Φωτογραφίες: Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Στον Βλάσση στα Ιλίσια για φρυγαδέλι και μήλο ψητό

Η ιστορία του αθηναϊκού εστιατορίου πάει αρκετά πίσω όταν το πρώτο μαγαζί άνοιξε το 1983 κάτω από τον Λυκαβηττό και συνεχίζει με συνέπεια στην ποιότητα και τη γεύση.

Για πάνω από μία δεκαετία, τα τραπέζια του «Βλάσση» στα Ιλίσια στρώνονται με λευκά τραπεζομάντηλα και η ζεστή σάλα με τους πίνακες στους τοίχους γεμίζει με πιστούς πελάτες που έρχονται για τα αγαπημένα τους πιάτα. Τις καλές ημέρες όλοι θέλουν ένα τραπέζι στο καταπράσινο πάρκο.

Η ιστορία του αθηναϊκού εστιατορίου πάει αρκετά πίσω όταν το πρώτο μαγαζί άνοιξε το 1983 κάτω από τον Λυκαβηττό. Δεκατρία χρόνια αργότερα, ο «Βλάσσης» μεταφέρθηκε σε ένα νεοκλασικό κτήριο στην οδό Παστέρ, για να βρεθεί τελικά στη σημερινή του τοποθεσία στον ήσυχο δρόμο της Μαιάνδρου.

Βλάσσης Ο Βλάσσης στα Ιλίσια παραμένει μία οικογενειακή επιχείρηση με απλό, ελληνικό φαγητό
Ο Βλάσσης στα Ιλίσια παραμένει μία οικογενειακή επιχείρηση με απλό, ελληνικό φαγητό

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η οικογενειακή επιχείρηση δεν παρέκκλινε από τις παλιές ελληνικές συνταγές που την έκαναν δημοφιλή από στόμα σε στόμα. Η διεύθυνση άλλαξε, η σκυτάλη έχει δοθεί πλέον στη νέα γενιά, αλλά συνεχίζει να υπηρετεί με σεβασμό την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ενσωματώνοντας και κάποιες πιο μοντέρνες πινελιές.

Ο «Βλάσσης» είναι το εστιατόριο – σταθερά για κάθε περίπτωση. Για τις ειδικές περιστάσεις που θέλεις να φας καλά και νόστιμα, για τα μεσημέρια που αναζητάς σπιτικό φαγητό, για τις ημέρες που θέλεις ψάρι, αλλά δεν το μαγειρεύεις στο σπίτι. Εδώ, η κουζίνα είναι οικεία, θεραπευτική και απλή, όπως οφείλει άλλωστε στο φαγητό που πρεσβεύει. Είναι όμως και μερακλίδικη.

Το φρυγαδέλι είναι άτυπα ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ κι ένα πιάτο που δεν βρίσκεις εύκολα σε μαγαζιά της πόλης. Παραδοσιακή συνταγή με συκώτι μοσχαρίσιο που τυλίγεται σε αρνίσια μπόλια και μαρινάρεται σε σκόρδο και μπαχαρικά, κι εδώ σερβίρεται με πατάτες τηγανητές. Θέλει τέχνη το ψήσιμο αλλά η καλή αρχή γίνεται με τις πρώτες ύλες, στις οποίες δίνουν σημασία όλα αυτά τα χρόνια.

Βλάσσης φρυγαδέλι Το φρυγαδέλι είναι άτυπα μία σπεσιαλιτέ του εστιατορίου
Το φρυγαδέλι είναι άτυπα μία σπεσιαλιτέ του εστιατορίου

Υπάρχει συνέπεια στη γεύση και την ποιότητα (έχει σώσει πολλές φορές τα κυριακάτικα τραπέζια μας χάρη στην υπηρεσία delivery), από τον μουσακά και τους λαχανοντολμάδες μέχρι τα ρεβίθια και τους κεφτέδες με σάλτσα. Η ποικιλία βραστών λαχανικών είναι ό,τι χρειάζεσαι για τη μέση, το ίδιο και η «καλοκαιρινή» που φτιάχνεται με μελιτζάνες, πιπεριές, γιαούρτι, μαϊντανό και σκόρδο.

Ψητό μήλο με γιαούρτι, το τέλειο επιδόρπιο
Ψητό μήλο με γιαούρτι, το τέλειο επιδόρπιο

Ένα καλό εστιατόριο σε κερδίζει από τη σαλάτα μέχρι το γλυκό του. Ο «Βλάσσης» το πετυχαίνει με το τέλειο επιδόρπιο: ψητό μήλο σερβιρισμένο πλάι σε γιαούρτι από τη Φάρμα Κουκάκη. Ένα πιάτο τόσο ταιριαστό με τη φιλοσοφία του.

ΒΛΑΣΣΗΣ