© istock
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Σε αυτά τα μαγαζιά θα βρεις τα καλύτερα εορταστικά μενού στην Αθήνα

Πέντε εστιατόρια της πόλης δίνουν τις δικές τους γευστικές προτάσεις για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στολισμένες σάλες, ζεστή ατμόσφαιρα, εκλεκτά κρασιά, πρωτότυπα cocktails, ευφάνταστα πιάτα και γλυκά. Τα εστιατόρια της Αθήνας φορούν τα καλά τους και οι κουζίνες δουλεύουν πυρετωδώς για να προσφέρουν ξεχωριστές προτάσεις για τις ημέρες των γιορτών. Τα εορταστικά μενού των εστιατορίων χαρακτηρίζονται από πληθωρικές γεύσεις που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Κρεατικά, πουλερικά, χειμερινά λαχανικά, ιδιαίτερες σάλτσες και υλικά που έχουμε συνδέσει με την περίοδο των γιορτών αποτελούν τη βάση για τις συνταγές που προτείνουν οι chefs και οι ομάδες τους για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πέντε αθηναϊκά εστιατόρια δίνουν τις δικές τους προτάσεις για τα εορταστικά μενού -τόσο με ολοκληρωμένες προτάσεις όσο και à la carte- για κάθε στυλ και budget.

Ex Machina

Δύο εορταστικά μενού για Χριστούγεννα (75€ / άτομο + 35€ wine pairing) και Πρωτοχρονιά (90€ / άτομο + 40€ wine pairing) έχει σχεδιάσει ο Άνταμ Κοντοβάς με την ομάδα του στο Ex Machina. Στο νέο εστιατόριό του ο chef έχει δημιουργήσει μία ανοιχτή κουζίνα, θέλοντας να κρατήσει την αίσθηση της comfort μαγειρικής αλλά και της ζεστής και οικείας ατμόσφαιρας.

Σούπα από κολοκύθα και γλυκοπατάτα με γκουαντσιάλε και σπιτική ρικότα, καλαμάρι γεμιστό με συκωτάκια πουλιών, κουνουπίδι και κάρι, γαλοπούλα στα κάρβουνα, φιρίκ, σάλτσα από πόρτο και γιαούρτι και τούρτα κάστανο, λευκή σοκολάτα, μανταρίνι και φουντούκι είναι μερικά από τα πιάτα του χριστουγεννιάτικου μενού. Για την Πρωτοχρονιά, η αρχή γίνεται με σούπα από καπνιστά μύδια με jamon και φρέσκα μυρωδικά για να ολοκληρωθεί με μία γκαλέτ ντε ρουά σοκολάτα, αμύγδαλο και παγωτό μέλι.

Cookoovaya

Ο Περικλής Κοσκινάς έχει θέσει εδώ και χρόνια τις βάσεις για την ελληνική κουζίνα, αναδεικνύοντας τόσο συνταγές από τον τόπο του την Κέρκυρα όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Για το εορταστικό μενού των Χριστουγέννων (110€ / άτομο), ο chef και η ομάδα του προτείνουν πιάτα όπως γαρίδα Κοιλάδος ταρτάρ με αυγοτάραχο Τρικαλινού και γύρη μάραθου, χτένι, jamón Ibérico, λάδι καπνιστής πάπρικας, κρέμα πατάτα και πράσο, φιλέτο σφυρίδα με φρικασέ σπανάκι, καρέ αρνί και gateaux σοκολάτας χωρίς αλεύρι με σαντιγί καφέ. Την Πρωτοχρονιά (130€ / άτομο) θα βρείτε επιλογές όπως σαλάτα καραβίδα, χειροποίητα ζυμαρικά casarecce, βοδινό φιλέτο και τάρτα μελομακάρονο.

Mira Me

Υπάρχει μια αλλιώτικη αύρα όταν βρίσκεσαι ψηλά στην πόλη και το Mira Me Athens Boutique Hotel, τη μετουσιώνει σε μια μαγευτική εμπειρία φαγητού, ποτού και διασκέδασης. Μία μοναδική θέα σε περιμένει στο rooftop του εστιατορίου αλλά και δύο μενού ειδικά σχεδιασμένα για τις ημέρες των γιορτών. Ταρτάρ, κολοκυθόπιτα, άρτος αργής ωρίμανσης, ραβιόλι γεμιστό με αρνί και γλυκός «μπαμπάς» είναι μερικά από τα πιάτα που συνθέτουν τα μενού Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (90€ / άτομο + 35€ wine pairing).

Aleria

Πιάτα γευστικά, με μία δόση πολυτέλειας, έχει ετοιμάσει ο Γκίκας Ξενάκης στο εστιατόριο Aleria για την παραμονή των Χριστουγέννων (120€ / άτομο + 80€ wine pairing) και της Πρωτοχρονιάς (130€ / άτομο + 80€ wine pairing). Τα μενού ακολουθούν τη φιλοσοφία του chef, ο οποίος αγαπάει τις γαστρονομικές παραδόσεις, αλλά τις φέρνει στο σήμερα με μοντέρνο και δημιουργικό τρόπο.

Στη λίστα κρασιού, δίνεται έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα αλλά δε λείπουν και οι επιλεγμένες ετικέτες από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου. Παράλληλα, η ομάδα των οινοχόων έχει ετοιμάσει wine pairing για κάθε γιορτινό μενού, ταιριάζοντας κάθε στάδιό του.

Κυβέλη

Στην όμορφη πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, η Κυβέλη αποτελεί σημείο αναφοράς για καλό φαγητό σε προσιτές τιμές. Στη ζεστή και φιλόξενη σάλα που έχει στολιστεί για τα Χριστούγεννα, μπορείς να περάσεις σχεδόν οικογενειακά τις παραμονές των γιορτών. Δίνοντας βάση στα χειμερινά υλικά, που όλοι αγαπάμε να χρησιμοποιούμε την περίοδο των Χριστουγέννων, το εστιατόριο εμπλουτίζει το ήδη πληθωρικό μενού του με εορταστικά πιάτα (à la carte): χριστουγεννιάτικη σαλάτα, ελληνικός χοίρος γεμιστός με δαμάσκηνα, κοπανάκι γαλοπούλας στη γάστρα κι ένα επιδόρπιο με μαρέγκα με κρέμα κάστανου, εμπλουτισμένη με bitter σοκολάτα και σαντιγί σε υγρή καραμέλα με νεράντζι.