
Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να φας μεσημεριανό
Σύμφωνα με την επιστήμη, η σωστή στιγμή για το επόμενο γεύμα σου δεν είναι όταν γουργουρίζει το στομάχι σου.
- 20 ΜΑΙ 2025
Υπάρχει η ιδανική ώρα για να φας μεσημεριανό; Η επιστήμη υποστηρίζει πώς «ναι». Αυτό λέει η Audra Wilson, διαιτολόγος στο Northwestern Medicine, η οποία πιστεύει ότι η καλύτερη ώρα για να φας μεσημεριανό έχει ελάχιστη σχέση με το πότε γουργουρίζει το στομάχι σου. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι εξαρτάται αποκλειστικά από το πότε ξυπνάς κάθε μέρα και πότε τρως τα υπόλοιπα γεύματά σου.
Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να τρώνε όποτε νιώθουν πεινασμένοι, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερκατανάλωση τροφής και άλλες κακές διατροφικές συνήθειες. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να επιτύχεις μία πιο υγιεινή διατροφή είναι η τήρηση ενός καθημερινού προγράμματος γευμάτων με βάση την ώρα που ξυπνάς.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να κατανέμεις τα γεύματά σου με τρόπο που να παρέχουν στον οργανισμό σου άφθονη ενέργεια για να τα καταφέρει μέσα στην ημέρα, ενώ παράλληλα θα διατηρεί υπό έλεγχο τους υδατάνθρακες, τα σάκχαρα, τα λίπη και άλλα.
Η δημιουργία μιας συγκεκριμένης ρουτίνας γευμάτων δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς χρειάζεται χρόνος για να εκπαιδεύσεις το σώμα σου. Αλλά μόλις βρεις έναν ρυθμό, το στομάχι σου θα αισθάνεται καλύτερα από ποτέ.
Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για το τέλειο μεσημεριανό γεύμα χωρίς να αναφερθούμε πρώτα στο πρωινό, καθώς είναι σημαντικό να κατανέμεις σωστά χρονικά όλα τα γεύματά σου. Το πρωινό θα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε μία ώρα από το ξύπνημα, προκειμένου να εφοδιάσεις τον οργανισμό σου με αρκετή ενέργεια για να τα καταφέρεις μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Αν παραλείπεις το πρωινό, υπάρχει ο κίνδυνος να στραφείς σε σνακ, το οποίο θα μπορούσε να εκτροχιάσει ολόκληρο το ημερήσιο διατροφικό σου πρόγραμμα.
Η ιδανική ώρα για μεσημεριανό είναι μεταξύ τεσσάρων και πέντε ωρών μετά την κατανάλωση του πρωινού. Ας πούμε ότι ξυπνάς γύρω στις 6 π.μ. και στη συνέχεια τρως πρωινό γύρω στις 7 π.μ. – αυτό σημαίνει ότι το μεσημεριανό σου θα πρέπει να καταναλωθεί μεταξύ 11 π.μ. και μεσημεριού.
Ας πούμε όμως ότι κοιμάσαι αργά και δεν τρως καθόλου πρωινό μέχρι τις 9 π.μ. – σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να φας μεσημεριανό γύρω στις 2 μ.μ. Αυτό το κενό σού δίνει αρκετό χρόνο για να χωνέψεις σωστά το πρωινό πριν φας ξανά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο για υπερκατανάλωση φαγητού.
Η καλύτερη ώρα για το δείπνο
Το δείπνο θα πρέπει επίσης να καταναλώνεται τέσσερις έως πέντε ώρες μετά το μεσημεριανό. Αν ξυπνάς νωρίς, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να σερβίρεις βραδινό στις 4 ή 5 μ.μ., κάτι που ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι η καλύτερη επιλογή για τον οργανισμό σου.
Αν δεν μπορείς να φας τόσο νωρίς, προσπάθησε να τσιμπήσεις μια μπάρα πρωτεΐνης ή κάποιο άλλο υγιεινό σνακ που θα σε βοηθήσει να αντέξεις μέχρι το βραδινό. Απλώς κάνε ό,τι μπορείς για να διαχωρίσεις τα γεύματά σου κατά τέσσερις έως πέντε ώρες– οι ώρες θα εξαρτηθούν από το πότε ξυπνάς.
Για τους ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί να μην τρώνε πρωινό, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά. Το σώμα σου χρειάζεται καύσιμα το πρωί για να βγάλει τη μέρα, ακόμα κι αν ο εγκέφαλός σου έχει πειστεί για το αντίθετο. Είναι καλύτερο να επανεντάξεις το πρωινό στη διατροφή σου, επαναφέροντας μικρές ποσότητες φαγητού το πρωί. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σου θα αρχίσει φυσικά να επιθυμεί ξανά το πρωινό, δίνοντας τον τόνο για πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Αν έχεις φτιάξει ένα πρόγραμμα αλλά έχεις απρόβλεπτες συναντήσεις ή εξόδους – με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ρουτίνα της διατροφής – απλώς προσπάθησε να επιστρέψεις στο πρόγραμμά σου την επόμενη μέρα. Όσο πιο συνεπής είσαι τόσο καλύτερα θα αισθάνεται το σώμα σου.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.