OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΦΑΓΗΤΟ

Η σπανακόπιτα με φύλλα ρυζιού είναι η viral συνταγή του TikTok

Οι μάγειρες της πλατφόρμας βρήκαν στο rice paper μια εύκολη εναλλακτική για να τυλίγουν κάθε λογής υλικό.

Το rice paper είναι μια από τις πιο αναπάντεχες τάσεις που έχουν σκάσει στο TikTok, και ναι, το βλέπουμε ακόμα και σε σπανακόπιτα. Το γνωστό βιετναμέζικο φύλλο ρυζιού, που μέχρι πρότινος το συναντούσαμε κυρίως σε spring rolls, έχει γίνει viral γιατί είναι ελαφρύ, τραγανό όταν ψηθεί και απίστευτα ευέλικτο για να τυλίξεις κάθε λογής υλικό.

Το rice paper παρασκευάζεται από μείγμα αλεύρου ρυζιού, νερού και αλατιού. Το ζυμώνουν, το απλώνουν σε λεπτά φύλλα και μετά το αφυδατώνουν για να δημιουργηθούν τα διάφανα φύλλα. Για να το χρησιμοποιήσεις, απλώς το βυθίζεις σε χλιαρό νερό για 3 με 5 δευτερόλεπτα, γίνεται εύκαμπτο, ελαστικό και έτοιμο για τύλιγμα, χωρίς να χρειάζεται ψήσιμο ή τηγάνισμα για χρήση σε πολλά πιάτα.

Οι TikTok creators το χρησιμοποιούν για τα πάντα: από crispy tacos και ψαροπιτάκια μέχρι finger food, ρολά με noodles και φυσικά τη νέα εμμονή που δεν είναι άλλη από τη σπανακόπιτα. Αντί για παραδοσιακό φύλλο, χρησιμοποιούν rice paper για να φτιάξουν μίνι πιτάκια με σπανάκι, φέτα και μυρωδικά, τα ψήνουν στον φούρνο ή το air fryer και ορκίζονται ότι βγαίνουν σούπερ τραγανά με μηδενικό κόπο. Το αποτέλεσμα είναι μια μοντέρνα εκδοχή της κλασικής πίτας, που μοιάζει με spring roll.

@recipesbyvictoria DAY 8: RICE PAPER SPANAKOPITA 🌱 50 days of high protein, low calorie recipes. Find all the recipes on my substack at the link in my bio and join my TikTok subscribers for exclusive recipes you won’t see anywhere else! ♬ original sound – ALTÉGO

Η δημοτικότητα της σπανακόπιτας με φύλλα ρυζιού κορυφώθηκε με βίντεο όπως το @eliyaeats, όπου η creator παρουσιάζει τη δική της εκδοχή “rice paper spanakopita” με μόλις 350 θερμίδες και 23 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το συγκεκριμένο video έγινε viral, με πάνω από 3,9 εκατομμύρια προβολές και 18.2 χιλιάδες likes. Άλλα TikTok videos, όπως της recipesbyvictoria μετρούν επίσης χιλιάδες likes για την παραλλαγή της σπανακόπιτας, αποδεικνύοντας ότι αυτές οι εκδοχές έχουν κερδίσει το κοινό της πλατφόρμας.


Αυτό που κάνει το rice paper τόσο αγαπητό είναι η απλότητά του. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, καθώς προμηθεύεσαι έτοιμα φύλλα. Απλώς τα βουτάς για λίγα δευτερόλεπτα σε χλιαρό νερό και είναι έτοιμα να τυλίξουν ό,τι σου αρέσει. Επίσης, μπορείς να τα ψήσεις ή να τα τηγανίσεις, γεγονός που τα κάνουν ακόμα και πιο ευέλικτα στη μαγειρική.

Ουσιαστικά, το rice paper λειτουργεί ως βρώσιμη ζελατίνα και είναι πάνω από όλα ένα fun υλικό για να πειραματιστείς.

Στην Αθήνα μπορείς να το βρεις εύκολα σε ασιατικά μαγαζιά και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Φρέσκα ρολά γεμιστά με γαρίδες, χοιρινό στο grill και πλούσια μυρωδικά μπορείς να απολαύσεις στο Hanoi (Πετράκη 12) ενώ στο Dao Vietnamese Street Food (Λεπενιώτου 14) τα προσφέρουν και σε vegan εκδοχή. Οι κρέπες ρυζιού στον ατμό με τόφου, μανιτάρια, καρότο, κρεμμύδι και γλυκιά σος είναι επίσης μια ελαφριά πρόταση τις ζεστές ημέρες στην πόλη.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.