iStock
ΦΑΓΗΤΟ

7 φαγητά που έγιναν διάσημα μέσα από την οθόνη

Από το κουβανέζικο σάντουιτς του Chef Jon Favreau και την κερασόπιτα - εμμονή του πράκτορα Cooper στο σουρεαλιστικό σύμπαν του David Lynch, μέχρι το Timpano, το magnum opus πιάτο στο Big Night, το φαγητό κερδίζει συχνά τις εντυπώσεις στην οθόνη.

Το φαγητό πρωταγωνιστεί συχνά στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, είτε ως ένα prop που βοηθά στην πλοκή μιας ταινίας ή σειράς είτε ως ένα κρίσιμο κομμάτι αυτής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φαγητά που έγιναν διάσημα ήταν τελείως άγνωστα σε πολλούς από εμάς, αλλά και φορές που είδαν τις μετοχές τους να αυξάνονται ακόμα και στην πραγματική ζωή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέποντας μια ταινία ή μια σειρά θέλουμε απεγνωσμένα το φαγητό ή το σνακ που τρώνε οι πρωταγωνιστές. Συχνά μάλιστα, ένα πιάτο ή ένα προϊόν είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία που εκτυλίσσεται μπροστά μας, που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη σκηνή ή και ολόκληρη την υπόθεση, χωρίς αυτό.

Τι θα ήταν το Chef χωρίς το Cubano; Θα μας άρεσαν το ίδιο τα Gilmore Girls αν δεν έτρωγαν junk food; Θα εντυπωσιαζόμασταν με όσα συνέβαιναν στην κουζίνα του εστιατορίου στο Big Night αν δεν μαθαίναμε το Timpano; Το φαγητό μπορεί να παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στην οθόνη, που να αναδειχθεί το ίδιο σε πρωταγωνιστή μιας σειράς ή ταινίας.

7 φαγητά που έγιναν διάσημα στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη

Από το κουβανέζικο σάντουιτς του Chef Jon Favreau και την κερασόπιτα – εμμονή του πράκτορα Cooper στο σουρεαλιστικό σύμπαν του David Lynch μέχρι το Timpano, το magnum opus πιάτο στο Big Night, το φαγητό έχει κερδίσει αρκετές φορές τις εντυπώσεις στην οθόνη.

Cubano, Chef

Δύσκολο να παρακολουθήσεις την ταινία Chef, του 2014, και να μη λαχταρήσεις ένα Cubano ή ακόμα καλύτερα να θελήσεις το δικό σου food truck. Ακόμα και ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας, Jon Favreau, είχε τη δική του αγαπημένη συνταγή για κουβανέζικο σάντουιτς.

Ladurée macarons, Marie Antoinette

Ας φάνε παντεσπάνι; Όχι, ας φάνε μακαρόν. Συγκεκριμένα, τα πιο όμορφα και πιο τέλεια μακαρόν σε παστέλ αποχρώσεις που παράγονται από το θρυλικό γαλλικό ζαχαροπλαστείο Ladurée. Η ταινία Marie Antoinette του 2006, της Sofia Coppola, μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα ως ένα παράδειγμα “pastry porn”, με τα πιο φίνα γλυκά του ζαχαροπλαστείου να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας.

Pop-Tarts, Gilmore Girls

Στη σειρά Gilmore Girls, που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2000, οι πρωταγωνίστριες (μητέρα και κόρη) Lorelai και Rory Gilmore έγιναν γνωστές για μια διατροφή που περιλάμβανε cheeseburgers, jelly beans και Pop-Tarts. Το τελευταίο είναι το lazy breakfast τους.

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς η σειρά ενίσχυσε τη δημοτικότητα των Pop-Tarts, η Kellogg ανέφερε πωλήσεις περίπου δύο δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Cheesecake, Golden Girls

Τα Χρυσά Κορίτσια λάτρευαν το cheesecake. Σύμφωνα με το IMDb, η τρελή τετράδα καταβρόχθισε περισσότερα από 100 κομμάτια κατά τη διάρκεια της αμερικανικής σειράς, από το 1985 έως το 1992.

Eggo Waffles, Stranger Things

Νοσταλγία, ρετρό αναφορές και η εμμονή της Eleven με τα Eggo Waffles χαρακτηρίζουν το Stranger Things. Οι πωλήσεις του προϊόντος εκτοξεύτηκαν, ειδικά τον Οκτώβριο του 2017, όταν κυκλοφόρησε η δεύτερη σεζόν. Η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 14% από τη μία χρονιά στην άλλη και το προϊόν αναφέρθηκε όσο ποτέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε έναν μόνο μήνα.

Cherry Pie, Twin Peaks

Η κερασόπιτα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σουρεαλιστικό σύμπαν που δημιούργησε ο David Lynch για το Twin Peaks, το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1990. Ο πράκτορας Dale Cooper (τον οποίο υποδύεται ο Kyle MacLachlan) ερωτεύεται την περίφημη cherry pie που σερβίρεται στο Double R Diner, το οποίο είναι στην πραγματικότητα το Twede’s Café στο North Bend της Ουάσιγκτον.

Φυσικά και οι fans της σειράς έκαναν ουρές για ένα κομμάτι κερασόπιτα Twin Peaks, που ταιριάζει ιδανικά με ένα φλιτζάνι “damn good coffee”.

Timpano, Big Night

Στο Big Night, οι πρωταγωνιστές Stanley Tucci και Tony Shalhoub υποδύονται δύο αδέρφια μετανάστες που αγωνίζονται να κρατήσουν το εστιατόριό τους στο New Jersey. Στην ταινία πιστώνεται ότι άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί έβλεπαν το ιταλικό φαγητό, καθώς αποκάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο πέρα από το spaghetti and meatballs.

Ο πραγματικός σταρ της ταινίας του 1996 είναι αναμφισβήτητα το Timpano – ζυμαρικά ψημένα στον φούρνο που μέσα τους κλείνουν μια πληθώρα συστατικών, από αυγά και τυριά μέχρι λουκάνικα και κιμά.