Ο οδηγός MICHELIN εισάγει μια νέα διάκριση στον κόσμο του κρασιού
Το MICHELIN Grape θα αναδεικνύει οινοποιεία και παραγωγούς από διάφορες περιοχές του κόσμου, κάνοντας την αρχή το 2026 στη Βουργουνδία και το Μπορντό.
- 9 ΔΕΚ 2025
Εδώ και 125 χρόνια, ο Οδηγός MICHELIN τιμά ανθρώπους και χώρους που ενσαρκώνουν την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία, τόσο με τα αστέρια MICHELIN, που ξεκίνησαν το 1926, όσο και τα κλειδιά, για ξενοδοχεία, που εισήχθησαν το 2024.
Αυτή η εξειδίκευση στην αναζήτηση των καλύτερων επεκτείνεται τώρα στον κόσμο του κρασιού, ένα βασικό μέρος της γαστρονομικής εμπειρίας.
Ο Οδηγός MICHELIN αναδεικνύει από καιρό εξαιρετικές λίστες κρασιών και σομελιέ, ιδίως μέσω του εικονιδίου «κρασί» που δημιουργήθηκε το 2004 για να αναδείξει τις εξαιρετικές λίστες κρασιών.
Το 2019, το Βραβείο MICHELIN Sommelier Award εισήχθη για να τιμήσει τους επαγγελματίες που βελτιώνουν την εμπειρία των επισκεπτών μέσω της υποδειγματικής επιλογής κρασιών, των συνδυασμών και της εξυπηρέτησης.
Το MICHELIN Grape, η νέα διάκριση του Οδηγού MICHELIN, θα αναδείξει πλέον οινοποιεία και παραγωγούς από διάφορες περιοχές του κόσμου. Θα αξιολογεί τη συνολική τους αριστεία με βάση πέντε καθολικά κριτήρια.
Στον κόσμο του κρασιού, ο οδηγός MICHELIN στοχεύει να επιβραβεύσει όχι μόνο τους αμπελώνες, αλλά και, πάνω απ’ όλα, τους ανθρώπους που τους διαχειρίζονται. Με αυτή τη νέα διάκριση, ο οδηγός σκοπεύει να αναδείξει τη μοναδική γνώση και το πάθος που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, αλλά και τις καινοτόμες τεχνικές και τις σύγχρονες πρακτικές, χρησιμοποιώντας μια αυστηρή και ανεξάρτητη μεθοδολογία.
Ο οδηγός MICHELIN θα προσφέρει στους λάτρεις του κρασιού ένα αξιόπιστο σημείο αναφοράς: Ένα, Δύο ή Τρία Σταφύλια, καθώς και μια επιπλέον επιλογή από προτεινόμενες ιδιοκτησίες και παραγωγούς.
Τρία Σταφύλια
Εξαιρετικοί παραγωγοί. Ανεξάρτητα από την εσοδεία, οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να στραφούν στις δημιουργίες του κτήματος με απόλυτη εμπιστοσύνη.
Δύο σταφύλια
Εξαιρετικοί παραγωγοί που ξεχωρίζουν στην ομάδα και την περιοχή τους, τόσο για την ποιότητα όσο και για τη συνέπεια.
Ένα σταφύλι
Πολύ καλοί παραγωγοί που δημιουργούν κρασιά με χαρακτήρα και στυλ, ειδικά στις καλύτερες σοδειές.
Επιλεγμένοι
Αξιόπιστοι παραγωγοί που έχουν επιλεχθεί για τακτική αξιολόγηση, παράγοντας καλά κρασιά που προσφέρουν μια ποιοτική εμπειρία.
Τα 5 κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τη νέα διάκριση είναι η ποιότητα της γεωπονίας, η τεχνική και η δεξιοτεχνία, η ταυτότητα, η ισορροπία στη γεύση και η συνέπεια.
Το πρόγραμμα MICHELIN Grapes θα ξεκινήσει το 2026 με δύο από τις πιο εμβληματικές περιοχές στον κόσμο της οινοπαραγωγής: τη Βουργουνδία και το Μπορντό. Μέσα από αυτές τις περιοχές, τα βραβεία θα γιορτάσουν την ποικιλομορφία, την ιστορική σημασία και τον πολιτιστικό πλούτο του κρασιού à la française.
Με την πάροδο των αιώνων, το Μπορντό έχει καθιερωθεί ως ιστορική δύναμη στον κόσμο του κρασιού. Οι διακεκριμένοι αμπελώνες του και η φήμη τους ξεπερνούν τα σύνορα της Γαλλίας. Ολόκληρη η περίφημη περιοχή του Μπορντό είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις καινοτομίες και τις παραδόσεις της.
Η Βουργουνδία, από την πλευρά της, διακρίνεται για την προσέγγισή της που είναι βαθιά ριζωμένη στην τοπική κληρονομιά. Οι οικογενειακοί αμπελώνες της αντανακλούν τις αυστηρές παραδόσεις και τη φροντίδα που επιβάλλεται σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.