Κρασιά, Dry Martini, νόστιμο φαγητό, όλα χωράνε στη Μαιάνδρου
Η ανάπτυξη της νέας πιάτσας φέρνει έναν αναζωογονητικό αέρα στα Ιλίσια.
- 25 ΜΑΙ 2025
Τα Ιλίσια δεν υπήρξαν ποτέ «θορυβώδη» στο χάρτη της αθηναϊκής διασκέδασης. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια, οι γειτονιές ζωντανεύουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες πιάτσες, με πιο πρόσφατη αυτή της Μαιάνδρου.
Ειδικά, αυτή την εποχή, που τα μαγαζιά βγάζουν τα τραπεζάκια τους με θέα στο πάρκο, οι βραδιές γίνονται πιο όμορφες.
Νέα μαγαζιά, εστιατόρια, wine bars και μικρές πράσινες οάσεις που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ιδανικό για έξοδο χωρίς φασαρία, για συνάντηση με φίλους, για φαγητό με ποιότητα και χαρακτήρα.
Ο «Βλάσσης», διαχρονικό κεφάλαιο γεύσης
Ένα από τα πιο σταθερά και αξιόπιστα αθηναϊκά εστιατόρια, πορεύεται ήσυχα εδώ και μια δεκαετία στην περιοχή. Ο «Βλάσσης» (Μαιάνδρου 15) διατηρεί την ακεραιότητα της ταυτότητάς του, χωρίς φανφάρες ή αλλαγές για εντυπωσιασμό.
Τα λευκά τραπεζομάντηλα, η ζεστή σάλα με τους πίνακες στους τοίχους και το φιλικό σέρβις συνθέτουν ένα σκηνικό γνώριμο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιστρέφουν ξανά και ξανά για τα πιάτα που έχουν γίνει αγαπημένες σταθερές: ο μουσακάς, οι λαχανοντολμάδες, τα ρεβίθια, οι κεφτέδες με σάλτσα, η σπιτική φάβα. Εδώ, η έννοια της «καθημερινής πολυτέλειας» παίρνει γεύση και μορφή.
Η κουζίνα είναι απλή, ουσιαστική και μερακλίδικη. Τα φαγητά παραμένουν σταθερά σε ποιότητα, και πολλές φορές το εστιατόριο έχει σώσει τα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια μας.
Η βραστή ποικιλία λαχανικών, η πατατοσαλάτα και η φημισμένη «καλοκαιρινή» με μελιτζάνες, πιπεριές, γιαούρτι, μαϊντανό και σκόρδο είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που καθιστούν τον «Βλάσση» σημείο αναφοράς για εκείνους που αγαπούν το καλό σπιτικό φαγητό.
Αορίτης: Η ταβέρνα της καρδιάς μας
Ο Αορίτης (Μαιάνδρου 15) ξεκίνησε ως κρητικό καφενείο-εστιατόριο και εξελίχθηκε σε μια ταβέρνα που τιμά την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με κρητική ψυχή. Ο Σήφης Μανουσέλης, ο Γιώργος Φουντουλάκης και η ομάδα τους, δημιουργούν πιάτα που συνδυάζουν την αυθεντικότητα με τη φροντίδα: τυροκαυτερή με φέτα Κοζάνης και θυμαρίσιο μέλι, λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο, γίγαντες Πρεσπών με σπανάκι και σέσκουλα, και φυσικά το ξιδάτο τηγανητό κουνέλι με δεντρολίβανο.
Η ατμόσφαιρα είναι ζεστή και φιλόξενη, με ρετρό διακόσμηση και μουσικές που σε ταξιδεύουν. Δεν άλλαξαν πολλά από τη διακόσμηση από τότε που είχε κρητική καρδιά και αυτό κάνει το σήμερα να παραμένει ζεστό και φιλόξενο.
Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει περίπου σαράντα ελληνικές ετικέτες, ενώ δεν λείπουν και τα αποστάγματα. Κάθε Κυριακή, το αντικριστό παίρνει τη θέση του στο μενού, προσφέροντας μια αυθεντική κρητική εμπειρία.
Junior: Η αρχή της νέας πιάτσας
Ακριβώς μερικά μέτρα πιο πέρα, μια νεότερη άφιξη έχει καταφέρει να ριζώσει δυναμικά στο τοπίο της Μαιάνδρου. Από το 2021, το Junior Does Wine (Μαιάνδρου 5) έχει εξελιχθεί σε σταθερό σημείο συνάντησης για όσους αναζητούν ένα wine bar με χαλαρή διάθεση και σύγχρονη προσέγγιση.
Ο ιδιοκτήτης του, Γιώργος Κατσαρός, το χαρακτηρίζει ως ένα «προσβάσιμο» wine bar, φτιαγμένο για ανθρώπους που αγαπούν το κρασί χωρίς να χρειάζεται να το γνωρίζουν σε βάθος.
Ο χώρος λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας και χαλαρής απόλαυσης: συχνές αλλαγές κρασιών και συνοδευτικών πιάτων, ανεπιτήδευτο σέρβις, μουσικές επιλογές που συνθέτουν ένα περιβάλλον φιλικό και αυθεντικό. «Αν δημιουργήσεις ένα περιβάλλον όπου ο άλλος αισθάνεται άνετα, τότε σιγά-σιγά σε εμπιστεύεται», λέει χαρακτηριστικά.
Τσιμπούρι: Ήρθε για να μείνει
Το Τσιμπούρι (Μαιάνδρου 9) είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στην ανερχόμενη πιάτσα των Ιλισίων και έρχεται με την πιο τίμια πρόθεση: να γίνει το αυθεντικό μπαρ της γειτονιάς.
Ο χώρος, ένα παλιό φωτοτυπικό που έχει μεταμορφωθεί εκ βάθρων, ισορροπεί κομψά ανάμεσα στη ζεστασιά του ξύλου, το αθηναϊκό μωσαϊκό στο πάτωμα και μια διακριτική βιομηχανική αισθητική. Όλα δείχνουν πως οι άνθρωποι πίσω από το μαγαζί δεν ήθελαν να φτιάξουν ένα concept bar, αλλά ένα μέρος που σε κάνει να θες να ξαναπάς, ή καλύτερα, να μη φύγεις.
Η μπάρα, φτιαγμένη από ξύλο και λευκό μάρμαρο, είναι το επίκεντρο του μαγαζιού: απλή, φωτισμένη με ωραία, «αντιεκρηκτικά» φωτιστικά, χωρίς περιττές φανφάρες. Η μουσική παίζει funky και χαλαρό ροκ, η ατμόσφαιρα θυμίζει λίγο φοιτητικό στέκι, λίγο παλιό καφέ της Αθήνας που μεγάλωσε όμορφα.
Στο μενού θα βρεις signature cocktails όπως το Ginger Pergamondo ή το Sherry Mule τα οποία στέκονται δίπλα σε σωστά εκτελεσμένα classics. Κι όλα αυτά χωρίς περιττές εξηγήσεις, χωρίς «χιούμορ στον κατάλογο» ή περίεργες ορολογίες. Εδώ τα πράγματα είναι απλά και οικεία. Το Τσιμπούρι ανοίγει καθημερινά από τις 18:00 μέχρι τις 2:00, σε έναν δρόμο που αρχίζει να αποκτά ταυτότητα και χαρακτήρα και θα τον κάνεις στέκι σου.
Quinn’s: Ένα μπαρ με ψυχή
Το Quinn’s (Μαιάνδρου 7) δεν είναι απλώς ένα νέο μπαρ στα Ιλίσια. Είναι το προσωπικό όραμα του Ηλία Μαρινάκη, ενός ανθρώπου που έχει περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες πίσω από τις μπάρες της Αθήνας. Με μια βαριά ξύλινη μπάρα, μωσαϊκό στο πάτωμα και τον πίνακα του Ιερώνυμου Μπος Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων να δεσπόζει, ο χώρος αποπνέει μια αίσθηση παλιάς παμπ, χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει.
Στον κατάλογο, τα κλασικά cocktails αποκτούν νέα πνοή: το Venus in Furs με τεκίλα, guava και mezcal, το Stupid F** Bird με μπανάνα και Aperol, και το Timorous Beasties με Laphroaig, bourbon και μοσχοκάρυδο. Αν προτιμάς κάτι χωρίς αλκοόλ, το Adam με σόδα από φύλλα σύκου και το Eve με gingerbeer και Martini Floreale προσφέρουν εξίσου απολαυστικές επιλογές.
Το φαγητό, επιμελημένο από τον Περικλή Κοσκινά, περιλαμβάνει λιχουδιές όπως το mortadella sandwich, αποτίοντας φόρο τιμής στον Anthony Bourdain. Και όλα αυτά συνθέτουν ένα μπαρ το οποίο δεν μοιάζει με κανένα από αυτά που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, καθώς διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να το κάνεις στέκι σου και μοιάζει να είναι κλασικό από την πρώτη μέρα που άνοιξε.
Η σταθερή αξία
Κι ενώ η Μαιάνδρου γίνεται ολοένα και πιο γευστικός προορισμός, η γειτονική Μιχαλακοπούλου κρατά τις δικές της σταθερές: ένα από τα πιο αγαπημένα «βρώμικα» της Αθήνας, γνωστό για τις κοτομπουκιές του, παραμένει εκεί, λίγα βήματα από το Junior. Χιλιάδες ξενύχτια έχουν κλείσει με μια στάση στο συγκεκριμένο σημείο – μια τελετουργία σχεδόν αθηναϊκή.
Η ανάπτυξη της Μαιάνδρου φέρνει έναν αναζωογονητικό αέρα στα Ιλίσια, αλλά ταυτόχρονα θέτει και το ερώτημα της ισορροπίας. Πώς θα διατηρηθεί ο χαρακτήρας της περιοχής χωρίς να χαθεί στην υπερβολή; Ελπίζουμε σε μια εξέλιξη που θα σέβεται τον οικιστικό ιστό και θα ενισχύει τη γειτονιά χωρίς να την αλλοιώνει.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.