iStock Photos
ΦΑΓΗΤΟ

Ado Campeol, ο πατέρας του τιραμισού δεν είναι πια εδώ

Ο άνθρωπος που έκανε διάσημο το τιραμισού, γράφοντας ιστορία με το ιταλικό γλυκό, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

Ο Ado Campeol, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Le Beccherie, στο οποίο πιστώνεται ότι σέρβιρε το πρώτο τιραμισού στον κόσμο, έφυγε από τη ζωή. Την είδηση ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βένετο της Ιταλίας, Luca Zaia, μέσα από το Facebook. Το Le Beccherie βρίσκεται στην πόλη Τρεβίζο και ο Campeol ήταν 93 ετών.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στον Ado Campeol ως «πατέρα του τιραμισού», όμως μάλλον ήταν περισσότερο ο πατριός του. Όπως λέει η ιστορία, το τιραμισού επινοήθηκε από τη σύζυγο του Campeol, Alba Campeol, και τον chef του εστιατορίου, Roberto Linguanotto. Για την ακρίβεια, ένα τυχαίο μαγειρικό λάθος στάθηκε αρκετό για να δημιουργηθεί ένα υπέροχο γλυκό.

Σύμφωνα με τον Linguanotto, όλα ξεκίνησαν αφού έριξε τυρί μασκαρπόνε σε ένα μπολ με αυγά και ζάχαρη. Αφού ο chef είπε στην Alba Campeol για το νόστιμο λάθος του, πρόσθεσαν σαβαγιάρ ποτισμένα με καφέ και κατέληξαν στο τιραμισού.

Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα πιάτα, μερικοί ισχυρίζονται ότι οι Albas και Linguanotto είναι διεκδικητές του θρόνου. Σύμφωνα με το NPR, ο chef Carminantonio Iannaccone έχει ισχυριστεί ότι το τιραμισού είναι δική του εφεύρεση, ενώ άλλοι λένε ότι προέρχεται από έναν οίκο ανοχής του Τρεβίζο.

Μιλώντας με τη δημοσιογράφο Melissa McCart, ο chef του Treviso Celeste Tonon είπε ότι το τιραμισού εφευρέθηκε από τη Speranza Garatti, η οποία με τη σειρά της το σέρβιρε στον Ado Campeol. Η συμβολή του Campeol, όπως ισχυρίζεται, ήταν η αλλαγή του ονόματος από coppa imperiale σε τιραμισού.

Όποια κι αν είναι η ιστορία, το τιραμισού αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο διάσημα επιδόρπια της Ιταλίας. Τη δεκαετία του ’80, το γλυκό κατέκτησε τη Νέα Υόρκη και τα προάστιά της, κερδίζοντας τελικά μια μόνιμη παρουσία στα μενού των ιταλο-αμερικανικών εστιατορίων.

Η παγκόσμια τάση του τιραμισού

Η τάση του τιραμισού έγινε παγκόσμια. Το 1991, οι New York Times έγραφαν ότι λίγες από τις πρόσφατες ευρωπαϊκές τάσεις έχουν σαρώσει στο Τόκιο τόσο πολύ όσο το τιραμισού.

Έκπληξη προκαλεί σε κάποιους ότι το επιδόρπιο εφευρέθηκε μόλις το 1972, καθώς μοιάζει αιώνιο. Με τη δημοτικότητά του ήρθαν ρήξεις, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού πολλοί chefs και εστιάτορες προσπάθησαν να αφήσουν το στίγμα τους αλλάζοντας το τιραμισού.

Οι Ιταλοί εξοργίστηκαν με όσους προσέθεταν φράουλες και άλλα αιρετικά συστατικά και το 2013, ο Zaia ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει στο πιάτο καθεστώς προστασίας. Η αλήθεια είναι ότι το τιραμισού δε χρειάζεται καμία βελτίωση. Είναι ήδη όπως ακριβώς πρέπει να είναι. Τέλειο!