Πού τρώμε τον Νοέμβριο στην Αθήνα
Αυτόν τον μήνα, το μενού έχει συκώτι πετεινού σαβόρο, σάντουιτς με πορκέτα, ψαράκι στο τηγάνι και καναδέζικη πίτσα.
- 26 ΟΚΤ 2025
Μια λίστα με προτάσεις εστιατορίων που στοχεύει να απαντήσει στο ατελείωτα επαναλαμβανόμενο ερώτημα: Πού να πάμε για φαγητό; Παρακάτω, τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς τον Νοέμβριο για διαφορετικούς λόγους (μια νέα άφιξη, ένα φρεσκαρισμένο μενού ή μία κουζίνα που ίσως έχει περάσει απαρατήρητη). Αυτόν τον μήνα: συκώτι πετεινού σαβόρο, σάντουιτς με πορκέτα, ψαράκι στο τηγάνι και καναδέζικη πίτσα.
Στην ολοκαίνουργια άφιξη του φθινοπώρου, ο Περικλής Κοσκινάς και ο Μάριος Κοροβέσης από την Cookoovaya συνεταιρίστηκαν με τον Γιάννη Λουκάκη και τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη από τα Άκρα και έστησαν ένα μαγαζί υβρίδιο.
Το Πλυτά (Αμβροσίου Πλυτά 1-3, Παγκράτι), που δανείζεται το όνομά του από την πλατεία στην οποία βρίσκεται είναι κάτι μεταξύ αναψυκτηρίου και ψησταριάς, αφού και λακέρδα παλαμίδα θα φας και χοιρινά μπριζολάκια.
Έτσι, λοιπόν, βρίσκει κανείς μικρά πιάτα για τη μέση, όπως σκορδαλιά, μια νόστιμη ντομάτα με ελαιόλαδο και αφρίνα, ελιές, αμπελοφάσουλα, τουρσί ανάμεικτο, λίγδα στο αλάτι με λεμόνια αλλά και πατάτες γιαχνί με πράσα και συκώτι με φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό. Το ψωμί τους είναι φοβερό, το χρειάζεσαι για «βούτες», όπως για το νοστιμότατο συκώτι πετεινού σαβόρο και τα σέσκουλα με κοτσάνια από παντζαρόφυλλα.
Δίπλα στα κρασιά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, βρίσκεις Campari soda και βότκα με πορτοκαλάδα, ενώ μαζί με τα εξαιρετικά καλοφτιαγμένα γλυκά (βλέπε γαλακτομπούρεκο, λεμονόπιτα, σοκολατόπιτα και mille-feuille) υπάρχουν και τρεις αγαπημένες γεύσεις παγωτό: κρέμα, σοκολατόπιτα και καϊμάκι.
Στο Caprus (Σπετσών 49, Κυψέλη) ο Μιχάλης Βραχλιώτης φτιάχνει πληθωρικά σάντουιτς που αναδεικνύονται στο τέλειο γεύμα. Στο σάντουιτς με πορκέτα, η πανσέτα γεμίζεται με θυμάρι, δεντρολίβανο, σκόρδο, λάιμ, μουστάρδα και αρκετή παρμεζάνα και ψήνεται για 3 με 4 ώρες.
Στο σάντουιτς παστράμι, το αλλαντικό μπαίνει στην άλμη για μία εβδομάδα και στη συνέχεια ψήνεται για να ετοιμαστεί ένα ακόμα δημοφιλές σάντουιτς. Βρίσκεις επίσης μια νόστιμη επιλογή με pulled pork, με σιγομαγειρεμένο χοιρινό, coleslaw, πίκλα αγγούρι, τηγανητό κρεμμύδι και BBQ σως.
Φρέσκο ψαράκι αλλά και τραγανά κεφτεδάκια μπαίνουν στο ίδιο τραπέζι όταν βρίσκεσαι στο Λέσβιον (Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι). Στο καφενείο που είναι κρυμμένο στις ανηφόρες της Κυψέλης, οι γεύσεις είναι απλές και νόστιμες και οι πρώτες ύλες ποιοτικές. Τα προϊόντα από τη Λέσβο είναι βασικοί πυλώνες της κουζίνας του: ελαιόλαδο, ούζο, λαδοτύρι, φέτα, χταπόδι. Το ψήσιμο του τελευταίου απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή – μια παραδοσιακή διαδικασία που σέβεται την πρώτη ύλη.
Τα ψάρια είναι κυρίως αφρόψαρα, γαύρος, σαρδέλα, σαφρίδι και γαρίδες φρέσκες και μικρές. Θα φας πατάτες κομμένες στο χέρι, βουτυρένια λακέρδα και μαρινάτα ψαράκια. Δεν υπάρχουν φριτέζες στην κουζίνα, εδώ χρησιμοποιούν μόνο τηγάνια, και τα λάδια αλλάζονται και ανακυκλώνονται τακτικά.
Ήξερες ότι οι πίτσες Margarita και Peperoni ταιριάζουν ιδανικά με λίγες σταγόνες lime μόλις βγουν ζεστές από τον φούρνο; Στο Portofino (Αργυροπούλου 1-4 & Λεβίδου, Κηφισιά), που άνοιξε στην Αθήνα το 1979, σπεσιαλιτέ τους είναι η καναζέδικη πίτσα, γνωστή και ως ταψιού. Αν ψάχνεις ένα μαγαζί που θα σου προσφέρει απλόχερα παιδικές αναμνήσεις, εδώ έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 15 συνταγές που είχε φτιάξει ο παππούς του τωρινού ιδιοκτήτη.
Η ιδιαιτερότητα αυτής της πίτσας είναι το ζυμάρι που ωριμάζει για 24 ώρες, γεγονός που το κάνει πιο εύπεπτο, αφού έχει απλωθεί στο ταψί και σαλτσωθεί. Η πίτσα ψήνεται αυστηρά την επόμενη ημέρα και τα υλικά μπαίνουν τη στιγμή της παραγγελίας. 12 λεπτά υπομονή – όσο απαιτείται για να ψηθεί – και απολαμβάνεις ένα μικρό αριστούργημα.
Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.