My Greek Vegan Food
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μαγειρίτσα με μανιτάρια, η πιο νόστιμη vegan εναλλακτική

Βρήκαμε την τέλεια συνταγή στο βιβλίο My Greek Vegan Food.

Εξαιρετικά αρωματική και ελαφριά, η χορτοφαγική εκδοχή της μαγειρίτσας είναι ιδανική για όποιον δεν τρώει στο πασχαλινό τραπέζι αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

Άρρηκτα δεμένη με τον εορτασμό του Πάσχα, η μαγειρίτσα δεν φτιάχνεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Στην αυθεντική της εκδοχή τιμά τα αιγοπρόβεια εντόσθια και τα φρέσκα μυρωδικά της πιο ανθισμένης εποχής. Εδώ μαγειρεύεται το ίδιο εξαιρετικά με μανιτάρια στη vegan εκδοχή της.

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
Μερίδες: 6

Υλικά
3 μαρούλια, χοντροκομμένα
50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 πράσα, ψιλοκομμένα
500 γρ. μανιτάρια καφέ, κομμένα στη μέση
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
300 ml ζωμός λαχανικών καυτός
1 ½ κ.γ. κορν φλάουρ
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσει και μόλις κοχλάσει ζεματάμε τα μαρούλια για 5΄-10΄ (ανάλογα πόσο τρυφερά είναι). Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο για 2΄-3΄ ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄ επιπλέον.
3. Ρίχνουμε μέσα τα μαρούλια, ανακατεύουμε προσεκτικά, προσθέτουμε τον άνηθο, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για 35΄. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα.
4. Βγάζουμε ένα φλιτζάνι από τον ζεστό ζωμό του φαγητό και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό. Σιγοβράζουμε για 5΄ και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε με επιπλέον λεμόνι αν θέλουμε.

Tip
Αντί για ζωμό λαχανικών δοκιμάστε ζωμό μανιταριών, για ακόμα πιο έντονη, μεστή γεύση.