Andrey Lukatsky / AP
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στην Ουκρανία, ποδοσφαιρικός αγώνας έφτασε να διαρκεί 267 λεπτά

Πώς είναι να παίζεται ποδόσφαιρο σε μια χώρα που βρίσκεται εδώ και έξι μήνες σε πόλεμο και γιατί όλοι οι αγώνες διεξάγονται σε γήπεδα που διαθέτουν καταφύγια.

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να κρατά ακόμη έξι μήνες μετά το ξέσπασμά του, ωστόσο, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε να θέσει ξανά σε λειτουργία το ουκρανικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Όλες οι αγώνες, μάλιστα, πραγματοποιούνται στα στάδια της χώρας, τα οποία, ωστόσο, παραμένουν κεκλεισμένων των θυρών.

Ένας από τους πρώτους αγώνες, λοιπόν, του φετινού πρωταθλήματος στην Ουκρανία ήταν αυτός ανάμεσα στη Ρουκχ Λβιβ και τη Μέταλιστ Χάρκιβ, που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης στην έδρα της πρώτης. Ο αγώνας έληξε με νικήτρια τη φιλοξενούμενη ομάδα με σκορ 1-2, ωστόσο, χρειάστηκαν να περάσουν 267 λεπτά προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Κι αυτό γιατί, λόγω συναγερμών για εναέρια επίθεση, οι ποδοσφαιριστές και τα τεχνικά επιτελεία των δύο ομάδων μεταφέρθηκαν σε καταφύγιο που υπάρχει εντός του γηπέδου, προκείμενου να προστατέψουν τις ζωές τους από πιθανούς βομβαρδισμούς. Ο αγώνας διακόπηκε συνολικά τρεις φορές.

Όπως εξηγούν οι Ουκρανοί ποδοσφαιριστές, έχουν μάθει πια να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες. Και το ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: πόσο εύκολο είναι σε μια εμπόλεμη χώρα να γίνονται αγώνες ποδοσφαίρου;

Οι αγώνες που διεξάγονται χωρίς κόσμο

Το ουκρανικό πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου με το ματς Σαχτάρ Ντόνετσκ και Μέταλιστ 1925, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου. Αυτός ήταν ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα ύστερα από εννιά χρόνια.

Όπως σημειώνεται στα μέσα της χώρας, λίγο πριν από την έναρξη του ματς, ο πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelensky, μετέφερε ένα πατριωτικό μήνυμα στις γιγαντοοθόνες του γηπέδου. Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ τη σέντρα έκανε ένας στρατιώτης.

Ο εναρκτήριος αγώνας έρχεται σε μια εποχή που η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο προειδοποιεί πως θα υπάρξει αύξηση της ρωσικής επιθετικότητας, μέσω βομβαρδισμών. Έτσι, η κυβέρνηση της χώρας, αποφάσισε μέχρι νεωτέρας όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και – το κυριότερο – μόνο σε γήπεδα που διαθέτουν καταφύγια, ώστε να προστατευτούν οι συμμετέχοντες σε περίπτωση βομβαρδισμού.

«Η ζωή συνεχίζεται στην Ουκρανία»

Οι πρώτοι που τάχθηκαν υπέρ της έναρξης του πρωταθλήματος ήταν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές των ομάδων που παρά τις προτάσεις από αρκετές ομάδες της Ευρώπης, αποφάσισαν να στηρίξουν τους συλλόγους τους στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνούν.

«Είναι η δουλειά μας και την αντιμετωπίζουμε σαν μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η ζωή στην Ουκρανία συνεχίζεται» σημείωσε ο Κροάτης προπονητής της Σαχτάρ, Igor Jovićević. «Το ποδόσφαιρο είναι ένας από τα μέσα που δίνουν συγκινήσεις σε όλη τη χώρα και στους ανθρώπους που πολεμούν για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τη Σαχτάρ αλλά για τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος να συνεχιστεί η ζωή» κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σαχτάρ Ντόνετσκ πέρα από το ουκρανικό πρωτάθλημα πρόκειται να αγωνιστεί την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν στους ομίλους του Champions League. Εξαιτίας, ωστόσο, του πολέμου, όλοι οι εντός έδρας αγώνες της θα διεξαχθούν στη γειτονική Πολωνία.