Selene
THE BIG BLUE SUMMER

Η ιστορική Selene σύμβολο γαστρονομίας και πολιτισμού στη Σαντορίνη

Λίγα μέρη στην Ελλάδα έχουν τόσο δυνατή γαστρονομική ταυτότητα που έχει αντέξει στο πέρασμα των χρόνων και το εστιατόριο Selene είναι ένα από αυτά.

Με 37 χρόνια ιστορίας, το εστιατόριο Selene στη Σαντορίνη, θεωρείται γαστρονομικό και πολιτιστικό ορόσημο για το νησί, χάρη στη συνεχή επανεφεύρεση της σύγχρονης ελληνικής και κυκλαδίτικης κουζίνας.

Με όνομα – μνεία στο φεγγάρι και τη θεά Σελήνη κατά τη μυθολογία, κόρη του Τιτάνα Υπερίωνα και της Τιτανίδας, το εστιατόριο σε προϊδεάζει για τη μυσταγωγική εμπειρία που θα βιώσεις.

Αυτή η όμορφη ιστορία φαγητού, αγάπης και πάθους ξεκίνησε το 1985, όταν ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης και η σύζυγός του Evelyn αποφάσισαν να αλλάξουν για πάντα τη γαστρονομική μοίρα της Σαντορίνης οραματιζόμενοι ένα εστιατόριο που θα έδινε την ίδια την «ψυχή» του νησιού στα πιάτα των καλεσμένων τους, βασισμένα στα μοναδικά τοπικά συστατικά και τις χαμένες γαστρονομικές παραδόσεις του τόπου.

Μπορεί ο δημιουργός του εμβληματικού εστιατορίου, Γιώργος Χατζηγιαννάκης να έφυγε από τη ζωή το 2021, η κληρονομιά που άφησε πίσω του είναι τεράστια. Οραματιστής επιχειρηματίας, ανέδειξε τα εποχικά και τοπικά προϊόντα της Σαντορίνης, πολύ πριν οι όροι βιωσιμότητα και εποχικότητα γίνουν τάση.

Σήμερα, στις εγκαταστάσεις ενός καθολικού μοναστηριού του 18ου αιώνα, η ιστορία συνεχίζεται με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin chef Έκτορα Μποτρίνι. Ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία του εστιατορίου το 2021, με ευθύνη να συνεχίσει και να εξελίξει την κληρονομιά του Selene, μπαίνοντας σε μία νέα εποχή.

Φέτος το καλοκαίρι μπορείς να βρεθείς στον προορισμό σου με την άνεση και την ασφάλεια της AEGEAN. Επίλεξε έναν από τους 160 προορισμούς της αγαπημένης αεροπορικής εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάνε την κράτησή σου και απόλαυσε το ταξίδι και τις διακοπές σου!

Την ίδια περίπου εποχή ο Γιάννης Καρακάσης MW (Master of Wine), ένας από τους περίπου 400 Masters of Wine στον κόσμο, ανέλαβε το κομμάτι του οίνου, δίνοντας έμφαση φυσικά στον αμπελώνα της Σαντορίνης. Σε αυτή την πραγματικά μοναδική ατμόσφαιρα μεσαιωνικής γοητείας και διακριτικής πολυτέλειας απολαμβάνει κανείς μια αυθεντική εμπειρία φαγητού.

«Νομίζω ότι η επανάσταση ήδη άρχισε. Τα επόμενα χρόνια θα ανθίσει η νέα ελληνική γαστρονομία όπως δεν έχει γίνει ποτέ και θα βιώσουμε πράγματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε» είχε δηλώσει ο Έκτορας Μποτρίνι για τη νέα εποχή του εστιατορίου, σίγουρος για το μέλλον του ελληνικού fine dining και για το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να σταθεί ως άξιος γαστρονομικός προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τόσο η μεγάλη ιστορία όσο και η τοποθεσία που βρίσκεται το Selene, από την από την επιβλητική αισθητική του παλιού Μοναστηριού και τα χρώματα του νησιού, την αφθονία του Αιγαίου Πελάγους μέχρι την επιμονή των σπάνιων τοπικών συστατικών που ανθίζουν άφοβα ανάμεσα σε ηφαιστειακά βράχια, επηρέασαν τον Executive Chef, ο οποίος παρουσιάζει τη δική του φιλοσοφία τιμώντας παράλληλα την κληρονομιά του εστιατορίου.

«Τα συναισθήματα είναι πάρα πολύ έντονα λόγω της ιδιαίτερης σχέσης μου με τον κύριο Χατζηγιαννάκη και λόγω του βάρους του ονόματος. Με λίγα λόγια είναι τόσο κοντά η φιλοσοφία του Etrusco και του Selene που κάθε φορά που βρίσκομαι στη Σαντορίνη είναι σαν να γυρίζω σπίτι μου» είχε εξομολογηθεί ο chef.

Τα μενού χωρίζονται σε À la carte και τρία Degustation (Harvest Moon, Full Moon, Mnēmes) ενώ υπάρχει ξεχωριστή κάρτα με τα γλυκά. Στόχος είναι να ζήσουν οι επισκέπτες μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει άψογα την παράδοση και τη δημιουργικότητα, την απλότητα και την εφευρετικότητα, τη γη και τη θάλασσα, τη νοσταλγία και την καινοτομία και άλλες αντιφατικές έννοιες που αποκτούν νόημα στην κουζίνα του Selene και του Έκτορα Μποτρίνι.

Η wine list, την οποία επιμελείται ο Γιάννης Καρακάσης, περιλαμβάνει μερικές από τις πιο περιζήτητες ετικέτες του κόσμου με ιδιαίτερη αγάπη για τα κρασιά της Σαντορίνης. Στόχος είναι να βιώσουν οι επισκέπτες μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει απρόσκοπτα την παράδοση και τη δημιουργικότητα, την απλότητα και την εφευρετικότητα. Για τον Έκτορα Μποτρίνι, η φιλοσοφία του Selene είναι ένα ταξίδι κι ένας συνδυασμός της δικής του φιλοσοφίας, του Γιώργου Χατζηγιαννάκη και φυσικά της Σαντορίνης.

Λίγα μέρη στην Ελλάδα έχουν τόσο δυνατή γαστρονομική ταυτότητα που έχει αντέξει στο πέρασμα των χρόνων και το εστιατόριο Selene είναι ένα από αυτά.