Veronika Pfeiffer/Alamy/Visualhellas.gr
ΦΑΓΗΤΟ

Δύο ισπανικές ταβέρνες μάχονται για τον τίτλο του παλαιότερου εστιατορίου στον κόσμο

Το παλαιότερο εστιατόριο του κόσμου, το Sobrino de Botín, αντιμετωπίζει την πρόκληση μιας άλλης ταβέρνας στη Μαδρίτη που ισχυρίζεται ότι είναι ακόμη πιο παλιά.

Σε «αντιπαλότητα» βρίσκονται δύο οικογενειακές ταβέρνες στην Ισπανία, καθώς ισχυρίζονται ότι είναι οι παλαιότερες στον κόσμο. Πρόκειται για το Sobrino de Botín και το Casa Pedro στη Μαδρίτη.

Το πρώτο ωστόσο έχει ένα προβάδισμα αφού κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness ως το παλαιότερο εστιατόριο του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1725 και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη φημισμένη Plaza Mayor.

Το Sobrino de Botín φημίζεται για τον ξυλόφουρνό του και έχει προσελκύσει θαμώνες όπως ο Truman Capote, ο F. Scott Fitzgerald και απαθανατίστηκε από τον Ernest Hemingway στο βιβλίο του Ο ήλιος ανατέλλει ξανά – στο οποίο ο συγγραφέας περιέγραψε το Botín ως «ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο».

Lucas Vallecillos/Alamy/Visualhellas.gr

Του απονεμήθηκε η διάκριση το 1987 και γιόρτασε τα 300 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του νωρίτερα φέτος. Το Casa Pedro, με τη σειρά του, που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης, ισχυρίζεται με τόλμη ότι έχει ελπίδες για τον τίτλο.

Το εστιατόριο έχει φιλοξενήσει τον Ισπανό βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ και τον σημερινό Ισπανό μονάρχη Φελίπε ΣΤ΄, ενώ οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι η επιχείρησή τους άντεξε τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής στις αρχές του 18ου αιώνα – επομένως το Casa Pedro είναι παλαιότερο από το Botín.

«Είναι πραγματικά απογοητευτικό όταν λες, “Ναι, υπάρχουμε από το 1702” αλλά δεν μπορείς να το αποδείξεις», λέει η διευθύντρια και ιδιοκτήτρια ογδόης γενιάς Irene Guiñales. «Αν κοιτάξετε το λογότυπο του εστιατορίου, λέει “Casa Pedro, από το 1702”, οπότε είπαμε, “Ας προσπαθήσουμε να το αποδείξουμε”».

Η οικογένεια Guiñales προσέλαβε έναν ιστορικό και μέχρι στιγμής έχει βρει έγγραφα που χρονολογούν τη λειτουργία του εστιατορίου τουλάχιστον από το 1750. Συνεχίζει το κυνήγι για αρχεία που αποδεικνύουν ότι το Casa Pedro χρονολογείται από το 1702. Το ερώτημα παραμένει: Πώς μπορεί ένα από τα δύο εστιατόρια να διεκδικήσει τον τίτλο;

Ο Antonio González, τρίτης γενιάς ιδιοκτήτης του Botín, δηλώνει ότι η Guinness απαίτησε από τον ιδιοκτήτη να αποδείξει ότι λειτουργεί συνεχώς στην ίδια τοποθεσία με το ίδιο όνομα. Η μόνη φορά που το εστιατόριο έκλεισε ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας – όπως και το Casa Pedro.

Για να γίνουν τα πράγματα πιο περίεργα, μια ιταλική τρατορία που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, μπορεί να ξεπεράσει τόσο το Sobrino de Botín όσο και το Casa Pedro και να κλέψει τα σκήπτρα

Φωλιασμένο στο Vicolo della Campana, το La Campana φέρεται να λειτουργεί πάνω από 500 χρόνια, όπως επικαλείται και στο μενού του. Οι ιδιοκτήτες του δήλωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα έγγραφα και σκοπεύουν να τα υποβάλουν στο Guinness.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.