ΟΛΓΑ ΔΕΪΚΟΥ
ΓΕΥΣΗ

Η Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ξανά και γίνεται τόπος συνάντησης

H εμβληματική Aγορά Μοδιάνο, ιστορικό και σύγχρονο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, καλωσορίζει τους επισκέπτες της με εορταστική διάθεση και τον Ιανουάριο.  

Εκατό χρόνια μετά τη δημιουργία της από τον πρωτοπόρο μηχανικό Eli Modiano και τον αρχιτέκτονα J. Oliphant, η Αγορά Μοδιάνο, ιστορικό και σύγχρονο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, ανοίγει και πάλι τις πόρτες της ως ένα food market ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ένας χώρος ποιοτικής διασκέδασης.

Στη νέα της εποχή, η Αγορά Μοδιάνο συγκεντρώνει τα καλύτερα προϊόντα και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Παραδοσιακά καταστήματα, όπως μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και ντελικατέσεν βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη με ενδιαφέροντα projects, όπως ένα wine bar που εστιάζει σε κρασιά ήπιας οινοποίησης, ένα γερμανικό αλλαντοποιείο που φτιάχνει τα δικά του λουκάνικα, ένα vegan spot, μια cevicheria, έναν φούρνο με ζυμάρια αργής ωρίμανσης κι ένα παγωτατζίδικο που έχει ως βασικό συστατικό το αγουρέλαιο.

Από τον Eli Modiano στο 2022

ΟΛΓΑ ΔΕΪΚΟΥ

Το 1922, ο Eli Modiano κατασκεύασε ένα επίμηκες, μονώροφο κτίριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής έκτασης περίπου 2.707 τ.μ.Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930 και το μέρος συνδέθηκε στενά με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας ενώ έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη ζωή και τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς στέγαζε τα καλύτερα προϊόντα και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό σημείο της πόλης.

Τον Ιούλιο του 2017, η Αγορά  Μοδιάνο πέρασε επίσημα στα χέρια του Ομίλου εταιρειών Φάις, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ, και τον Δεκέμβριο του 2022, ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για το ιστορικό αυτό κτήριο.

Τηρώντας όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα, πλήρη προσβασιμότητα για όλους και χαρακτηρισμένη ως βιοκλιματική, η Αγορά Μοδιάνο ακολουθεί τις πρότυπες αγορές του εξωτερικού με στόχο να αποτελέσει ένα ζωντανό ορόσημο για την πόλη.

Ο Δημήτρης Τριάντος, Μηχανικός της Έμμετρον και η Αρχιτέκτονας Μόρφω Παπανικολάου του Sparch Architects είναι οι ιθύνοντες πίσω από το κατασκευαστικό project, ενώ η Ελευθερία Ντεκώ υπογράφει το design του φωτισμού.

Στις πρώτες της γιορτές, η Αγορά Μοδιάνο μπήκε σε γιορτινή διάθεση και μέχρι τις 8 Ιανουαρίου θα υποδέχεται τους επισκέπτες της με κρουστά, σαξόφωνα, μουσικές της Μεσογείου, βραζιλιάνικους ρυθμούς και παραδοσιακό ηχόχρωμα. Στον επάνω όροφο του κτηρίου έχει δημιουργηθεί ένα hub: μετά τις αγορές, μπορείς να απολαύσεις το ποτό ή το φαγητό σου αλλά και να χαλαρώσεις απλώς στον χώρο. Στους δύο εξώστες σε περιμένουν το Estrella Modiano και το Hive2 (από την ομάδα του Γορίλα).

Οι διάδρομοι θα γεμίσουν με μουσικά ακούσματα σε μια σειρά pop up εκδηλώσεων καθώς επίσης δράσεις και εκδηλώσεις ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά, όπως αφηγήσεις παραμυθιών, χριστουγεννιάτικα εργαστήρια κατασκευών και θεματικά παιχνίδια.

Μικρές δόσεις εορταστικών εκπλήξεων έρχονται να προστεθούν στις πρώτες ημέρες λειτουργίας της Αγοράς Μοδιάνο, η οποία επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες με τον ερχομό του νέου χρόνου.