© istock
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Πού θα βρεις τα καλύτερα εορταστικά μενού στην Αθήνα

Έξι εστιατόρια της Αθήνας δίνουν τις δικές τους γευστικές προτάσεις για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στολισμένες σάλες, ζεστή ατμόσφαιρα, εκλεκτά κρασιά, πρωτότυπα cocktails, ευφάνταστα πιάτα και γλυκά. Τα εστιατόρια της Αθήνας φορούν τα καλά τους και οι κουζίνες δουλεύουν πυρετωδώς για να προσφέρουν ξεχωριστές προτάσεις για τις ημέρες των γιορτών.

Τα εορταστικά μενού των εστιατορίων χαρακτηρίζονται από πληθωρικές γεύσεις που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Κρεατικά, πουλερικά, χειμερινά λαχανικά, ιδιαίτερες σάλτσες και υλικά που έχουμε συνδέσει με την περίοδο των γιορτών αποτελούν τη βάση για τις συνταγές που προτείνουν οι chefs και οι ομάδες τους για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Έξι αθηναϊκά εστιατόρια δίνουν τις δικές τους προτάσεις για τα εορταστικά μενού -τόσο με ολοκληρωμένες προτάσεις όσο και à la carte- για κάθε στυλ και budget.

Aleria

Πιάτα γευστικά, γεμάτα συναίσθημα -όπως ακριβώς απαιτούν οι γιορτές- έχει ετοιμάσει ο Γκίκας Ξενάκης στο εστιατόριο Aleria για την παραμονή των Χριστουγέννων (95€ / άτομο) και της Πρωτοχρονιάς (115€ / άτομο). Τα μενού ακολουθούν τη φιλοσοφία του chef, επιμένοντας στα ελληνικά προϊόντα, με πίστη στην εποχικότητα και τις γαστρονομικές παραδόσεις, τις οποίες και αποτυπώνει με μοντέρνο και δημιουργικό τρόπο.

Στη λίστα κρασιού, δίνεται έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα αλλά δε λείπουν και οι επιλεγμένες ετικέτες από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου. Παράλληλα, η ομάδα των οινοχόων έχει ετοιμάσει wine pairing για κάθε γιορτινό μενού, ταιριάζοντας κάθε στάδιό του.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Κεραμεικός

MF Flavours, Athens Capital -MGallery Collection

Ιδιαίτερα γιορτινά μενού προτείνει ο Executive Chef του Athens Capital Hotel-MGallery Collection, Δημήτρης Μπούτσαλης, και η ομάδα του για όσους περάσουν την Παραμονή των Χριστουγέννων (180€ / άτομο) ή της Πρωτοχρονιάς (260€ / άτομο)στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, MFlavours.

Αναπάντεχοι συνδυασμοί και high-end γεύσεις υπόσχονται μια μοναδική festive dining εμπειρία που ολοκληρώνεται με ελληνικές και διεθνείς ετικέτες από την εκλεκτή λίστα κρασιών. Για το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, θα υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένο champagne station στο Mappemonde Restaurant Bar & Lounge, για να υποδεχτούν οι καλεσμένοι τη νέα χρονιά με τον καλύτερο τρόπο.

Κριεζώτου 2, Σύνταγμα

Beefbar Athens

Ειδικά σχεδιασμένα μενού για τα Χριστούγεννα (180€ / άτομο και την Πρωτοχρονιάς (250€ / άτομο), σε μια λαμπερή ατμόσφαιρα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα προτείνει το Beefbar Athens.

Οι κλασικές Χριστουγεννιάτικες γεύσεις αναβαθμίζονται με το twist του Beefbar και ο chef Παναγιώτης Ρέτζης παρουσιάζει signature προτάσεις. Σε κάθε πιάτο δίνεται η επιλογή για wine pairing, με κλασικές αλλά και premium ετικέτες, ενώ ένα “welcome glass of champagne” είναι ο καλύτερος τρόπος να για ξεκινήσουν οι καλεσμένοι το εορταστικό γεύμα τους.

Απόλλωνος 40 (Four Seasons Astir Palace) Βουλιαγμένη, Αθήνα

Κυβέλη

Στην όμορφη πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, η Κυβέλη αποτελεί σημείο αναφοράς για καλό φαγητό. Στη ζεστή και φιλόξενη σάλα που έχει στολιστεί για τα Χριστούγεννα, μπορείς να περάσεις σχεδόν οικογενειακά τις παραμονές των γιορτών.
Δίνοντας βάση στα χειμερινά υλικά, που όλοι αγαπάμε να χρησιμοποιούμε την περίοδο των Χριστουγέννων, η Κυβέλη εμπλουτίζει το ήδη πληθωρικό μενού της με εορταστικά πιάτα (à la carte).

Μια πανδαισία λαχανικών, με φλοίδες γραβιέρας, τραγανό προσούτο και σάλτσα σμέουρων, καραμελωμένο μπουτάκι γαλοπούλας στον φούρνο σε χριστουγεννιάτικο ριζότο και χοιρινό φιλέτο σε αρωματική κρούστα με τσάτνεϊ μήλου και πουρέ πατάτες γκρατινέ αποτελούν τα νέα πιάτα για τα Χριστούγεννα.

Για την Πρωτοχρονιά, το μενού περιλαμβάνει για αρχή μια εντυπωσιακή σαλάτα με κόκκινα φρέσκα σαλατικά, καπνιστό ψαρονέφρι, αχλάδι, κραμπλ γκοργοντζόλα και βινεγκρέτ από κουμκουάτ. Φιλέτο μόσχου σε παπαρδέλες και μαύρος χοίρος σιγοψημένος σε μαρινάδα από φρούτα του δάσους, είναι τα δύο κυρίως πιάτα που μπορείς να επιλέξεις.

Επτανήσου 15, Κυψέλη

Prosopa

Επηρεασμένο από την καλλιτεχνική αύρα της περιοχής στην όποια βρίσκεται από το 1998, το εστιατόριο Prosopa παραμένει όλα αυτά τα χρόνια ένα φιλόξενο στέκι με οικεία διάθεση. Το μενού του εστιατορίου εμπνέεται από τη μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα, στο οποίο ενσωματώνονται διεθνείς τάσεις, η λίστα κρασιών είναι ενημερωμένη και το μπαρ φημίζεται για τα πρωτότυπα cocktails του.

Για την Παραμονή των Χριστουγέννων, το εστιατόριο προτείνει ένα γευστικό ταξίδι (μενού 60€ / άτομο) το οποίο συμπληρώνεται ιδανικά με κρασί για το απόλυτο pairing. Ριζότο με παντζάρι και μπουράτα, φαγκρί ή μοσχαρίσιο φιλέτο και μους μασκαρπόνε είναι μερικά από τα highlights πιάτα του γιορτινού μενού.

Βασιλείου του Μεγάλου 52 & Κων/λεως 4, Αθήνα

Omnivore Mouth Habits

Το Omnivore σε υποδέχεται σε ένα εντυπωσιακά στολισμένο περιβάλλον στο ισόγειο ενός διατηρητέου κτίσματος με την υπογραφή του Τσίλερ και νέο μενού που φέρει την υπογραφή του chef Βασίλη Καφαλούκου.

Παραμονή και Ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο μαγική, καθώς στο μενού πρωταγωνιστούν η παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα ή τα μοσχαρίσια μάγουλα (Χριστούγεννα, 54€ / άτομο) και το μοσχαρίσιο φιλέτο Wellington ή το χοιρινό κότσι (New Year’s Eve, 64€ / άτομο) ανάμεσα σε δροσερές σαλάτες, πλούσιες βελουτέ σούπες και λαχταριστά γλυκά με έντονη εορταστική διάθεση.

Εκλεκτές ετικέτες κρασιών από την ενημερωμένη κάβα και ευφάνταστα cocktails που προτείνει ο ευρηματικός bartender πίσω από τη μαρμάρινη μπάρα, συμπληρώνουν ιδανικά τα μενού.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 10, Αθήνα