SURVIVOR

Γιατί το καινούριο Survivor θα πάει άπατο

Έχουμε και αποδείξεις και ονόματα.

Η ανέλπιστη επιτυχία του περσινού ‘Survivor‘, που οι φήμες ήθελαν να το είχε πάρει ο Σκάι καταναγκαστικά, γιατί πήγαινε πακέτο με το ‘Voice’, έκανε τα κανάλια να τρέξουν έναν μαραθώνιο επιβίωσης από τον οποίο κανείς δεν έμεινε ζωντανός.

Το Survivor 2 είναι προ των πυλών και μπορούμε να βγάλουμε πολύ εύκολα το συμπέρασμα ότι είναι καταδικασμένο στην αποτυχία. Θα ασχοληθούμε λίγο μαζί του στην αρχή και μετά η τηλεθέαση με δυσκολία θα ανεβαίνει πάνω από το 10%.

Και αυτοί είναι οι λόγοι.

Γιατί η Ελλάδα έχει μικρή αγορά

Το 2008, όταν ήμουν στο πρώτο έτος στα ΜΜΕ, ένας καθηγητής μας είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει κοινό για να υπάρχουν πάνω από 2 με 3 κανάλια. Μας συνέκρινε με χώρες ανάλογου μεγέθους και μας είπε ότι μόνο εδώ υπάρχουν 6 μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και 3 δημόσια και ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες.

Εγώ ξίνισα με αυτό που έλεγε και θεώρησα ότι με λιγότερα κανάλια θα έχουμε λιγότερες επιλογές για ζάπινγκ και αυτό το “δεν έχει τι να δω” θα πολλαπλασιαζόταν, γιατί σκέφτηκα ότι τα δύο κανάλια που θα μείνουν θα συνεχίσουν να έχουν το ίδιο πρόγραμμα. Κάτι που δεν ισχύει. Αν τα κανάλια έμεναν μόνο δύο θα είχαν λιγότερο ανταγωνισμό και περισσότερο κοινό για να βγάζουν έσοδα, έτσι λογικά θα έκαναν περισσότερες και καλύτερες παραγωγές.

Κάποιος μπορεί απερίσκεπτα να αναρωτηθεί “γιατί το αμερικάνικο Survivor έχει 30 σεζόν” ή γιατί το ‘Big Bang Theory’ έχει 12 και η απάντηση είναι ακριβώς επειδή υπάρχει κοινό. Ο πληθυσμός και ο πλούτος της Ελλάδας δεν μπορούν να αντέξουν πολλές σεζόν.

Πόσο μπέργκερ, πόσο frozen yogurt να φάμε και πόσο πια να κουρευτούμε; Κάποια στιγμή το κοινό που τα υποστηρίζει, τα βαριέται και μετά δεν υπάρχει άλλο κοινό στη θέση του να το αντικαταστήσει. Αλλά ακόμα και να υπήρχε, όπως στην Αμερική:

Οι Αμερικάνοι δεν τα καίνε

Το αμερικάνικο ‘Survivor’ κρατάει μόνο 2 μήνες τη φορά και δείχνει ένα επεισόδιο την εβδομάδα. Ενώ αντίθετα σε εμάς:

To περσινό Survivor κράτησε 6 μήνες

Και είχε 3ωρα επεισόδια σχεδόν καθημερινά, ενώ μετά το μήνα έβαλαν ειδική εκπομπή ‘Survivor Panorama’, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες ήταν το μόνο θέμα συζήτησης. Σε 6 μήνες το κοινό πρόλαβε να το βαρεθεί και το παιχνίδι έκανε τον κύκλο του. Λίγοι ήταν αυτοί που το είδαν από την αρχή μέχρι το τέλος. Από τότε δεν έχει περάσει ικανό διάστημα για να το θέλουμε ξανά.

Το επιβεβαιώνει και η ιστορία

Το ‘Fame Story’ ένα από τα πιο πετυχημένα ριάλιτι είχε την εξής πορεία. Το 1ο δεν ήταν τόσο επιτυχημένο και διήρκεσε τρεις μήνες. Το 2ο πέτυχε πάρα πολύ και διήρκεσε τρεις μήνες. Στο 3ο το οποίο άρχισε επίσης πολύ επιτυχημένα, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να το επιμηκύνουν άλλους τρεις μήνες, σύνολο 6, προσθέτοντας στο τρίμηνο καινούρια πρόσωπα -τα οποία φυσικά με το που μπήκαν βγήκαν, αφού ο άνθρωπος με δυσκολία δέχεται το καινούριο. Έτσι λοιπόν μετά το 6μηνο αρκετά επιτυχημένο ‘Fame Story’, το χάσαμε για πάντα. Βγήκε το ‘Fame Story 4’ το οποίο δεν είδε και δεν θυμάται κανείς και ο μόνος λόγος να το αναφέρεις είναι για να πεις ότι από κει ξεκίνησε ο Μπαλάφας, παρόλο που η συμμετοχή του δεν έπαιξε κανένα απολύτως λόγο στην καλή μετέπειτα πορεία του.

Μπουχτίσαμε γρήγορα τους περσινούς παίκτες

Όπως γίνεται πάντα μα πάντα στα τηλεπαιχνίδια και στη ζωή, η πώρωση με συγκεκριμένα άτομα δεν κρατάει πολύ. Ο Βασάλος ήταν συμπαθητικό παιδί, αλλά όχι τόσο συμπαθητικό ώστε να πάρει εκπομπή. Ο Χανταμπάκης (who?) δεν ήταν από τους αγαπητούς στο παιχνίδι, αλλά πήγε να εκμεταλλευτεί την απήχηση του ‘Survivor’ κάνοντας μια εκπομπή, που πέθανε στην πρώτη -άντε δεύτερη- προβολή το καλοκαίρι. Τον μάνατζερ ράγκμπι δεν τον θυμάται κανείς, όσο εύκολα ξεχνάμε τώρα τη Ραμόνα.

Για να θυμηθώ να γράψω άλλους παίκτες χρειάστηκε να γκουγκλάρω και όταν είδα το όνομα του Χρανιώτη είπα “ωχ ναι ήταν κι αυτός”. Μπορεί όταν βγήκαν από το παιχνίδι να τους κυνηγούσαν όλοι για μια δήλωση, αλλά αυτοί που θα συνεχίσουν να απασχολούν είναι από 0 έως 2 το πολύ και για λόγους άσχετους από το ‘Survivor’.

Πέρυσι “οι διάσημοι σε ριάλιτι” ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Το ‘Survivor’ λειτούργησε και σαν ‘Celebrity Big Brother’. Τώρα το παραείδαμε και αυτό. Όχι μόνο σε ‘Survivor’ αλλά και σε:

Nomads και Survival Secret(s)

Το “πρώτο” ‘Survivor’ τελείωσε τον Ιούλιο και αμέσως οι δαιμόνιοι διευθυντές προγράμματος (ή τελος πάντων όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτές τις αποφάσεις) σκέφτηκαν “τι είναι αυτό που θέλει το -περιορισμένο αριθμητικά όπως είπαμε- ελληνικό κοινό;” άλλους έξι μήνες Survivor. Έτσι βιάστηκε και το Epsilon και ο Aντ1 -κάνοντάς τα tease πριν ακόμα τελειώσει το ίδιο το ‘Survivor’- να κάνουν τα δικά τους ριάλιτι επιβίωσης. Το Survival Secret κράτησε για λίγο το ενδιαφέρον του κοινού προκαλώντας κύμα γέλωτος σε όλη τη χώρα, αλλά πόσο πια να κοροϊδέψεις το ίδιο πράμα; Ήθελα τότε να γράψω ένα άρθρο “τι θα μπορούσε να κάνει το Survival Secret για να γίνει ακόμη πιο καλτ” αλλά από τη μία μέρα στην άλλη μέχρι να το γράψω είχε χαθεί και το δικό μου ενδιαφέρον και του κόσμου προς αυτό και δεν το ολοκλήρωσα ποτέ.

Το ‘Nomads’ όντας πιο σοβαρό και οργανωμένο κράτησε παραπάνω το κοινό, αλλά όχι πάνω από τον πρώτο μήνα. Όπως πήγε η τηλεθέαση για το ‘Nomads’ προβλέπεται να πάει και για το ‘Survivor’. Οι πολύ hardcore φαν θα δουν τον πρώτο μήνα (και πολύ λέω) και όλων των ειδών τα σάιτ θα ασχοληθούν με αυτό -όπως ασχολούμαι εγώ τώρα- αλλά μετά η συζήτηση θα περιοριστεί στα τηλεοπτικά πάνελ και στα σάιτ, που ασχολούνται αποκλειστικά με την ελληνική τιβί.

Και ο πιο σημαντικός λόγος:

Γιατί ο κόσμος δεν βλέπει πια τηλεόραση

Αλλά Ίντερνετ. Και το Ίντερνετ ήταν ο λόγος που έπιασε και το περσινό Survivor (και το My Style Rocks) και έτσι έσπρωξε κόσμο στην τηλεόραση. Και μαντέψτε ποιο είναι το κοινό που βαριέται πιο γρήγορα απ’ όλα.

Του Ίντερνετ.

KI ΑΛΛΟ SURVIVOR

Υδραυλικοί-παλαιστές και ανιψιοί πολιτικών: Αναλύουμε το καστ του ‘Survivor 2’
Είδα και γω τον τελικό του ‘Survivor’
Τα 5 καλύτερα επεισόδια του ‘Survivor’
Μάνατζερ Ράγκμπι: Ήμουν ο πρώτος παίκτης του ‘Survivor’ που κέρδισε
Ποιοι θα έπαιζαν τους παίκτες του ‘Survivor’ αν γινόταν ταινία
Το καστ του νέου ‘Survivor’ είναι μυθικό
Οι πιο δύσκολες δοκιμασίες ‘Survivor’ ανά τον κόσμο
Γιατί δε μπορώ να παρατήσω το αμερικάνικο ‘Survivor’, 30 σεζόν μετά

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.