istock
ΦΑΓΗΤΟ

Πώς θα τρώμε το 2022: Οι τάσεις στο φαγητό για τη νέα χρονιά

Ποιες είναι οι τάσεις στο φαγητό που θα μας απασχολήσουν τη χρονιά που διανύουμε.

Η προσπάθεια πρόβλεψης των τάσεων στο φαγητό μπορεί να είναι διασκεδαστική. Και μερικές φορές ακόμα και ακριβής. Υπήρχαν άλλωστε αυτοί που είδαν αρκετά νωρίς την άνοδο του βιγκανισμού, το hype του CBD και την έλευση των εστιατορίων που δουλεύουν αποκλειστικά με delivery.

Η πανδημία άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τις σταθερές που θεωρούσαμε ότι είχαμε. Και σχεδόν δύο χρόνια μετά, εξακολουθούμε να βιώνουμε μία όχι και τόσο αισιόδοξη κατάσταση. Τι περιμένουμε, λοιπόν, από το 2022;

Η χρονιά ξεκινά με το κύμα μιας εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης του Covid-19 που ενισχύει την οικονομική αβεβαιότητα. Οι ανησυχίες για την κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν στο επίκεντρο πολλών, όπως και η πίεση από ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα. Όλα αυτά θα επηρεάσουν τη βιομηχανία του φαγητού ποικιλοτρόπως. Αλλά ας μην απελπιζόμαστε.

«Ο περιορισμός γεννά την καινοτομία», λέει στην Kim Severson και το New York Times, η Anna Fabrega, πρώην στέλεχος της Amazon, που πρόσφατα ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στη συνδρομητική υπηρεσία γευμάτων Freshly. Η ίδια, όπως και άλλοι ηγέτες της βιομηχανίας τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, λένε ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά ρεαλιστική, που θα πρέπει να σηκωθούν τα μανίκια. Το ίδιο είχε πει κι ο chef Κλεομένης Ζουρνατζής σε συνέντευξή του για το Magazine του ΝEWS 24/7 πριν το restart της εστίασης το 2021.

Πώς θα τρώμε το 2022

«Η χρονιά θα διαμορφωθεί από τις ανάγκες των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι και από τη μαγειρικά οξυδερκή αλλά ευμετάβλητη Gen Z, της οποίας τα μέλη θέλουν φαγητό με βιώσιμα συστατικά, ισχυρή ιστορία, παρασκευασμένο χωρίς εκμετάλλευση, και παράδοση μέσα σε 30 λεπτά (με τρόπους που δεν μολύνουν το περιβάλλον)».

Κοιτώντας πίσω στις τάσεις που μας απασχόλησαν και βάσει συνεντεύξεων με στελέχη εταιρειών τροφίμων και ερευνητές της παγκόσμιας αγοράς, η Severson παρουσιάζει τις τάσεις που θα καθορίσουν το πώς θα τρώει η Αμερική το 2022. Και που σταδιακά θα εξαπλωθούν και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα μανιτάρια αναδεικνύονται στο προϊόν της χρονιάς και οι προβλέψεις θέλουν τη δημοτικότητά τους να εκτοξεύεται. Θα λέγαμε ότι είναι μάλλον μία αναμενόμενη πρόβλεψη, καθώς τα μανιτάρια πρωτοστατούν σε πολλές εκδοχές σε μενού fine dining εστιατορίων και εξακολουθούν να είναι ένα staple της χορτοφαγικής κουζίνας.

Μετά το baked feta τι;

Παρακολουθώντας τα social media τη χρονιά που πέρασε (η αλήθεια είναι ότι είχαμε άπλετο χρόνο στη διάθεσή μας) είδαμε την τρέλα με τη baked feta, όπου ένα απλό κομμάτι τυρί με ντομάτες και ζυμαρικά έγινε τόσο δημοφιλές που προκάλεσε ελλείψεις σε φέτα, το cereal moment της pop star Lizzo και φυσικά την αγαπημένη του TikTok, Emily Mariko, που έδειξε σε όλους πώς ο σολομός και το ρύζι που περισσεύουν μαζί με ένα παγάκι μπορούν να κάνουν ένα φανταστικό μεσημεριανό γεύμα. Λίγοι θα προέβλεπαν τα παραπάνω, αλλά ζούμε μία πανδημία, οπότε όλα τα περιμένει κανείς.

Τα μικρά μενού και η plant based διατροφή θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και το 2022. Αρχικά, τα εστιατόρια αναγκάστηκαν να μικρύνουν τα μενού τους λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και της γενικής πανδημικής τρέλας, όμως πιστεύουμε ότι αυτή η τάση θα μείνει για καιρό. Μας αρέσει όταν βλέπουμε ότι ένα εστιατόριο προτείνει λιγότερα πιάτα και τα κάνει όλα πολύ καλά.

Έχουμε ήδη δει το Beyond Meat να διεισδύει στα μενού των αλυσίδων γρήγορου φαγητού, ίσως τα έχεις δει και στο burger house της γειτονιάς σου. Είδαμε ακόμη και τον Gordon Ramsey να φτιάχνει βίγκαν μπέικον στο TikTok. Το 2022 θα φέρει στην επιφάνεια περισσότερα φυτικά προϊόντα που θα θυμίζουν κρέας και ψάρι, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις επιλογές για μία vegan διατροφή.

Ghost Kitchens και νοσταλγία

Η κουζίνα-φάντασμα είναι μια κουζίνα εστιατορίου που έχει δημιουργηθεί για να μαγειρεύει και να προετοιμάζει φαγητό μόνο για παράδοση, που σημαίνει ότι δεν μπορείς να μπεις μέσα και να πιάσεις τραπέζι. Όπως αναφέρει το Delish, το Wendy’s πρόκειται να ανοίξει άλλες 700 από αυτές τις κουζίνες τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το Yelp έχει ακόμη και μια λειτουργία που βοηθά τους χρήστες να ανακαλύψουν νέες ghost kitchens, που ονομάζεται Virtual Kitchens. Αξίζει να πούμε ότι στην εκπνοή του 2021, το Madame Fraise έκανε την εμφάνισή του ως το πρώτο ghost pastry-shop.

Ta espresso martinis έζησαν τη στιγμή τους, λίγο πριν τελειώσει η χρονιά και όπως όλα δείχνουν ο κόσμος θα συνεχίσει να παραγγέλνει αυτά τα ποτά, προς μεγάλη απογοήτευση των απανταχού μπάρμαν. Το Yelp είχε προβλέψει ότι θα ήταν μια τάση του 2022, λέγοντας ότι η αγαπημένη των 90s επινοήθηκε εκ νέου σε μπαρ όπως το Austin’s Devil May Care και το Miami’s Chug.

Και μιας και μιλάμε για ποτά και αναβίωση, κλασικά cocktails που αγαπήσαμε (ή και όχι), επιστρέφουν στα μπαρ. Σίγουρα όμως με πολύ λιγότερη ζάχαρη, σύγχρονες τεχνικές και καλής ποιότητας αλκοόλ. Και ναι, θα συνεχίσουμε να πίνουμε απεριτίβο.

Βιώνουμε ήδη το τρίτο κύμα καφέ – κάποιοι κάνουν λόγω για το τέταρτο – και αν πρόκειται να δούμε κάτι το 2022 αυτό είναι ακόμα περισσότερη τεχνογνωσία, γεύση αλλά και ηθική. Ναι, θέλουμε να επιλέγουμε τον φρεσκοκομμένο καφέ μας γνωρίζοντας από πού ήρθε και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας στο food and coffee pairing.

Η νοσταλγία παραμένει στις τάσεις του 2022 κι αυτό γιατί το φαγητό είναι συναίσθημα. Σε αβέβαιες εποχές, όπως αυτές που διανύουμε, η ανάγκη για οικειότητα είναι μεγάλη. Η νοσταλγία δεν οδηγεί πάντα σε σωστές αποφάσεις, αλλά αν μπορούμε να κάνουμε μια πρόβλεψη είναι πώς κάποιοι νέοι οραματιστές θα αντλήσουν έμπνευση από το ωραιοποιημένο παρελθόν για να δώσουν την καλύτερη του εκδοχή στο παρόν. Αληθινή κουζίνα, με τοπικά, καλοδιαλεγμένα υλικά, γλυκά που αγαπήσαμε στην τελειότερη έκδοσή τους και προϊόντα που θυμόμαστε από τη γιαγιά μας, παρουσιασμένα αλλιώς.