© iStock
ΓΕΥΣΗ

Η μόνη σαλάτα που μπορεί να συγκριθεί με τη χωριάτικη

Μια απολαυστική σαλάτα, εξίσου νόστιμη και δροσιστική, έρχεται από τους γείτονές μας.

Δεν υπάρχει καλοκαιρινό τραπέζι χωρίς χωριάτικη σαλάτα. Πρόκειται για μία σαλάτα κανονικό γεύμα, η οποία εκτός από χορταστική είναι και ωφέλιμη για την υγεία χάρη στην εξαιρετική ισορροπία καλών υδατανθράκων, καλών λιπαρών και πρωτεϊνών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C, κάλιο και σίδηρο ενώ περιέχει επίσης συστατικά γεμάτα φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Ποια άλλη σαλάτα, λοιπόν, θα μπορούσε να συγκριθεί με τη χωριάτικη;

Συγγενής της μεσογειακής αγγουροντομάτας, η σαλάτα Shopska -πιάτο σήμα κατατεθέν της βουλγάρικης κουζίνας- έχει τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα.

Οι Βούλγαροι -ευφυώς, οφείλουμε να πούμε – προσθέτουν ψητή πιπεριά, η οποία δίνει τη γλύκα της στο πιάτο, και ένα τριμμένο τυρί που μοιάζει με τη φέτα. Το καθένα δίνει στη δροσιστική αυτή σαλάτα επιπλέον γεύση και υφή και την καθιστά ένα ιδανικό καλοκαιρινό γεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το themediterraneandish.com, η εν λόγω σαλάτα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της σε ένα βουλγαρικό βιβλίο μαγειρικής το 1940 ως παραλλαγή της lyutenitsa, μιας σάλτσας λαχανικών.

Το πιάτο που γνωρίζουμε σήμερα ως Shopska δημιουργήθηκε το 1955 στο πλαίσιο του κρατικού τουριστικού οργανισμού. Πήρε το όνομά του από την περιοχή Sopski στη δυτική Βουλγαρία, από όπου λέγεται ότι προέρχεται. Ο Petar Doychev, πρωτοπόρος του βουλγαρικού τουρισμού, ήταν αυτός που συνέβαλε στη διάδοσή της.

Τα συστατικά της μοιάζουν με τα χρώματα της βουλγαρικής σημαίας (αν και αποτελούν επίσης βασικά συστατικά της βουλγαρικής διατροφής εδώ και αιώνες). Η εύκολη στο μαγείρεμα σαλάτα έγινε βασικό συστατικό της κουζίνας κάθε σπιτιού της Βουλγαρίας, κερδίζοντας αργότερα τη θέση της ως ένα εμβληματικό πιάτο της χώρας.

Ώριμες ζουμερές ντομάτες, ψητές κόκκινες πιπεριές, αγγουράκι (προτιμώνται οι ποικιλίες που έχουν μικρότερο μέγεθος), μαϊντανός, κρεμμύδι κόκκινο, ελιές, παραδοσιακό τυρί, φτιαγμένο συνήθως από αγελαδινό γάλα, αλάτι και ξύδι από κόκκινο κρασί είναι τα υλικά που απαιτούνται για τη Shopska.

Στο Esthiō, το νέο εστιατόριο που άνοιξε στο Κουκάκι, ο chef Έλβι – Δημήτρης Ζύμπα παρουσιάζει τη δική του πρόταση για τη βουλγάρικη σαλάτα, σε μία προσπάθεια να μυήσει το αθηναϊκό κοινό στη βαλκανική κουζίνα. Έτσι στη σαλάτα με τομάτα, πιπεριά, ελιά και φέτα, δίνει βάση στη μαρινάδα ξύδι – ελαιόλαδο (που έρχεται από τη Μάνη), δημιουργώντας έτσι εξαιρετικές οξύτητες. Στη Shopska, θα βουτήξεις το ψωμί σου όπως θα έκανες και στη χωριάτικη.