Eurokinissi
ΦΟΥΡΝΟΙ

Πού θα βρεις τις καλύτερες λαγάνες στην Αθήνα

Πέντε εξαιρετικοί φούρνοι στην Αττική ετοιμάζουν την πιο νόστιμη λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας.

Αν και η Καθαρά Δευτέρα δεν είναι μπορεί να συγκριθεί με άλλες αργίες του ημερολογιακού έτους (όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα), υπάρχουν μερικά μικρά πραγματάκια, τα οποία της δίνουν έξτρα πόντους και μάς κάνουν να τη βλέπουμε θετικά. Η λαγάνα ανήκει σίγουρα σε αυτή την κατηγορία.

Ένα διαφορετικό είδος ψωμιού, πλατύ και πεντανόστιμο, το οποίο (κακώς) τρώμε μία φορά το χρόνο, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας. Η ιστορία του εθίμου της λαγάνας ξεκινά πολλούς αιώνες πριν, καθώς αναφορές της υπάρχουν σε πολλά κείμενα της αρχαιότητας. Από τότε έχει εξελιχθεί, ενώ οι ελληνικοί φούρνοι έχουν μετατρέψει την παρασκευή της λαγάνας σε τέχνη.

Κάποιοι από αυτούς ευτυχώς βρίσκονται στην Αθήνα. Φέτος, όμως με τα μέτρα κατά του κορονοϊού να απαγορεύουν τις μεγάλες μετακινήσεις, μόνο όσοι μένουν κοντά τους ή έχουν όρεξη για μπόλικο περπάτημα, θα καταφέρουν να απολαύσουν τις λαγάνες τους. Τσέκαρε τη λίστα μας με τους top φούρνους της πρωτεύουσας κι αν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω δύο κατηγορίες, τότε πραγματικά σε ζηλεύουμε.

Ο Τάκης

Ξεκινάμε την περιήγησή μας από το Κουκάκι κι ένα φούρνο πραγματικό «θρύλο» στην περιοχή. Ο Τάκης λειτουργεί στην ίδια θέση από τη δεκαετία του 1970 και έχει πουλήσει ψωμί σε όλη την Αθήνα, για να μην πούμε σε όλη την Ελλάδα. Ένας γνήσιος παραδοσιακός φούρνος, ο οποίος φυσικά ειδικεύεται κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες και στη λαγάνα.

Μισαραλιώτου 14, Αθήνα

Πνύκα

pnika-fournos

Για την Πνύκα έχουν γραφτεί ύμνοι κι όχι άδικα. Ο πρώτος της ιδιοκτήτης, ο κύριος Δημήτρης Κότσαρης, έχτισε μια κληρονομιά, η οποία σήμερα έχει περάσει στην επόμενη γενιά και τη δουλεύει εξαιρετικά. Το καλό με την Πνύκα είναι πως έχει τρία καταστήματα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα (και ένα στη Βιέννη βεβαίως, βεβαίως), επομένως «βολεύει» ακόμη περισσότερους να περάσουν για την εορταστική λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας.

Πρατίνου 13, Παγκράτι/ Πετράκη 24, Σύνταγμα και Τοσίτσα 36, Εξάρχεια

Τρομερό Παιδί

Τρομερό Παιδί Φούρνος

Ένας από τους new-age φούρνους της Αθήνας, ο οποίος από τη στιγμή που άνοιξε κάνει τρομερά πράγματα. Μπορεί οι γαλλικές μπαγκέτες και τα καρβέλια του να είναι πεντανόστιμα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η λαγάνα δεν θα έχει την τιμητική της στο Τρομερό Παιδί. Αν μένεις κοντά και περάσεις, καλό θα ήταν να ρίξεις και μια ματιά στην υπόλοιπη βιτρίνα του. Σίγουρα, όλο και κάτι ακόμη θα λιγουρευτείς.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια

Ρίζος

Με ηπειρώτικες ρίζες και βαθιά γνώση για την παρασκευή του ψωμιού, ο Ρίζος Ελαία Άρτος & Γλυκό, εδώ και χρόνια αποτελεί εγγύηση στο Κουκάκι. Ένας παραδοσιακός φούρνος γεμάτος με λογιών λογιών ψωμιά, ο οποίος τώρα θα γεμίσει τα ράφια του και με πεντανόστιμες λαγάνες. τις οποίες θα θες να τις δοκιμάσεις πριν ακόμη φτάσεις στο σπίτι.

Ματρόζου 12, Κουκάκι

Kora Bakery

Kora Bakery Φούρνος Oneman.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Η νέα στάση των κατοίκων του κέντρου είναι κίτρινη και πασπαλισμένη με αλεύρι. Το Kora Bakery, που έχει ανοίξει πρόσφατα στην Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, ενόψει της Καθαράς Δευτέρας γεμίζει τους φούρνους του με λαγάνες και οι μυρωδιές του σε καλούν από χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών σίγουρα θα αισθάνονται τυχεροί αυτή τη στιγμή.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι