
Πώς να φτιάξεις cold-brew στο σπίτι, χωρίς ειδικό εξοπλισμό
Δεν χρειάζεσαι εξεζητημένο ούτε ακριβό εξοπλισμό για να φτιάξεις υπέροχο κρύο καφέ που θα έχεις πάντα στη διάθεσή σου.
- 19 ΑΥΓ 2025
Πιο ελαφρύς, απαλός και πιο γλυκός, με λιγότερη οξύτητα και πικράδα, από τον ζεστό καφέ, ο cold-brew είναι μία εξαιρετική επιλογή όταν θέλεις κάτι δροσιστικό. Αποτελεί και την ιδανική επιλογή όταν βρίσκεσαι διακοπές, καθώς μπορείς να προετοιμάσεις στο σπίτι σου κρύο καφέ για μία εβδομάδα, ώστε να τον έχεις πάντα στη διάθεσή σου.
Δεν χρειάζεται να βράζεις νερό σε μια ήδη ζεστή κουζίνα, δεν υπάρχουν περίπλοκες διαδικασίες, δεν χρειάζεται να αγοράσεις ακριβά μηχανήματα ή κάψουλες και – το καλύτερο – δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για την παρασκευή κρύου καφέ.
Τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις cold-brew στο σπίτι
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα «δοχείο ή κανάτα (όπως μια κανάτα λεμονάδας), ένα λεπτό σουρωτήρι ή τουλπάνι και τον καφέ», λέει στην Washington Post η Catherine Mansell, διευθύντρια στο Current Crop Roasting Shop στη Νέα Ορλεάνη.
«Αναμιγνύω τον αλεσμένο καφέ με νερό σε μια κανάτα 3 λίτρων, τον αφήνω να μουλιάσει όλη τη νύχτα και μετά τον στραγγίζω δύο φορές: πρώτα με ένα λεπτό κόσκινο και μετά ξανά με το ίδιο κόσκινο καλυμμένο με τουλπάνι. Το να στραγγίζεις πρώτα τα χοντρά υπολείμματα αποτρέπει το φράξιμο του τουλπανιού. Ευτυχώς, τα πολύ λεπτά ιζήματα που περνάνε από μέσα καταλήγουν στο κάτω μέρος, οπότε μπορείς να τα αφήσεις στην κανάτα αν προσέξεις να μην χύσεις και την τελευταία σταγόνα».
Το μοναδικό εξάρτημα που αξίζει να εξετάσεις είναι ένας μύλος, καθώς ο φρεσκοαλεσμένος καφές σε κόκκους δίνει καλύτερη γεύση. Προσπάθησε να αλέσεις τον καφέ σε χοντρό ή μεσαίο προς χοντρό, όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο, για να διευκολύνεις το φιλτράρισμα. Έτσι θα εξασφαλίσεις ότι θα υπάρχουν λιγότερα, πολύ λεπτά ιζήματα που μπορούν να διεισδύσουν στο φίλτρο ή να φράξουν το τουλπάνι. Αν δεν έχεις έναν καλό μύλο με μαχαίρια στο σπίτι, μπορείς να ζητήσεις από το καφεκοπτείο να αλέσει τους κόκκους σου, ρυθμίζοντάς τον σε χοντρή άλεση.
Οι καλύτεροι κόκκοι καφέ για την παρασκευή κρύου καφέ
Για να βρεις τη συνταγή κρύου καφέ που σου ταιριάζει, πρέπει να επιλέξεις έναν καφέ που σου αρέσει και να πειραματιστείς με τον χρόνο παρασκευής και τις αναλογίες. Όλα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Αν ψάχνεις ένα σημείο εκκίνησης, επίλεξε έναν καφέ μέτριου καβουρδίσματος, πλυμένο, ή ένα μείγμα που περιλαμβάνει αυτόν τον τύπο κόκκων, ειδικά ένα που έχει σχεδιαστεί για κρύα εκχύλιση.
Οι καφέδες με ελαφρύτερο καβούρδισμα «έχουν υψηλή οξύτητα και συνήθως λιγότερο σώμα», ενώ οι μείξεις με υψηλή αναλογία κόκκων μεσαίου καβουρδίσματος «μπορούν πραγματικά να ισορροπήσουν τα πράγματα», λέει η Sarah Lambeth, ιδιοκτήτρια και επικεφαλής του καβουρδίσματος στο Pretty Coffee στη Νέα Ορλεάνη.
Προτείνει να συνδυάσεις «έναν πλυμένο καφέ που είναι λουλουδάτος και γλυκός, αλλά χωρίς σώμα με έναν καφέ φυσικής επεξεργασίας, με πλούσιο σώμα και γεύση σοκολάτας» για να απολαύσεις το καλύτερο και των δύο κόσμων. Τέλος, συμβουλεύει να μην διστάσεις να ζητήσεις συστάσεις από τους ειδικούς, προκειμένου να καταλήξεις στο γευστικό προφίλ προφίλ που σε εκφράζει.
Πόση ώρα εκχύλισης συνιστάται
Είναι δύσκολο να γίνει υπερβολική εκχύλιση όταν η παρασκευή γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο, αν ο χρόνος είναι πολύ μικρός, μπορεί να γίνει ανεπαρκής εκχύλιση, με αποτέλεσμα να έχεις ένα αδύναμο, αραιωμένο, ξινό ποτό. Συνιστάται λοιπόν τουλάχιστον 14 ώρες.
Η τελευταία κρίσιμη μεταβλητή είναι η αναλογία νερού προς καφέ. Ενώ πολλές συνταγές απαιτούν αναλογίες τόσο χαμηλές όσο 4 προς 1, ο Brent Wolczynski του Stumptown Coffee, λέει ότι η αναλογία νερού προς καφέ πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 προς 1 κατά βάρος. Καθώς οι κόκκοι διαλύονται στο νερό, «η εκχύλιση αρχίζει να επιβραδύνεται. Η αύξηση της ποσότητας νερού θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την εκχύλιση». Με άλλα λόγια, μπορείς να έχεις πιο νόστιμο κρύο ρόφημα από την ίδια ποσότητα κόκκων αν χρησιμοποιήσεις περισσότερο νερό.
Πώς να αναμίξεις το cold-brew
Το ωραίο με τον κρύο καφέ είναι η ευελιξία του. Μπορείς να το προσαρμόσεις στις προτιμήσεις σου ως προς την ένταση, αραιώνοντάς το με περισσότερο ή λιγότερο νερό ή γάλα, ή μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σκέτο ως υποκατάστατο του κρύου εσπρέσο σε όλα τα είδη ροφημάτων.
Μπορείς ακόμα και να προσθέσεις αλκοόλ και να φτιάξεις μία παραλλαγή του White Russian ή του Espresso Martini.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.