Noel Vasquez/Getty Images
ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

Πού θα φας και πού θα πιεις καλά με τον πατέρα σου

Από τα νέα taproom της Αθήνας και το καλύτερο σουβλάκι της πόλης μέχρι smash burger στο χέρι για τη Γιορτή του Πατέρα.

Μπορεί να μη χρειάζεται κάποια ειδική περίσταση για να βγεις με τον πατέρα σου για φαγητό αλλά η Γιορτή του Πατέρα φαντάζει ως η ιδανική ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Μπορεί η γιορτή να είναι αμερικανόφερτη, αλλά δεν υπάρχει λόγος να αντιστεκόμαστε αφού η βασική ιδέα είναι να δείξουμε στους μπαμπάδες μας την αγάπη μας. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος από μία κοινή έξοδο; Πριν αποφασίσεις όμως για το πού θα φάτε και θα πιείτε, φρόντισε να έχεις ήδη αγοράσει το δώρο του.

Για τους κλασικούς

Κανείς δεν αντιστάθηκε ποτέ σε ένα τίμιο, κλασικό σουβλάκι. Τι θα έλεγες να θυμίσεις στον μπαμπά σου τα νιάτα του, κάνοντας μία επίσκεψη στους μάστερ του είδους; Το σουβλάκι του Κώστα (Πεντέλης 5, Σύνταγμα) έχει χαρακτηριστεί – όχι άδικα – το καλύτερο της Αθήνας. Η συνταγή εδώ πλέον είναι γνωστή, καλαμάκι χοιρινό, ντομάτα, κρεμμύδι, γιαούρτι, μαϊντανός και κόκκινο πιπέρι. Ο πατέρας σου θα εκτιμήσει την απλότητα της γεύσης και φυσικά την επιλογή σου. Να αφήσεις κατά μέρος τις φανφάρες και να επιλέξεις το «εθνικό» μας street food στην πιο λιτή και ποιοτική του εκδοχή.

Ο γύρος του Αχιλλέα στον Νέο Κόσμο (Σπινθάρου 18) είναι διάσημος και υπάρχει λόγος πίσω από τους διθυράμβους. Από το 1987, αυτό το ρετρό πλέον σουβλατζίδικο, φτιάχνει καθημερινά τον δικό του χειροποίητο γύρο, από τον οποίο δε θα πετάξεις κανένα κομμάτι (δε θα βρεις περιττό λίπος) και δε θα προσθέσεις επιπλέον αλάτι (τα μπαχαρικά του είναι όπως πρέπει). Τον απολαμβάνεις σε μία ξεροψημένη πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι, ντομάτα και τζατζίκι.

Tip: Ο Κώστας λειτουργεί έως και Σάββατο μεσημέρι και ο Αχιλλέας δεν είναι ανοιχτά τα Σαββατοκύριακα.

Με μότο «ας περιμένουν οι πατάτες» και θέση – κλειδί στην Ευριπίδου, η Βόλβη τιμά το κλασικό σουβλάκι. Μπορεί να άνοιξε μέσα στο 2021, όμως δε θεωρείται σε καμία περίπτωση ένα new age μαγαζί. Εδώ το σουβλάκι είναι αυθεντικό και χειροποίητο, με τα χοιρινά καλαμάκια και τα μοσχαρίσια σουτζουκάκια να ψήνονται στα κάρβουνα. Έρχονται σε εμάς τυλιχτά σε αφράτη πιτούλα, μόνο με τα απαραίτητα, φρέσκα υλικά (ντομάτα, κρεμμύδι, μπούκοβο, μουστάρδα) ή σε μερίδα. Δύο κωδικοί αρκούν για να σχηματίζονται ουρές όπως έχουν επιβεβαιώσει ήδη και οι πρώτοι διδάξαντες.

Tip: Η Βόλβη είναι κλειστά τις Κυριακές.

Για τους μερακλήδες

Είναι αυτοί οι μπαμπάδες που εκτελούν χρέη ψήστη στα οικογενειακά τραπέζια, ξέρουν να ξεδιαλέγουν το καλύτερο κομμάτι κρέας και τη σημασία της καλής πρώτης ύλης. Αν ο μπαμπάς σου συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία, αξίζει ένα μερακλίδικο τυλιχτό. Σαν τα κεμπάπ του Λευτέρη του Πολίτη (Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια), που αποτελεί σταθερή αξία στο πέρασμα των χρόνων. Μοσχαρίσιο μπιφτεκάκι, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, αλάτι και καυτερό πιπέρι σε μία πιτούλα που φτιάχνεται ειδικά για τον Λευτέρη, εδώ και πολλά χρόνια.

Ειδικός στο κεμπάπ είναι και ο Τόμας στη γειτονιά Δουργούτι του Νέου Κόσμου (Μήτρου Σαρκουδήνου 49), ο οποίος ξεχωρίζει πλέον χάρη στην cult αισθητική του. Εδώ, το τυλιχτό – πέρα από το χειροποίητο κεμπάπ που ζυμώνεται καθημερινά με φρέσκο κιμά μοσχαρίσιο και αρνίσιο – περιλαμβάνει μόνο κρεμμύδι και ντομάτα. Ένα μικρό έπος ενός ανθρώπου που κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και τριάντα χρόνια και έχει μεταλαμπαδεύσει την τέχνη του και στη νέα γενιά.

Tip: Ο Λευτέρης και ο Τόμας δε λειτουργούν τις Κυριακές.

Για τους μοντέρνους

smash'n bun burger © Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Αν ο μπαμπάς σου ενημερώνεται για τις τάσεις στον κόσμο της γαστρονομίας, τότε θα εκτιμήσει μία βόλτα στο Smash’ n Bun. Dry aged μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, χειροποίητο potato bun και βιολογικά υλικά συνθέτουν τα burgers που έχει φανταστεί και δημιουργήσει ο chef Μιχάλης Νουρλόγλου. Ένα ποιοτικό και ταυτόχρονα νόστιμο burger δεν είναι εύκολη υπόθεση και η ομάδα του Smash’ n Bun το γνωρίζει καλά. Από το κλασικό Teddy’s, το Smokey με BBQ sauce και το Moldo για τους λάτρεις των μανιταριών μέχρι το Kokos με τηγανητό αυγό και το Butter με fermented βούτυρο, ο μπαμπάς σου θα βρει σίγουρα το αγαπημένο του.

Για τους bon vivants

Ο μπαμπάς σου αξίζει τα καλύτερα, το ξέρεις άλλωστε κι εσύ. Αν είναι αμετανόητος καλοφαγάς, λάτρης των ταξιδιών και της καλοπέρασης, ένα δείπνο στο Spiros & Vasilis (Λάχητος 6, Κολωνάκι) θα τον αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Chateaubriand για δύο, οι καλύτερες τηγανητές πατάτες, μία σαλάτα με κατσικίσιο τυρί κι ένα μπουκάλι κρασί από την ενημερωμένη κάβα του εστιατορίου είναι ό,τι θα χρειαστείτε. Και σίγουρα Crêpes Suzette – που θα ετοιμαστούν μπροστά σας – για να ολοκληρωθεί η βραδιά.

Για τα «αλάνια»

Blame The Sun Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Για τον μπαμπά που δεν λέει «όχι» σε μία παγωμένη μπύρα, μία επίσκεψη στο νέο taproom που άνοιξε στο Κουκάκι θα τον ενθουσιάσει. Θα απολαύσετε τους βασικούς κωδικούς του Blame the Sun σε μπουκάλι – την Beach Bum, μία μπύρα με τροπικό στυλ, γεύσεις και αρώματα εξωτικών φρούτων, ginger και lime και την Puppenhouse, μία hells lager μοναδική για την Ελλάδα, που χάρη στη μέθοδο του decoction βγάζει τα γευστικά χαρακτηριστικά των δημητριακών και μια φινετσάτη επίγευση τύπου lemongrass. Μία ακόμα καλύτερη ιδέα όμως είναι να εμφιαλώσετε την μπύρα της αρεσκείας σας σε κουτάκι και να γράψετε επάνω ό,τι θέλετε.