Instagram
ΦΑΓΗΤΟ

Γιατί όλο και περισσότεροι θέλουν να γίνουν dirty vegans

Vegan burgers και φυτικές απομιμήσεις κρέατος κατακλύζουν τα social media. Υπάρχει όμως μια μεγάλη παγίδα.

Σαν μανιτάρια ξεπετάγονται διάφορες νέες δίαιτες που υιοθετούνται από influencers και όχι μόνο. Ακούμε τα τελευταία χρόνια για vegetarians, vegans, flexitarians, pescetarians και πόσους ακόμα.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή των dirty vegans, η οποία μάλιστα κερδίζει όλο και περισσότερο φανατικό κοινό. Αρχικά, για όσους (ελάχιστους) δεν γνωρίζουν να πούμε πως για να γίνει κανείς vegan θα πρέπει να βγάλει εκτός από τη διατροφή του το κρέας, αλλά και όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, καθώς και τα ψάρια.

Όταν κάνουμε λόγο για dirty vegans, λοιπόν, έχουμε δύο διαφορετικές ερμηνείες. Η πρώτη και πιο διαδεδομένη έχει να κάνει με όλους όσους ναι μεν είναι vegans, αλλά από την άλλη ψάχνουν συνταγές που να μιμούνται εκείνες που έχουν κρέας. Για παράδειγμα θα καταναλώσουν burger με μπιφτέκι λαχανικών, πίτσα που να θυμίζει εκείνη με τα αλλαντικά (χωρίς να τα έχει), απομίμηση γύρου, αλλά και ‘ψεύτικα’ chicken wings.

H δεύτερη εκδοχή, την οποία μας σύστησε η ηθοποιός Lisa Rinna σε παλαιότερη συνέντευξή της στο περιοδικό People σήκωσε κάποιες αντιδράσεις. “Αποκαλώ τον εαυτό μου dirty vegan. Κυρίως τρώω φυτικά προϊόντα, όμως αν θελήσω να δοκιμάσω και λίγο κρέας, θα το φάω“, ήταν τα λόγια της.

Εντάξει, προφανώς και δεν θα ασχοληθούμε με τη δεύτερη κατηγορία, καθώς δεν έχει και πολύ νόημα να αποκαλείς dirty vegan τον εαυτό σου σε αυτή την περίπτωση. Έτσι, πάνω κάτω είμαστε οι περισσότεροι. Όταν θέλουμε κρέας (2-3-4 φορές την εβδομάδα βέβαια) θα το έχουμε. Πάμε, όμως, σε όσους ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται.

Σε αυτό συμβάλλουν και πολλά ‘dirty vegan’ μαγαζιά, τα οποία ανοίγουν σε διάφορες πόλεις του κόσμου και προσφέρουν ουσιαστικά vegan επιλογές για ‘cheat meals‘. Φαγητά τα οποία και μόνο που τα βλέπεις σου ‘τρέχουν τα σάλια’ για να τα δοκιμάσεις, αλλά είναι φτιαγμένα με απομιμήσεις κρέατος. Παρόλα αυτά, είναι ιδανικά για φωτογραφίες και social media influencing.

Σου είχαμε μιλήσει πριν μερικές ημέρες και για το vegan κρέας, το οποίο ποτέ δε θα γίνει πραγματικό κρέας, αλλά και για το vegan τυρί, το οποίο δεν τρώγεται. Σύμφωνα όμως με την καθηγήτρια διατροφολογίας Melanie Boehmer, η οποία μίλησε στο αμερικανικό ‘MensHealth‘, μια dirty vegan δίαιτα μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνη για την υγεία κάποιου. “Δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να τρώει επεξεργασμένα τρόφιμα, τελεία”. 

Τα vegan προϊόντα κρέατος εικάζεται πως περιέχουν ακόμα περισσότερα αμφιλεγόμενα χημικά συστατικά, με αρκετούς να κάνουν λόγο για πραγματικό ‘χημείο’. Για τεχνητά σκευάσματα που μας χαρίζουν την όψη και την γεύση της κρεατοφαγίας, χωρίς το σχετικό περιεχόμενο.

Όπως τόνισε η Boehmer, πριν επιλέξει κάποιος τη συγκεκριμένη δίαιτα καλό θα ήταν να αναρωτηθεί το λόγο που θέλει να το κάνει. “Μπορεί να αγαπάς το κρέας, αλλά να θέλεις να το κάνεις επειδή ενδιαφέρεσαι για το περιβάλλον. Μπορεί να θες να χάσεις βάρος, αλλά εκεί θα μπορείς να φας και άλλα πράγματα, όχι τόσο επεξεργασμένα. Μπορείς να επιλέξεις άλλα υλικά, τα οποία να μην φτάσουν σαν βόμβα στον οργανισμό σου. Αν για παράδειγμα αντικαταστήσεις ένα υγιεινό σάντουιτς με κοτόπουλο, με ένα πιάτο από τηγανιτό ‘ψεύτικο’ τυρί, δεν μοιάζει η καλύτερη ιδέα”.

Αν θέλεις να αλλάξεις τη διατροφή σου μπορείς να το κάνεις σταδιακά. Βάζοντας όλο και περισσότερα φυτικά προϊόντα στο μενού σου, χωρίς να αποκλείσεις μονομιάς το κρέας.

Σίγουρα, το μυστικό βρίσκεται στην απλότητα. Δεν χρειάζεται όλα να μοιάζουν με κρέας, αν δεν θες να φας κρέας. “Αν το κάνεις εύκολο στον εαυτό σου, τότε θα γίνει γενικά εύκολο”, υποστηρίζει η διατροφολόγος.