© Tatan Syuflana / AP
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί την καυτερή σάλτσα sriracha

Η μεγάλη ξηρασία στο Μεξικό επηρεάζει την καλλιέργεια των πιπεριών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της. Πρόκειται, δηλαδή, για άλλο ένα σημάδι του πώς η καταστροφή του περιβάλλοντος φτάνει μέχρι και το τραπέζι μας.

Ήταν περίπου το 2015 όταν η φήμη της sriracha εκτοξεύθηκε στην κορυφή, δημιουργώντας πραγματικά μια τρέλα γύρω από την καυτερή σάλτσα που αγαπήθηκε από μάγειρες και foodies. Η ταϊλανδέζικη σάλτσα που παρασκευάζεται από τη Huy Fong Foods, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, κυκλοφορεί σε ένα διάφανο μπουκάλι με σήμα έναν κόκορα και φέρει ένα πράσινο καπάκι.

Η εταιρεία δεν έχει ξοδέψει ποτέ χρήματα για διαφήμιση, αλλά η sriracha βρέθηκε γρήγορα παντού. Κυκλοφόρησαν βιβλία μαγειρικής, θήκες για κινητά και μπλουζάκια, ενώ γυρίστηκε ακόμη κι ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Και μπορεί οι τόνοι να έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια γύρω από το όνομά της, αλλά οι πιστοί οπαδοί της δε σταμάτησαν να την προμηθεύονται. Μέχρι που η κλιματική αλλαγή έβαλε φρένο στην παραγωγή της.

Η Huy Fong Foods ενημέρωσε με μέιλ τους πελάτες της ότι θα πρέπει να σταματήσει να παρασκευάζει τη σάλτσα για τους επόμενους μήνες λόγω «των σοβαρών καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν την ποιότητα των πιπεριών τσίλι», όπως αναφέρει το NPR. Όταν η είδηση διέρρευσε, ορισμένοι οπαδοί χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους και να δημοσιεύσουν φωτογραφίες που τους δείχνουν να στοκάρουν απόθεμα.

Στην Αμερική, τα παντοπωλεία έχουν ήδη ελλείψεις και ιδιοκτήτες εστιατορίων καλούνται να αγοράσουν τη σάλτσα πιο ακριβά, λόγω της περιορισμένης παραγωγής της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να στραφούν σε άλλες μάρκες, γνωρίζοντας ότι οι πελάτες τους θα καταλάβουν τη διαφορά από τη γνώριμη γεύση της sriracha.

Η έλλειψη οφείλεται στην αποτυχημένη συγκομιδή πιπεριών τσίλι στο βόρειο Μεξικό, απ’ όπου προέρχονται όλα τα τσίλι που χρησιμοποιούνται στη Sriracha, σύμφωνα με τον Guillermo Murray Tortarolo του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, ο οποίος μελετά το κλίμα και τα οικοσυστήματα.

«Η sriracha φτιάχνεται στην πραγματικότητα από έναν πολύ ιδιαίτερο τύπο πιπεριού που φυτρώνει μόνο στις νότιες ΗΠΑ και στο βόρειο Μεξικό» δήλωσε ο Murray Tortarolo. «Αυτά τα κόκκινα jalapeños καλλιεργούνται μόνο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους και χρειάζονται πολύ ελεγχόμενες συνθήκες, ιδιαίτερα συνεχή άρδευση».

Η άρδευση, φυσικά, απαιτεί πολύ νερό, αλλά το βόρειο Μεξικό διανύει το δεύτερο έτος ξηρασίας. «Οι ήδη δύσκολες συνθήκες ξεπέρασαν τα όρια από δύο διαδοχικά γεγονότα La Niña (σ.σ: σύνθετο καιρικό φαινόμενο που προκαλείται από τις διαφορές στη θερμοκρασία του Ειρηνικού Ωκεανού). Και η περίοδος ξηρασίας δεν ήταν μόνο έντονη, αλλά και εντυπωσιακά μακρά».

Sriracha Sauce

Ως αποτέλεσμα, η ανοιξιάτικη συγκομιδή τσίλι ήταν σχεδόν ανύπαρκτη φέτος. Ο Murray Tortarolo πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό η κλιματική αλλαγή να αποτελεί παράγοντα, αν και απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί. Είπε ότι αν συνεχιστεί η ξηρασία, είναι πιθανό να αυξηθούν και οι τιμές άλλων τροφίμων από την περιοχή, όπως τα αβοκάντο, οι ντομάτες και το κρέας.

Πέρα από αυτές τις συνθήκες, ολόκληρη η περιοχή που περιλαμβάνει τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και το βόρειο Μεξικό υποφέρει από μια «μεγάλη ξηρασία». Και συνδέεται επίσης με την κλιματική αλλαγή. «Πρόκειται για τα ξηρότερα 22 χρόνια των τελευταίων 1.200 ετών», δήλωσε ο υδροκλιματολόγος Park Williams του UCLA, ο οποίος ηγήθηκε πρόσφατα μιας μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change.

Είναι δύσκολο να πούμε ότι η κλιματική αλλαγή προκάλεσε την ξηρασία, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενά του, την έκανε σίγουρα χειρότερη. Η έρευνά του εκτιμά ότι περίπου το 40% της ξηρασίας μπορεί να αποδοθεί στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Η sriracha αποτελεί μόνο ένα μικρό δείγμα του πώς επηρεάζεται ο πλανήτης από την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις που αυτή έχει ακόμα και στο φαγητό μας.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορούμε να δούμε τεράστια διαφορά περιορίζοντας την κλιματική αλλαγή. «Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου μας βάζει σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι αν την αφήσουμε να φτάσει τους 3 ή 4 βαθμούς Κελσίου».

Φαίνεται ότι για να παραμείνει η καυτερή sriracha θα πρέπει ο πλανήτης να διατηρείται δροσερός.