© ΣΚΑΙ
BUZZ

1000+1 τρόποι για να υπερασπιστείς τη διαρροή του βίντεο από το Big Brother

Η διαρροή μερικών δευτερολέπτων με προσωπικές στιγμές δύο παικτών του ριάλιτι δείχνει πως υπήρχε μία ολόκληρη κοινωνία που έμοιαζε σαν έτοιμη από καιρό να τη δικαιολογήσει.

Το περσινό Big Brother θα το θυμάστε οι περισσότεροι λόγω της απίστευτης δήλωσης που είχε κάνει ένας διαγωνιζόμενος. Ο σάλος που είχε ξεσπάσει και η πολύ σκληρή κριτική στην παραγωγή οδήγησε σε μία αναδίπλωση ως προς την ολοήμερη προβολή σε streaming όσων γίνονται στο σπίτι. Πλέον η παραγωγή θα μπορούσε να ελέγξει ως ήθελε όλο το άπειρο υλικό (23 ώρες από τη ζωή 10-15 ανθρώπων) και να αποφύγει ανάλογα λάθη. Ας τα πούμε έτσι.

Το φετινό Big Brother από την άλλη, λογικά δεν θα το θυμάστε για τίποτα. Η φετινή χρονιά είναι χρονιά καταπόντισης για τα περισσότερα reality και ως εκ τούτου για τον βασιλιά τους. Η τηλεθέαση είναι πολύ πεσμένη, αν και για κάποιον λόγο υπάρχουν μερικοί πάρα πολύ φανατικοί, και για πολλούς από εμάς -ιδίως όσους η σχέση τους με την τηλεόραση είναι πολύ περιορισμένη- επικρατεί μία άγνοια ακόμα και για την ύπαρξή του. Μέχρι εδώ καλά.

Χθες όμως για μία ακόμη φορά είχαμε μία περίπτωση κατά την οποία το Big Brother έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής. Τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει να κυκλοφορεί σε διάφορα σκοτεινά και όχι μόνο σημεία του ίντερνετ ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζονται σε προσωπικές στιγμές δύο από τους παίκτες.

Το βίντεο φαίνεται να είναι τραβηγμένο μέσα από τον χώρο του κοντρόλ (;) όπου κάποιος ή κάποιοι από τα μέλη της παραγωγής παρακολουθούν τις κάμερες.

Σκληρή κριτική και τεράστιες δόσεις μίσους

Προφανώς, και τα όρια της ιδιωτικής και της δημόσιας σφαίρας είναι πολύ πιο μπερδεμένα σε έναν χώρο που πας συνειδητά και με τη θέλησή σου για να ζήσεις κάποιους μήνες υπό την πλήρη εποπτεία των καμερών. Ακόμα και έτσι, η βιντεοσκόπηση με το κινητό είναι απαράδεκτη και σίγουρα εκτός συμφωνίας.

Το πράγμα φυσικά γίνεται ακόμα χειρότερο από τη στιγμή που κάποιος -είτε αυτός που τράβηξε το βίντεο είτε κάποιος άλλος- που είχε πρόσβαση σε αυτό, το διέρρευσε.

Και αν νομίζετε ότι τουλάχιστον θα είχαμε συνολική κατακραυγή στο internet για την ίδια τη διαρροή, μάλλον ζείτε σε πολύ ασφαλή περιβάλλοντα. Γιατί, ναι μεν, υπάρχει κριτική προς την παραγωγή ή τέλος πάντων προς όποιον διέρρευσε το βίντεο, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και τεράστιες δόσεις μίσους και πλήρους απαξίωσης προς τους διαγωνιζόμενους που απεικονίζονται σε αυτό.

Γιατί; Γιατί πάντα και με κάθε δυνατό τρόπο το σκηνικό αλλάζει αλλά η ευθύνη μένει πάντα ίδια και αφορά το θύμα.

Αυτοί που βλέπουν πίσω από τις γραμμές των ριάλιτι

Το συγκεκριμένο ζευγάρι είχε πάρει τον ρόλο του κακού στο show. Toυλάχιστον, αυτό θα καταλάβει κανείς διαβάζοντας τα tweets που απευθύνονται σε αυτούς. Οπότε έχουμε ένα ζευγάρι που είναι τελείως αντιπαθητικό και ένα βίντεο με προσωπικές στιγμές του διέρρευσε στο κοινό.

Σωστά μαντέψατε γι’ αυτό που θα ερχόταν. Προφανώς, και «όλα είναι στημένα» και διάφοροι σκιώδεις παράγοντες συνέβαλαν στην αναπαραγωγή του βίντεο. Μεταξύ τους είναι και τα ίδια τα θύματα.

Big Brother: Η παίκτρια που φορούσε κοντή φούστα

Εκτός βέβαια από τα διάφορα συνωμοσιολογικά σενάρια που παραδοσιακά μας συνοδεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις, υπήρχαν και οι άλλοι που δεν τα ασπάζονται αλλά τονίζουν ότι οι διαγωνιζόμενοι τα ήθελαν και τα έπαθαν.

Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, οι δύο παίκτες ήξεραν ότι βρίσκονται σε ένα σπίτι όπου βιντεοσκοπούνται και έχουν δεκάδες μάτια της παραγωγής πάνω τους, οπότε δεν θα τους λυπηθούμε κιόλας.

Δεν γνωρίζω αν πράγματι οι παίκτες ήξεραν ότι βιντεοσκοπούνται ή αν για παράδειγμα το βίντεο τραβήχτηκε τη μία ώρα που κλείνουν οι κάμερες. Έστω όμως ότι γνώριζαν. Γνώριζαν και ότι θα το δουν οι 20 άνθρωποι της παραγωγής. Έστω και αυτό.

Η διαρροή των προσωπικών στιγμών τους έξω από αυτό δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία. Η λογική τι 20 τι 2 εκατομμύρια -εκτός από τελείως ηλίθια- και πλήρως παραβιαστική.

Και το κλασικό slutshaming

Προφανώς, βέβαια, πέραν των δύο παραπάνω, υπάρχει και μία σειρά από άλλα tweets -τα οποία και δεν θα αναπαράγουμε- και αφορούν τη μία εκ των δύο θυμάτων. Τη γυναίκα της υπόθεσης. Μία σειρά ιδιοφυών υπονοούμενων από ανθρώπους που βρήκαν επιτέλους την αφορμή που έψαχναν να ξεσπάσουν εναντίον της.

Ξέρετε είναι από αυτές που… κάνουν σεξ. Σχόλια ότι έδειξε επιτέλους το ήθος της και άλλα τέτοια ωραία συμπτώματα μίας καταπιεσμένης σεξουαλικά αλλά πάνω από όλα πλήρως μισογυνικής κοινωνίας.

Όπως και να έχει, το πώς θα διαχειριστεί η παραγωγή όσα έγιναν και κατά πόσο οι δύο παίκτες θα αντιδράσουν σε αυτά θα το δούμε στο μέλλον. Έτσι, κάθε φορά όμως που απορείτε με κάποιον που προέβη σε μία τέτοια παραβίαση προσωπικών δεδομένων (όπως αυτή του φετινού Big Brother) να θυμάστε ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που είναι έτοιμο να τον δικαιολογήσει.