Koukoumi Hotel
ΓΕΥΣΗ

Στο Koukoumi Hotel στη Μύκονο για ένα απολαυστικό vegan fine dining menu

Η σεφ Αγγελική Χαραμή παρουσιάζει ένα νέο degustation menu με γεύσεις αληθινές, εντυπωσιακές αλλά και γεμάτες συναίσθημα.

Φέτος το καλοκαίρι είχα την τύχη να ζήσω μια εμπειρία διαφορετική, ουσιαστική και απόλυτα ευθυγραμμισμένη με όλα όσα αναζητώ από έναν προορισμό: ηρεμία, αισθητική, σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση και φυσικά, εξαιρετικό φαγητό. Όλα αυτά τα βρήκα στο Koukoumi Hotel, το πρώτο ελληνικό vegan & cruelty free ξενοδοχείο, στα Άνω Μερά της Μυκόνου.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη όμορφο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες. Το Koukoumi είναι ένα καταφύγιο. Από την πρώτη στιγμή, αισθάνεσαι σαν να έχεις βρεθεί κάπου που σε «καταλαβαίνει». Η boho-chic αισθητική του χώρου, οι ανάλαφρες μυρωδιές από αιθέρια έλαια, το φιλικό προσωπικό, η πισίνα με μαγνήσιο που σε ηρεμεί ακόμα και μόνο που την κοιτάς – όλα είναι σχεδιασμένα με φροντίδα, όχι μόνο για τον επισκέπτη αλλά και για το περιβάλλον.

Το πρώτο ελληνικό vegan & cruelty-free ξενοδοχείο / Koukoumi Hotel
Το πρώτο ελληνικό vegan & cruelty-free ξενοδοχείο

Κι αν η φιλοξενία είναι άψογη, η γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο του ξενοδοχείου είναι το αποκορύφωμα.Το βραδινό fine dining, όπου η σεφ Αγγελική Χαραμή παρουσιάζει ένα νέο degustation menu, δεν απευθύνεται μόνο στους φανατικούς υπέρμαχους της vegan διατροφής, αλλά σε όλους όσοι αναζητούν αληθινές, ζωντανές γεύσεις με συναίσθημα.

Η σεφ Αγγελική Χαραμή / Koukoumi Hotel
Η σεφ Αγγελική Χαραμή

Για την υπερ-ταλαντούχα σεφ, το ζητούμενο είναι να μετουσιώσει τις γευστικές της μνήμες σε ένα τραπέζι. Κι αυτό ακριβώς καταφέρνει, μέσα από ένα μενού-αφήγηση γεμάτο υφές, αντιθέσεις και αρώματα που παντρεύουν τη μεσογειακή απλότητα με ιδιαίτερες τεχνικές και απαιτητική έρευνα.

Μέσα από το vegan fine dining μενού, η Χαραμή δεν προσπαθεί να «αντιγράψει» τη συμβατική κουζίνα, αλλά δημιουργεί νέους κόσμους γεύσης, με βάση τη μεσογειακή παράδοση, fusion πινελιές και άγριας συλλογής υλικά που δίνουν βάθος και χαρακτήρα σε κάθε πιάτο (τα περισσότερα σερβίρονται σε custom κεραμικά σκεύη με την υπογραφή του Marlo Ceramics).

Ξεχώρισα το «τυρί» κάσιους και το καλοφτιαγμένο μπριός – γλασαρισμένο με καμένα κρεμμύδια, το αβοκάντο σε αποσταγμένη ντομάτα, με αφρό αγγουριού, καπνιστή ντομάτα και ελαιόλαδο που είναι μια αναπάντεχη, δροσερή εισαγωγή και τον (εικονικό) αχινό με μανιτάρι “chicken of the woods”, μαγειρεμένο στη φωτιά.

Μπριός γλασαρισμένο με καμένα κρεμμύδια, βούτυρο και τυρί από κάσιους / Thaleia Ioannou
Μπριός γλασαρισμένο με καμένα κρεμμύδια, βούτυρο και τυρί από κάσιους

Με ενθουσίασε το γαλακτομπούρεκο με κρέμα, αφρό πορτοκαλιού, καμένο σιρόπι κανέλας και τραγανό φιστίκι – η ελληνική μνήμη σε νέα διάσταση και το φρέσκο Koji, γλυκό του κουταλιού μήλο, πορτοκάλι, βανίλια υποβρύχιο, μαστίχα Χίου, που λειτουργεί ως ένα αποχαιρετιστήριο πιάτο με αρώματα παιδικής ηλικίας.

Το μενού συμπληρώνεται με το wine pairing από τη λίστα των vegan κρασιών. Δίνεται έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, οι επιλογές σε ποτήρι ή φιάλη καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις και διαθέσεις.

Τα χειροποίητα σκεύη με την υπογραφή Marlo Ceramics / Thaleia Ioannou
Τα χειροποίητα σκεύη με την υπογραφή Marlo Ceramics

Αλλά το Koukoumi δεν είναι μόνο το φαγητό. Είναι η ολιστική προσέγγιση. Από τα στρώματα στα κρεβάτια μέχρι τα προϊόντα στο μπάνιο, τίποτα δεν έχει επιλεχθεί τυχαία. Όλα είναι vegan, cruelty free, οικολογικά – και όχι απλώς για να τηρηθεί μια τάση, αλλά επειδή αυτό είναι το πιστεύω τους. Ο πρωινός μπουφές, το καθημερινό snack menu, το yoga deck και το spa ολοκληρώνουν την εμπειρία ευεξίας.

Το επιδόρπιο με φρέσκο koji, γλυκό του κουταλιού μήλο, πορτοκάλι και βανίλια υποβρύχιο / Thaleia Ioannou
Το επιδόρπιο με φρέσκο koji, γλυκό του κουταλιού μήλο, πορτοκάλι και βανίλια υποβρύχιο

Αν κάποιος με ρωτούσε πού μπορεί να πάει για να ξεκουραστεί πραγματικά, να φάει υπέροχα, να αισθανθεί πως βρίσκεται κάπου αυθεντικά, θα του έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη ότι το Koukoumi ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Είναι ένας τόπος ήρεμος, αυθεντικός, βιώσιμος που μεταφράζεται σε ό,τι σημαίνει σήμερα «σύγχρονη πολυτέλεια».

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.