outnow.ch
ΛΙΣΤΕΣ

5 trailers που κατέστρεψαν την ταινία με τεράστια spoilers

Από το Terminator 2 μέχρι το Endgame, υπήρξαν trailers με επικά λάθη που τελικά κατάφεραν να «προδώσουν» σχεδόν όλη την ταινία.

Καταλαβαίνουμε το άγχος όσων προμοτάρουν μία ταινία να δείξουν ότι έχει ενδιαφέρον περιεχόμενο, χωρίς παράλληλα να σποϊλάρουν σημαντικά την πλοκή. Είναι μία δύσκολη διαδικασία, ένα σκοινί πάνω στο οποίο πρέπει να ακροβατήσεις με προσοχή αν θες η ταινία σου να μην μπει στην -εμπορικά τουλάχιστον- λίστα με τις πιο αποτυχημένες ταινίες της χρονιάς. Μερικούς όμως, αυτό το άγχος, τους έχει καταβάλει και τους έχει εξωθήσει στο να κάνουν τέρατα με τα trailers των ταινιών τους.

Υπάρχουν περιπτώσεις, που σχεδόν όλη η πλοκή, όλα τα σημαντικά κομμάτια της ιστορίας έχουν προδοθεί από τα δίλεπτα trailers, που το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν είναι να σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον, δίνοντας μία πολύ μικρή ιδέα του τι αφορά η ταινία που σε καλεί να κόψεις εισιτήριο για χάρη της. Υπάρχουν μεγάλες ταινίες, κλασικές σχεδόν σήμερα, που την εποχή που βγήκαν σχεδόν χάλασαν κάθε συναίσθημα έκπληξης στον θεατή πριν καν μπει μέσα στο σινεμά.

Δες πέντε τέτοιες περιπτώσεις, όπου trailers πρόδωσαν όλη την ταινία, με spoilers, κρίσιμες σκηνές και ατάκες που απλά δεν θα έπρεπε να τις γνωρίζει κανείς προτού δει το φιλμ:

Ο Ναυαγός

Εδώ το trailer προδίδει κάθε κομμάτι της αφήγησης, και μάλιστα με τέλεια χρονολογική σειρά.

Ξεκινάει δείχνοντας τον κύριο χαρακτήρα, τον Chuck Noland (Tom Hanks), ο οποίος είναι στην ουσία ένας αποστασιοποιημένος σύζυγος, τόσο απόμακρος συναισθηματικά από τη γυναίκα του όσο και φυσικά -βρίσκεται συνεχώς μακριά της, κυριολεκτικά. Το trailer τον δείχνει να επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο τα Χριστούγεννα, το αεροπλάνο με τη σειρά του να συντρίβεται στη θάλασσα κι εκείνον να ξεβράζεται σε ένα νησί. Συνεχίζει δείχνοντας τη μάχη που δίνει για να εξασφαλίσει την τροφή του, να ανάψει μια φωτιά, τη «φιλική» του σχέση του με μια μπάλα του βόλεϊ που την ονόμασε “Wilson” και τις προσπάθειές του να βρει καταφύγιο σε μια σπηλιά.

Έχει προδώσει κάτι παραπάνω απ’ τη μισή ταινία, αλλά όχι, δεν αρκείται σε αυτά. Προδίδει και τον τρόπο που θα ξεφύγει απ’ το νησί, προδίδει το τέλος. Πρόκειται για μία ταινία με θέμα την επιβίωση και προδίδει το μεγάλο ερώτημα.

«Ναι επιβίωσε. Ναι, ξέφυγε από εκεί. Ναι, μισό λεπτό να σου δείξουμε και πώς ξέφυγε, αυτή είναι η σχεδία που έφτιαξε».

Προδίδει επίσης το γεγονός ότι η γυναίκα του έχει ξαναφτιάξει τη ζωή της και πώς όταν γυρίσει, τη βρίσκει με άλλον, προδίδει ακόμη και το τελικό πλάνο της ταινίας, εκείνο που τον δείχνει να στέκεται μόνος του σε ένα σταυροδρόμι του Τέξας.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Robert Zemeckis, τα είχε δικαιολογήσει όλα αυτά τα αδιανόητα, υποστηρίζοντας ότι «γνωρίζουμε από τη μελέτη μας πάνω στο μάρκετινγκ αρκετών ταινιών, ότι οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ακριβώς ό, τι πρόκειται να δουν στην ταινία πριν ακόμα πάνε στο σινεμά», για να συνεχίσει παρομοιάζοντας την επιτυχία μίας ταινίας με την επιτυχία των McDonalds. «Ο λόγος για τον οποίο τα McDonalds είναι τόσο επιτυχημένα είναι γιατί δεν σε περιμένουν εκπλήξεις όσο τρως. Ξέρεις ακριβώς τι γεύση θα έχουν τα γεύματα και όλοι γνωρίζουν από πριν το μενού».

Speed

Αυτή η 90s περιπέτεια είναι τόσο διασκεδαστική, που οι περισσότεροι θεατές παραβλέπουν ακόμα και σήμερα, όχι μόνο τις τρύπες στο σενάριο αλλά και τη μάλλον φτωχή υποκριτική προσπάθεια που κατέβαλαν οι ηθοποιοί. Είναι αλήθεια πάντως ότι το Speed δεν έχει τίποτα τρομερά plot twists, πράγματα που να φοβάσαι μην αποκαλυφθούν στο trailer και σου χαλάσουν το φιλμ, αλλά και πάλι, οι σκηνές που «προδόθηκαν» ήταν υπερβολικά πολλές.

Για παράδειγμα το trailer αποκαλύπτει πώς ο Jack Traven (Keanu Reeves) έσωσε ένα ασανσέρ γεμάτο ανθρώπους από πτώση, δένοντας ένα καλώδιο στην οροφή του. Στη συνέχεια αποκαλύπτεται η κεντρική ιδέα της ταινίας: το λεωφορείο θα εκραγεί αν η ταχύτητά του πέσει κάτω από 50 μίλια την ώρα. Ωστόσο, όχι μόνο αποκαλύπτεται ότι ο οδηγός του λεωφορείου τελικά τα καταφέρνει, ακόμα και υπερπηδώντας ένα κενό σε μια λεωφόρο, αλλά δείχνει και τους επιβάτες να κοιτάζουν από μακριά το λεωφορείο όπως εκρήγνυται, κάτι το οποίο μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι σώθηκαν.

Trailer-mini ταινία κανονικά.

Terminator 2

Όλο το franchise, από τη δεύτερη συνέχεια του Terminator μέχρι σήμερα είναι γεμάτο με trailer που αποκαλύπτουν λίγο πολύ την υπόθεση. Εμείς όμως θα σταθούμε στην καλύτερη -μάλλον- ταινία που έβγαλε απ’ το 1991 μέχρι σήμερα, το Terminator 2: Judgment Day.

Μπορεί σήμερα όλοι να γνωρίζουν ότι ο Arnold Schwarzenegger άλλαξε θέσεις σε σχέση με την αρχική ταινία, από κακός έγινε καλός, όμως πίσω στο 1991, κανείς δεν το γνώριζε αυτό και ο James Cameron, ο σκηνοθέτης της ταινίας, κατέβαλε μεγάλο κόπο για να το κρύψει στην αρχή του φιλμ. Επί 30 λεπτά, υποτίθεται ότι δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πια δύο Terminators, ένας για να σκοτώσει τον John Connor κι ένας για να τον σώσει. Ούτε ξέρουμε ποιος απ’ τους δύο έχει αναλάβει τον κάθε ρόλο, κάτι που σημαίνει ότι όλο αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον σκηνοθέτη και για την πλοκή του έργου.

Κι όμως, μάντεψε: όλα αποκαλύπτονται στο trailer.

Groundhog Day

Όταν προμοτάρει κανείς κωμωδίες, υπάρχει πάντα ένας μεγάλος κίνδυνος: τα καλύτερα αστεία και gags της ταινίας να χαραμιστούν στο trailer. Στην περίπτωση του Groundhog Day, οι promoters δεν μπόρεσαν να κρατηθούν μακριά απ’ αυτόν τον πειρασμό. Μέσα σε μόλις 150 δευτερόλεπτα, το trailer προδίδει ό, τι καλό αστείο βγήκε απ’ το στόμα του Phil Connors (Bill Murray).

Επιπλέον, επικεντρώνεται περισσότερο στα «οπτικά αστεία», όπως τον Murray να πατάει μέσα σε μια λακκούβα ή να μπαίνει μπροστά από ένα λεωφορείο για να σώσει μία μαρμότα, δίνοντας την εντύπωση στον θεατή ότι πρόκειται για μία slapstick κωμωδία -κάτι που σίγουρα δεν ισχύει.

Στη συνέχεια, έχουμε και τα spoilers που κάνει το voice-over. Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά μάλλον οι promoters είχαν μικρή εμπιστοσύνη στην ευφυΐα του κοινού, καθώς το voice-over εξηγεί χωρίς λόγο ότι ο Murray πρέπει να ζήσει ξανά και ξανά την ίδια ημέρα, συμπληρώνοντας ότι αυτό του δίνει την ευκαιρία να «κάνει σωστό». Επίσης μας λέει ότι ο Murray μπορεί να ζήσει τη μέρα του χωρίς επιπτώσεις, να φάει ό, τι θέλει, να κάνει ό, τι θέλει, και να ξαπλώσει στο ίδιο κρεβάτι με όποια θέλει.

Σποϊλάρει ακόμα και το τι θα συμβεί ανάμεσα σε εκείνον και τη Rita Hanson (Andie MacDowell), το ερωτικό ειδύλλιο της ταινίας, εξηγώντας ότι εκεί βρίσκεται και το μυστικό για να βγει από την χρονική λούπα στην οποία έχει πέσει: «το να κάνει το σωστό μαζί της».

Πολύ κρίμα όλο.

Spider-man: Far From Home/Endgame

Προτού βγει το δεύτερο μέρος του Endgame, ήδη πολλά spoilers είχαν κάνει την εμφάνισή τους, όχι τόσο από τα trailer της ίδια της ταινίας, όσο από τα trailer μίας άλλης ταινίας. Το Spider-man: Far From Home ήταν εκείνο που έκανε τα βασικότερα και μεγαλύτερα spoilers για το Endgame και αν αναρωτιέσαι τι και πως, η εξήγηση είναι απλή.

Η Sony είχε τα δικαιώματα των ταινιών για τον Spider-man από το 1999, γι’ αυτό και κυκλοφόρησε τρεις εκδόσεις του super hero, με πρωταγωνιστές τους Tobe Maguire, Andrew Garfield και Tom Holland. Το ντεμπούτο του Holland στο Captain America: Civil War (2016) σηματοδότησε μια ιστορική συμφωνία μεταξύ της Sony και της Disney/Marvel ώστε να καταφέρει να μπει ο Spider-man στο Marvel Cinematic Universe (MCU). Γι ‘αυτό ο Spider-man του Holland μπόρεσε και εμφανίστηκε -και πέθανε- στο Infinity War.

Όταν όμως η Sony αποφάσισε να κυκλοφορήσει το Spider-man: Far From Home τον Ιούλιο του 2019, λίγους μήνες μετά το Endgame, οι αδελφοί Russo ήξεραν ότι θα χαλούσαν την έκπληξη ότι τελικά ο Spider-man θα διασωνόταν από τον Thanos, ότι τελικά θα επέστρεφε από την εξαφάνισή του. Και όταν το πρώτο trailer του Far From Home κυκλοφόρησε στα μέσα Ιανουαρίου, τρεις μήνες πριν το Endgame, δεν αποκάλυψε μόνο ότι ο Spider-man θα επέστρεφε στη ζωή, αλλά ότι και το ίδιο θα συνέβαινε και με τον Nick Fury. Έτσι έγινε σαφές ότι οι ήρωες που εξαφανίστηκαν γενικά από το χτύπημα τον δαχτύλων του Thanos -όλοι, όχι μόνο αυτοί οι δύο- θα επέστρεφαν.

Το δεύτερο trailer, που κυκλοφόρησε μιάμιση βδομάδα μετά την πρεμιέρα του Endgame, αποκάλυψε ακόμη περισσότερα, όπως ότι ο Spider-man θρηνούσε τον θάνατο του Ironman, χαλώντας το τέλος του Endgame για όσους δεν το είχαν δει ακόμα.

Τρομερά πράγματα.