Νίκος Μάμαλος
ΓΕΥΣΗ

Στην Αντίπαρο, η ομάδα της Cookoovaya μαγειρεύει στον ξυλόφουρνο

Το αθηναϊκό εστιατόριο βρήκε και φέτος λιμάνι στον απάνεμο κόλπο του Beach House στο μικρό κυκλαδίτικο νησί, δίνοντάς μας πολλούς νόστιμους λόγους για να περάσουμε τις διακοπές μας παρέα.

Ένα ταψί με χρυσαφένια γεμιστά βγαίνει από τον ξυλόφουρνο και η μυρωδιά τους φτάνει μέχρι το τραπέζι από όπου απολαμβάνεις τη θέα της θάλασσας. Το φαγητό – σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, όπως και πολλά ακόμη αγαπημένα, δεν λείπει από το μενού της Cookoovaya στην Αντίπαρο.

Το αθηναϊκό εστιατόριο βρήκε και φέτος λιμάνι στον απάνεμο κόλπο του The Beach House στο μικρό κυκλαδίτικο νησί, δίνοντάς μας πολλούς νόστιμους λόγους για να περάσουμε τις διακοπές μας παρέα.

Νίκος Μάμαλος

Ο chef patron Περικλής Κοσκινάς έχει δημιουργήσει μία γαστρονομική εμπειρία που θέτει στο επίκεντρο τη σχέση του ανθρώπου με την πρώτη ύλη και τον ξυλόφουρνο στην καρδιά της κουζίνας. Ξεχωρίζει μέσα στην απλότητα του χώρου, μπροστά από τα τραπέζια, και το άρωμα του ξύλου πλέκεται με βότανα και μυρωδικά, όπως το θυμάρι, η ρίγανη και ο άγριος μάραθος.

Ο ίδιος έχει φροντίσει να κάνει την τροφοσυλλογή του και να αναπτύξει στενές σχέσεις με τον τόπο και τους ανθρώπους, ενισχύοντας έτσι τη βιωσιμότητα της κουζίνας του και την εποχικότητα. Ο τρόπος άλλωστε που αντιλαμβάνεται τη μαγειρική και τη διαχείριση της πρώτης ύλης δεν αφήνει περιθώρια για σπατάλες.

 

Στον ξυλόφουρνο, το φαγητό παίρνει τον χρόνο του και γίνεται πεντανόστιμο, δείχνοντας πώς η διαδικασία της μαγειρικής γίνεται τελετουργία. Από τον φούρνο βγαίνουν εμβληματικά καλοκαιρινά πιάτα: μελωμένο μπριάμ, γεμιστά, ψάρι πλακί, ρεβίθια, ντολμαδάκια, ακόμα και γλυκά, όλα ψημένα πάνω στις φλόγες του ξύλου. Η κάθε συνταγή συνοδεύεται από την αίσθηση κοινής εμπειρίας: τα πιάτα έρχονται στο κέντρο του τραπεζιού για να τα μοιραστούν όλοι. Και μόνο στη θέασή του νιώθεις ότι βρίσκεσαι ξανά στην αυλή της γιαγιάς σου.

Νίκος Μάμαλος

Τα signature πιάτα του Κερκυραίου chef – μπουρδέτο και μπιάνκο – ταξιδεύουν από το νησί του και φέτος στην Αντίπαρο. Γνωστός καθώς είναι όμως για τη head to tail φιλοσοφία στο ψάρι, ο Κοσκινάς εμπλουτίζει το μενού του διάφορες παρασκευές ψαριών, χωρίς να λείπουν φυσικά και τα ωμά.

Νίκος Μάμαλος

Στον πυρήνα της, η κουζίνα της Cookovaya στηρίζεται σε όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία της πρώτης ύλης και τις ξεκάθαρες γεύσεις. Η προσέγγιση αυτή δεν μένει κρυφή· θα δεις τους μάγειρες να προετοιμάζουν τον φούρνο, να τυλίγουν ντολμαδάκια, να ανοίγουν φύλλο, αλλά και τον ίδιο τον Κοσκινά να ψαρεύει ή να μαζεύει μυρωδικά στο άγριο κυκλαδίτικο τοπίο.

Νίκος Μάμαλος

Η Cookoovaya στην Αντίπαρο είναι ένας ύμνος στην απλότητα, τη σοφία των υλικών και την ελληνική κουζίνα, ενωμένη με το τοπίο και την αίσθηση του καλοκαιριού. Εκεί όπου ο χρόνος αποκτά άλλη ποιότητα, ο Κοσκινάς και η ομάδα του μας υπενθυμίζουν πως, στην εστίαση όπως και στη ζωή, η ομορφιά είναι στα λίγα και καλά.

  • Cookoovaya Antiparos, The Beach House, Απάντημα
  • Τηλ. +030 698 0968445
  • Ωράριο: 12.30-20.30
  • Κρατήσεις: Cookoovaya

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.