ΦΑΓΗΤΟ

Στο Baba Ghanoush δεν θα κολλήσεις μόνο με τα φαλάφελ

Οι σούπες με τις φακές κάνουν πιο ήπιο το φετινό χειμώνα.

Αν έπρεπε να γράψω μία λίστα με τα πράγματα που μου αρέσουν περισσότερο να κάνω αυτή την περίοδο, το να τρώω στο Baba Ghanoush, Εμπεδοκλέους 25-27, Πλ. Βαρνάβα στο Παγκράτι, θα κονταροχτυπιόταν στην κορυφή με το μπάνιο στο κολυμβητήριο.

 

Τώρα που το ξανασκέφτομαι την πρωτιά θα την μοιράζονταν, αφού το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό μόλις βγαίνω από την πισίνα και αρχίζω να κρυώνω, είναι να φάω μια ζεστή σούπα από κίτρινες φακές στο πάσο του Baba Ghanoush μπροστά από την κουζίνα του μαγαζιού. Αυτό που με ιντριγκάρει με τις σούπες του συγκεκριμένου καταστήματος, πέρα από τις γεύσεις τους, είναι ότι δεν είναι γραμμένες στον κατάλογο.

(Ο πίνακας)

Στο δεξί τοίχο όπως μπαίνεις στο μαγαζί, υπάρχει ένας πίνακας πάνω στον οποίο γράφονται με κιμωλία οι σούπες, αλλά και οι σαλάτες της ημέρας, με αποτέλεσμα μέχρι να μπεις στο μαγαζί να έχεις μια μικρή αγωνία για το ποια σούπα θα φας. Πέρα από αυτή με τις κίτρινες φακές, στον πίνακα φιγουράρουν κατά καιρούς σούπες με κόκκινες φακές, με γλυκοπατάτα, με κολοκύθα, με πορτοκάλι και καρότο και άλλες που πιθανόν να μην έχω συναντήσει. Ανάλογη ίντριγκα δημιουργείται με τις σαλάτες, αλλά και με τα πιάτα ημέρας όπως το μαροκινό κους κους με λαχανικά.

 

Το γεγονός πως έχουμε φτάσει στην τέταρτη παράγραφο του κειμένου και δεν έχουν ακόμα αναφερθεί τα φαλάφελ, σημαίνει πως στο συγκεκριμένο μαγαζί κάνουν πολύ καλά κι άλλα πράγματα. Το φαλάφελ του Baba Ghanoush μπορείς να το φας είτε σε πιάτο είτε σε πίτα. Σε πίτα υπάρχουν τρεις επιλογές. Για vegan υπάρχει το φαλάφελ με μπάμπα γκανούς, ταχίνι, χαρίσα, σαλάτα και το φαλάφελ με χούμους, χαρίσα, πολίτικη σαλάτα, ταχίνι ενώ η τρίτη εκδοχή είναι αυτή με σως γιαουρτιού, πράσινη σαλάτα, ρόκα, καρότο, χαρίσα. Δεν ξέρω αν το μαγαζί ή εγώ έχουμε μεγαλύτερο κόλλημα με τις φακές, πάντως από τις σαλάτες αυτές με τις φακές μπελούγκα (μαύρες) είναι το highlight του καταλόγου.

 

Όσον αφορά το χώρο του Baba Ghanoush, είναι εξαιρετικά περιορισμένος τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά όπου υπάρχουν λίγα τραπέζια στα οποία δύσκολα κάθεσαι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αν βέβαια κάτσεις μέσα, θα έχεις θέα την κουζίνα και τους ανθρώπους που μαγειρεύουν μπροστά σου, κάτι που δείχνει από τη μία σιγουριά για τις ικανότητές τους και από την άλλη ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.

 

Δεν έχω ακόμα εικόνα για τις τηγανιτές πατάτες, των οποίων η φήμη έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του Παγκρατίου, αλλά και το burger από κινόα και γλυκοπατάτα που αποτελεί την τελευταία προσθήκη στον κατάλογο του μαγαζιού.

Όσο λαχταριστό και να φαίνεται το παραπάνω μπέργκερ, θα του αντισταθώ και θα συνεχίσω τις σούπες και τα φαλάφελ σε πίτα, τα οποία βγαίνουν σε μικρό και σε μεγάλο μέγεθος, μέχρι να τελειώσει ο χειμώνας. Η μόνη αλλαγή που διατίθεμαι να κάνω είναι να συνοδεύσω τα φαλάφελ μου με κάποια σούπα που δεν θα περιλαμβάνει φακές.

Baba Ghanoush: Εμπεδοκλέους 25-27, Πλ. Βαρνάβα στο Παγκράτι