© iStock
ΦΑΓΗΤΟ

13 ελληνικά τυριά στα 50 καλύτερα του κόσμου

Η πρόσφατη λίστα του Taste Atlas είναι άλλη μία μεγάλη νίκη των ελληνικών προϊόντων.  

Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για τα τυριά της, αφού τόσο στη νησιωτική όσο και την ηπειρωτική χώρα παράγονται εξαιρετικά προϊόντα. Δεν είναι λίγες οι φορές που Π.Ο.Π τυριά έχουν ξεχωρίσει σε διακρίσεις ανά τον κόσμο και η πρόσφατη δημοσίευση στο Taste Atlas που αφορά όχι ένα αλλά δεκατρία προϊόντα, έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά τη δύναμη και την αξία της ελληνικής τυροκομίας.

Ξεκινώντας από το ανθότυρο στην 46η θέση, το γαστρονομικό site τοποθετεί αρκετά ελληνικά τυριά ανάμεσα στα πενήντα καλύτερα του κόσμου. Συγκεκριμένα, μετά τη βραζιλιάνικη κανάστρα, το καλαθάκι Λήμνου (το οποίο είναι Π.Ο.Π προϊόν) φιγουράρει στη δεύτερη θέση, ενώ η γραβιέρα Νάξου και το μετσοβόνε στην τρίτη και πέμπτη αντίστοιχα.

Το καλαθάκι Λήμνου Π.Ο.Π είναι ένα πλούσιο σε γεύση τυρί, που παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα από ζώα ντόπιας φυλής. Παίρνει το σχήμα του από τα καλαθάκια που τοποθετείται, δίνοντας του παράλληλα μια ιδιαίτερη υφή και νοστιμιά.

Στο τυροκομείο Χρυσάφη στη Λήμνο, ακολουθείται η παραδοσιακή μέθοδος, όπου αφού πήξει το γάλα τοποθετείται με τα χέρια το τυρόπηγμα στα καλαθάκια για να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα.

Ωριμάζει για τουλάχιστον 60 ημέρες και στη συνέχεια είναι έτοιμο για κατανάλωση. Και φυσικά, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν όλο και περισσότεροι τη νοστιμιά του.

 

 

Συνολικά, δεκατρία ελληνικά τυριά βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου και συναγωνίζονται κάποια αρκετά δημοφιλή, όπως το πεκορίνο από τη Σικελία και την πικάντικη γκοργκοντζόλα. Η Ελλάδα φαίνεται πώς υπερτερεί άλλων χωρών με παράδοση στην τυροκομία, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Σε άλλες θέσεις βλέπουμε το κεφαλοτύρι (Νο10), τη γραβιέρα Κρήτης (Νο11), το γαλοτύρι (Νο15), το Σαν Μιχάλη (Νο16), την κεφαλογραβιέρα (Νο19) και την κοπανιστή (Νο21).