ΛΙΣΤΕΣ

8 μαθήματα ζωής από τα τραπ τραγούδια

Από Εκάλη μέχρι Κολομβία, το μήνυμα είναι παγκόσμιο.

Τις τελευταίες μέρες που έχω κολλήσει με το ‘Cyan’ του Saske, μου έκανε εντύπωση το κοινωνικό μήνυμα που πέρασε μέσα από ένα στίχο του τραγουδιού του -θα το εξηγήσω παρακάτω. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα το δύσκολο έργο να βρω και να καταγράψω όλα τα κοινωνικά μηνύματα που έχουν περάσει από τα πιο δημοφιλή τραπ τραγούδια του τελευταίου καιρού.

Ας αρχίσουμε με τον Saske, που υπήρξε και η έμπνευση για αυτό το ποστ.

CYAN – SASKE

“Πίνω όσο θέλω, έχω άλλον στο τιμόνι”

Σε ένα ακόμη τραγούδι για το πόσο φοβερό είναι το gang, ο Saske επιλέγει να περάσει το μήνυμα να μην πίνεις όταν οδηγάς. Ο ίδιος λέει πίνει όσο θέλει, γιατί δεν θα οδηγήσει αυτός. Μπράβο Σάσκε.

Ekali – Billy Sio ft. Mad Clip

“Σηκώνω πάντα τον πήχη σα να ‘ταν άρση βαρών”

O Mad Clip εδώ λέει ότι πάντα ανεβάζει τον πήχη στη ζωή του. Αυτό είναι κάτι καλό, αφού οποιαδήποτε επιτυχία του, γρήγορα ο άνθρωπος την ξεπερνά και τη βαριέται, έτσι το να βάζεις έναν έξτρα στόχο, λίγο παραπάνω από αυτό που έχεις ήδη καταφέρει, δίνει νόημα στη ζωή πολλών ανθρώπων.

Colombiana – Sin Boy

“Ωραία είναι τα ρούχα και τα φράγκα

Μα αυτά δε σε φέρνουν σ’ οργασμό”

Εδώ ο Sin Boy λέει κάτι αντίθετο από ότι συνηθίζουμε να ακούμε από τους τράπερς. Κάνει ουσιαστικά diss στα ρούχα και τα φράγκα και λέει και ότι οι κοπέλες κάνουν diss στα ρούχα και στα φράγκα μπροστά στο “αλήτικο πράμα”, όπως λέει και ο πρώτος στίχος του ρεφρέν.

Business – Toquel

“Ξέρω πως ήτανε δύσκολα

Δες προτιμώ να κοιτάζω το σήμερα, ναι”

Σε αυτό το δίστιχο του ‘Business’  o Τοquel λέει μια λαϊκή σοφία όπως αντίστοιχα τραγουδούσε παλιότερα και ο Καζαντζίδης τύπου “Και ας παν στην ευχή τα παλιά”.

Δεν με θέλουν – FY

“Πετάω σκουπίδια με σακούλες απ’ τη Louis”

Λοιπόν εδώ υπάρχει ένα καλό και ένα κακό. Ο FY δεν χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα για τα σκουπίδια του, το οποίο είναι καλό. Από την άλλη, η τσάντα Louis θα μπορούσε να είναι δερμάτινή -δεν το διευκρινίζει. Επίσης γενικά η Louis δεν θεωρείται και πολύ φιλική απέναντι στο περιβάλλον και τα ζώα.

Πώς – Lil Barty

“Δίνω συγχώρεση σ’ όποιον με πρόδωσε να δούνε μέσα τους

Μα δε μένω φίλος κι εκεί είναι το θέμα, πληρώνουν το τίμημα”

Ο Lil Barty είναι ίσως ο αγαπημένος μου τράπερ και το ‘Πώς’ το αγαπημένο μου κομμάτι μου, οπότε με χαροποιεί που περνάει και μάθημα ζωής. Εδώ έχουμε πάλι λαϊκή σοφία, αλλά πιο σκληρή από εκείνη του Καζαντζίδη. Ο Lil Barty συγχωρεί, αλλά δεν ξεχνά. Και αυτός είναι ένας τρόπος συγχώρεσης.

No IQ – FY

“Νέα ρούχα, νέα μαλλιά (yah), είμαι cool (cool)”

O FY λέει πως η αλλαγή στα μαλλιά και τα καινούρια ρούχα, σε κάνουν να αισθάνεσαι κουλ, το οποίο ισχύει φουλ. Σκεφτείτε πόσο συχνά σε δύσκολες καταστάσεις σας λένε να κάνετε μια αλλαγή στην εμφανισή σας για να ανανεωθείτε και να τονωθεί η αυτοπεποίθησή σας. Την αλλαγή φυσικά την κάνετε και σε μη δύσκολες καταστάσεις. Και τότε είναι εξίσου ανανεωτική.

Raf X Ypo – MOËT Απο Χθες ft. Mad Clip

“Μη βιάζεσαι, όλα στην ώρα τους”

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τα νέα παιδιά που μας παρακολουθούν. Μην βιάζεστε, όλα στην ώρα τους. Βέβαια όσο και να το λέμε, δεν θα μας καταλαβαίνουν και θα μας καταλάβουν, όταν φτάσουν στην ηλικία μας, αλλά δεν πειράζει, θα το λέμε.

KΙ ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

Πώς να γίνετε κλόουν στο Παρίσι
Pop culture οδηγός επιβίωσης σε αεροπλάνο
Το νου σου κύριε οδηγέ: Φάκελος οτοστόπ
Το βίντεο που αποδεικνύει ότι με τη Βουγιουκλάκη δεν έμπλεκες
20 gifs θετικής ενέργειας από τον Bob Ross
5 στρατηγικές πεσίματος που μπορείς να μάθεις από τα πουλιά