ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να τρως φρούτα και λαχανικά την εποχή που πρέπει

Τα οφέλη του να επιλέγεις εποχικά το φαγητό σου είναι αρκετά και ουσιαστικά.

Όλοι έχουμε κάποια αγαπημένα φρούτα και λαχανικά όμως οι προτιμήσεις μας δεν είναι το μόνο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας. Μπορούμε να διευρύνουμε τις γεύσεις μας και να αναπτύσσουμε μια πιο ισορροπημένη διατροφή, μειώνοντας παράλληλα τον αντίκτυπο της παραγωγής τροφίμων στη γη. Ωστόσο, τα προϊόντα που διατίθενται εποχικά σε εμάς δεν είναι το ίδια για όλους, καθώς οι εποχές εξαρτώνται από το πού ζούμε.

Τόσο η Greenpeace όσο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προσφέρουν βοηθητικούς πίνακες με τα φρούτα και τα λαχανικά ανά εποχή, που σημαίνει ότι μπορείς να ξέρεις πότε ωριμάζουν φυσικά χωρίς τη βοήθεια ορμονών ή άλλων μέσων.

Γιατί να τρως εποχικά

Είναι πιο νόστιμα και θρεπτικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Το πόσο ωφέλιμα είναι όμως εξαρτάται από την εποχή. Ένα προϊόν που έχει συλλεχθεί ώριμο και στην εποχή του, εκτός από νόστιμο είναι και πιο υγιεινό, καθώς έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Αντιθέτως, όταν συλλέγεται πριν ωριμάσει, είναι πιθανό να διακοπεί η διαδικασία ανάπτυξης των θρεπτικών συστατικών. Τα πρόωρα μαζεμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να υποστούν επεξεργασία με χημικά.

Αυτές οι μέθοδοι επιβραδύνουν τις διαδικασίες ωρίμανσης, προστατεύουν τις καλλιέργειες από τα φυσικά βακτήρια ή προκαλούν ωρίμανση ώστε να ανταποκρίνονται στην εμπορική κλίμακα. Συχνά, η γεύση, τα θρεπτικά συστατικά, το χρώμα, το άρωμα και η υφή, θυσιάζονται στον βωμό της μεγάλης παραγωγής αλλά και της ομοιόμορφης εμφάνισης. Επίσης, η ψύξη που εφαρμόζεται για την πρόληψη της αλλοίωσης μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τη γεύση των προϊόντων. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να μη διαρκούν πολύ στους πάγκους και τα ψυγεία μας αλλά έτσι θα έπρεπε να είναι κανονικά. Θα είναι πιο νόστιμα και θα περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που τους έχει χαρίσει η φύση.

Είναι πιο οικονομικά
Όταν η προσφορά ενός προϊόντος αυξάνεται, το κόστος του μειώνεται. Και όταν τα αγαθά είναι σπάνια, απαιτούν υψηλότερες τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα. Εάν χρειαζόμαστε γλυκές φράουλες στα μέσα του χειμώνα, είναι σίγουρο ότι θα πληρώσουμε περισσότερο για να τις αποκτήσουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η διάθεσή τους εκτός εποχής απαιτεί περισσότερη προσοχή στην αλυσίδα παραγωγής και μεταφοράς. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, ωστόσο, είναι πιο οικονομικά. Όταν μάλιστα μπαίνει στο παιχνίδι και η εντοπιότητα, το κόστος παραμένει χαμηλό. Υπάρχει διαφορά από το να αγοράζεις ελληνικά και τροπικά φρούτα.

Ενισχύονται οι αγρότες
Επιλέγοντας εποχικά φρούτα και λαχανικά, ενισχύονται οι αγρότες και η τοπική γεωργία ενώ μειώνονται οι μη βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας. Αρκεί μία επίσκεψη στη λαϊκή και κάποιες απλές ερωτήσεις στους παραγωγούς για να μάθεις από πού προέρχονται τα προϊόντα τους και τι βγαίνει ανάλογα με την εποχή. Η άμεση σχέση με τους παραγωγούς συμβάλλει στην ενημέρωσή σου.

Συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος
Το να τρως περισσότερο εποχικά έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά υπάρχουν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι που μπορείς να ακολουθήσεις. Η μεταφορά που απαιτείται για την παράδοση των εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα των προϊόντων όσο και του περιβάλλοντος μέσω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.