Loes Klinker on Unsplash
ΓΕΥΣΗ

Η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο είναι ελληνική και δεν είναι η χωριάτικη

Μια ελληνική σαλάτα ξεχωρίζει ανάμεσα στις 50 καλύτερες του κόσμου στον Taste Atlas και δεν είναι αυτή που νομίζεις.

Η ελληνική γαστρονομία συνεχίζει να ξεχωρίζει διεθνώς κι αυτό δεν αποτελεί απλώς ελληνικό ισχυρισμό, αλλά επιβεβαιώνεται από αναγνωρισμένους γαστρονομικούς και ταξιδιωτικούς οδηγούς, όπως το TasteAtlas.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο οδηγό, η ελληνική κουζίνα είχε καταλάβει την κορυφή παγκοσμίως το 2024, ξεπερνώντας άλλες δημοφιλείς κουζίνες όπως την ιταλική, τη μεξικάνικη και την ισπανική. Η αξιολόγηση αυτή βασίστηκε σε 477.287 έγκυρες κριτικές για 15.478 διαφορετικά φαγητά που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική πρωτιά της ελληνικής κουζίνας, αφού κατά καιρούς, αρκετά είναι τα πιάτα και τα προϊόντα που φιγουράρουν σε υψηλές θέσεις. Ενδεικτικά, 13 ελληνικά τυριά έχουν ξεχωρίσει ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, η μπουγάτσα Σερρών έχει βρεθεί στο παρελθόν στην 11η θέση με τα καλύτερα πρωινά στον κόσμο, τα τρίγωνα Πανοράματος έχουν ανακηρυχθεί ως το δεύτερο καλύτερο γλυκό παγκοσμίως και το σαγανάκι ως το καλύτερο πιάτο με τυρί.

Τώρα, μια ελληνική σαλάτα έρχεται να ξεχωρίσει στις πρόσφατες κατατάξεις για τις καλύτερες σαλάτες παγκοσμίως για το 2025/2026 και δεν είναι αυτή που νομίζεις. Την πρώτη θέση δεν κέρδισε η κλασική χωριάτικη, αλλά ο ντάκος.

Ο ντάκος αποτελείται από κριθαρένιο παξιμάδι, μυζήθρα τριμμένη, ζουμερές ντομάτες, ελιές – προτιμώνται ποικιλίες όπως η Κορωνέικη ή οι Λιανές – μαζί με κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και ελαιόλαδο. Σε αντίθεση με ό,τι συχνά συμβαίνει σε τουριστικά μαγαζιά, το παραδοσιακό πιάτο δεν περιλαμβάνει φέτα.

Πρόκειται για ένα κρητικό μεζέ, όπου το παξιμάδι, συχνά αρωματισμένο με λίγο σκόρδο και πασπαλισμένο με θαλασσινό αλάτι, συνδυάζεται με τα υπόλοιπα υλικά. Αν υπάρχει διαθέσιμο, προστίθεται και κρίταμο. Συνήθως σερβίρεται ως ελαφρύ γεύμα ή ορεκτικό.

Πέρα από τον ντάκο και τη χωριάτικη, αρκετές ελληνικές σαλάτες έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 50 καλύτερες του κόσμου, όπως οι σαλάτες με βραστά χόρτα, η πατατοσαλάτα, η παντζαροσαλάτα και η τονοσαλάτα.

Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ovcharska salata με καταγωγή από τη Βουλγαρία, μια παραλλαγή της γνωστής Shopska. Περιλαμβάνει τα βασικά υλικά της Shopska (αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και τυρί) αλλά εμπλουτίζεται με μανιτάρια, αυγά και ζαμπόν. Ανακατεύεται με λάδι και μένει λίγο να «σταθεί» πριν σερβιριστεί. Είναι ιδιαίτερα αγαπητή το καλοκαίρι χάρη στη δροσερή της γεύση και τα εποχιακά υλικά της.

Συνολικά, η ελληνική κουζίνα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη διεθνή αναγνώρισή της και μάλιστα μέσα από ένα τόσο καθημερινό και απλό πιάτο όπως μια σαλάτα.

Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.