα που είναι εμπνευσμένα από την παγκόσμια Ιστορία.

Αν, μάλιστα, την μελετήσεις πολύ καλά, ίσως μάθεις και τι θα συμβεί στο τέλος της σειράς.

Για να δούμε, λοιπόν, από πού έχει κλέψει/εμπνευστεί ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης George R. R. Martin.

ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΥΡ

Αποτέλεσε το σπουδαιότερο όπλο των Βυζαντινών. Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα την πραγματική του σύσταση. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι επρόκειτο για μια υγρή εύφλεκτη ουσία την οποία χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί για να πυρπολούν τα πλοία των εχθρών.

Στο GoT: Wildfire, το αγαπημένο όπλο των Lannister.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ

Μετά τον Εκατονταετή Πόλεμο με τη Γαλλία, ξέσπασε εγχώρια διαμάχη στην Αγγλία γύρω από το θρόνο. Ο εμφύλιος ήταν μεταξύ δύο στρατοπέδων: του House Lancaster και του House York. Το 1485 ο Henry Tudor των Lancasters επικράτησε του Richard III των Yorks και κάθισε στο θρόνο.

Στο GoT: Ολόκληρο το GoT

ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ

Πρόκειται για το πέτρινο τείχος που χτίστηκε επί Αδριανού (Ρωμαίος Αυτοκράτορας) στην Αγγλία. Αποτελούσε το βόρειο σύνορο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με την Μπριτάνια (τη σημερινή Μεγάλη Βρετανία) και έφτανε τα 118 χλμ, αφού διέσχιζε το Νησί από τις δυτικές μέχρι τις ανατολικές του ακτές.

Στο GoT: The Wall

ΤΟ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΑΤΣΑΛΙ

Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή όπλων στην Μέση Ανατολή των 11ο αιώνα. Όπως και στην περίπτωση του υγρού πυρ κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή τρόπο παρασκευής του δαμασκηνού ατσαλιού. Τα όπλα που δημιουργούνταν από το συγκεκριμένο υλικό έφεραν πάνω τους το ίδιο χαρακτηριστικό μοτίβο.

Στο GoT: Valyrian steel

ΟΙ ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη δράση τους, κυρίως λόγω έργων όπως ‘Ο Κώδικας Da Vinci’, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή. Πρόκειται για ένα στρατιωτικό τάγμα το οποίο ιδρύθηκε από τον Πάπα, το 1119 μ.Χ. και συμμετείχε σε σταυροφορίες.

Το τάγμα σταδιακά άρχισε να δέχεται δωρεές, με αποτέλεσμα μετά από ένα χρονικό διάστημα να διαθέτει τεράστιο πλούτο και εκτάσεις γης. Οι Ναΐτες λογοδοτούσαν στον Μεγάλο Μάγιστρο, ο οποίος διατηρούσε το αξίωμα εφ όρου ζωής, ενώ έδινε όρκο αγνότητας.

Στο GoT: The Night’s Watch

Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΤ’ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Υπήρξε βασιλιάς της Γαλλίας από το 1380 μέχρι το 1422. Μέσα σε 42 χρόνια κατάφερε ν’ αδειάσει το βασιλικό ταμείο, να διώξει τους Εβραίους από τη Γαλλία και να χάσει τη Μάχη του Αζινκούρ από την Αγγλία, μία από τις σημαντικότερες μάχες του Εκατονταετή Πολέμου.

Ο Κάρολος έπασχε, επίσης, από μία ψυχική νόσο εξαιτίας της οποίας κακομεταχειριζόταν τους υπηρέτες του, ξεχνούσε ότι ήταν παντρεμένος και νόμιζε πως ήταν φτιαγμένος από γυαλί. Δεν είναι τυχαίο ότι έμεινε στην ιστορία ως Charles the Mad.

Στο GoT: Aerys Targaryen ή αλλιώς the Mad King.

ΜΑΡΚΟΣ ΛΙΚΙΝΙΟΣ ΚΡΑΣΣΟΣ

Ήταν προστάτης του Ιούλιου Καίσαρα κι ένας από τους πιο πλούσιος ανθρώπους στη Ρώμη. Όσο κυβερνούσε την επαρχία της Συρίας, απέτυχε να κατακτήσει το σημερινό Ιράν και σκοτώθηκε στη Μάχη των Καρρών. Όλα καλά ως εδώ.

Η ιστορία θυμίζει GoT από τη στιγμή που όταν τον έπιασαν οι εχθροί του τού έχυσαν λιωμένο χρυσάφι στο λαρύγγι για να τον τιμωρήσουν για την απληστία του.

Στο GoT: Όταν ο Khal Drogo ‘έχρισε’ βασιλιά τον Viserys.

TO BLACK DINNER ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ GLENCOE

Κατά τη διάρκεια του Black Dinner, ο βασιλιάς της Σκωτίας κάλεσε τον εχθρό του, Κόμη του Douglas, στο σπίτι του για φαγητό, διαβεβαιώνοντας τον ότι ο σκοπός της πρόσκλησης ήταν εντελώς φιλικός. Λίγο μετά το δείπνο άρχισε ν’ ακούγεται ο ήχος ενός τυμπάνου, την ώρα που στον Κόμη σερβιρίστηκε το κεφάλι ενός μαύρου αγριογούρουνου, το οποίο συμβολίζει το θάνατο. Λίγο αργότερα, ο Κόμης βρέθηκε νεκρός στην αυλή.

Στην Σκωτία, η οικογένεια Campbell είχε αρκετές διαφορές με την οικογένεια MacDonald και για να τα βρουν, οι πρώτοι κάλεσαν τους δεύτερους στο Glencoe για να τους φιλοξενήσουν. Το επόμενο πρωί 38 από τους MacDonald βρέθηκαν σφαγμένοι στα κρεβάτια τους.

Στο GoT: Το Red Wedding

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ξέρουμε τα τελευταία λόγια του Ned Stark και επισήμως
Game of Thrones: Τα γυρίσματα μαρτυρούν μια μεγάλη αντιπαράθεση
Γιατί το πλάνο της Cersei είναι καταδικασμένο να αποτύχει
Όλα όσα ξέρουμε για τις 5 spin-off σειρές
Ο George R.R. Martin μαρτύρησε την 1η spin-off σειρά
9 απαραίτητα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον 8ο κύκλο ‘GoT’
Ξέρουμε πού διαδραματίζεται η 1η σκηνή της πρεμιέρας (και εγκρίνουμε)
Έχουμε το πρώτο μεγάλο σπόιλερ του 8ου κύκλου ‘Game of Thrones’