Φωτογραφίες: Nōema Mykonos
ΓΕΥΣΗ
SPONSORED

Στο Nōema, κάθε βράδυ είναι μία εμπειρία στη Μύκονο

Για πέμπτο καλοκαίρι, επιστρέφει στα σοκάκια της Χώρας με τη δική του μοναδική πρόταση: μια σύγχρονη, καλλιτεχνικά φιλτραρισμένη εκδοχή της κυκλαδίτικης φιλοξενίας.

Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, όπου η χλιδή και η ένταση συχνά πρωταγωνιστούν, υπάρχει ένας χώρος που επιλέγει να αφηγηθεί μια διαφορετική ιστορία. Το Nōema, για πέμπτο καλοκαίρι, επιστρέφει στα σοκάκια της Χώρας με τη δική του μοναδική πρόταση: μια σύγχρονη, καλλιτεχνικά φιλτραρισμένη εκδοχή της κυκλαδίτικης φιλοξενίας που απευθύνεται σε όσους αναζητούν ουσία μέσα στην εμπειρία τους.

Στεγασμένο σε έναν πρώην υπαίθριο κινηματογράφο, το Nōema υιοθετεί μια πιο βαθιά σχέση με τον τόπο. Ο σχεδιασμός του χώρου, με κέντρο μια εσωτερική αυλή, αποπνέει την αίσθηση ενός παλιού κυκλαδίτικου σπιτιού: λιτός, φιλόξενος, με ανοιχτό χαρακτήρα. Από τις 8 το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, μεταμορφώνεται σε ζωντανό κύτταρο εμπειριών, όπου η γαστρονομία, η μουσική και η παρέα συνυπάρχουν.

Το μπαρ, εξίσου προσεγμένο, επαναφέρει στο προσκήνιο τα τοπικά υλικά: από το Kiano που «παίζει» με ντόπιο μπλε τυρί και φράουλα, μέχρι το Forager, ένα mocktail γεμάτο κυκλαδίτικα βότανα. Ξεχωρίζει το Aegean Negroni – ένα blend που παντρεύει το Tanqueray Dry Gin με bitter και σπιτικό vermouth, σιγομαγειρεμένο με πιπεριά Φλωρίνης και κουμ κουάτ. Είναι ένα ποτό με ξεκάθαρη προσωπικότητα, γεμάτο κυκλαδίτικη ζωντάνια και αρωματική πολυπλοκότητα.

Ο Milan Jovanovic, operations manager του χώρου, περιγράφει το όραμα ως μια γέφυρα μεταξύ του παραδοσιακού και του σύγχρονου, με έμφαση στους ανθρώπους πίσω από τις εμπειρίες – τους παραγωγούς, τους καλλιτέχνες, τους σεφ. Το φαγητό, σε επιμέλεια του γνωστού σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου, αποδεικνύεται ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της εμπειρίας.

Με έμφαση στην εποχικότητα και τη διαφάνεια των πρώτων υλών, το φαγητό είναι ένας ύμνος στις γεύσεις του Αιγαίου: από το σεβίτσε γαρίδας και τα φρέσκα στρείδια, μέχρι το χταπόδι στα κάρβουνα με άγρια ρίγανη, κάθε πιάτο φέρει μια έντονη ταυτότητα, χωρίς να καταφεύγει στην υπερβολή. Στα κυρίως, η έμφαση σε παραδοσιακές ελληνικές τεχνικές μαγειρικής, με σύγχρονη εκτέλεση, αποτυπώνεται σε πιάτα όπως το αρνίσιο σουβλάκι με λαδολέμονο, τα σιγομαγειρεμένα παϊδάκια με ψητά ροδάκινα ή η φρέσκια pasta με καραβίδες και αυγοτάραχο. Όλα φτάνουν στο τραπέζι για να μοιραστούν, ενισχύοντας τη συλλογική φύση του δείπνου.

Η γαστρονομία στο Nōema δεν είναι απλώς ζήτημα τεχνικής ή αισθητικής, είναι ένας τρόπος έκφρασης. Στο επίκεντρο του μενού βρίσκεται η αναβίωση των ελληνικών γεύσεων με πρωτογενή έμπνευση από την εποχικότητα και την τοπικότητα, όπως τις αντιλαμβάνεται ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος και η ομάδα του. Εδώ, κάθε πιάτο μιλάει τη γλώσσα του Αιγαίου, ενώ συγχρόνως φέρει τον παλμό της σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας.

Η έναρξη γίνεται με ωμή κοιλιά τόνου, προσφέροντας έναν διάλογο ανάμεσα στη φρεσκάδα της θάλασσας και τη γήινη νοστιμιά. Δίπλα, ο καπνιστός ταραμάς σερβίρεται με λιαστή ντομάτα και πούδρα παξιμαδιού από χαρούπι, σε μια παραλλαγή που τιμά και επαναπροσδιορίζει την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα.

Στα κυρίως, η pasta με καβούρι, εμπλουτισμένη με αυγοτάραχο και κρητική πιπεριά τσίλι, φέρνει στο πιάτο έναν δυναμικό συνδυασμό αλμυρών και πικάντικων τόνων. Το φαγκρί αυγολέμονο, με πουρέ σελινόριζας και μυρωδικά, είναι μία σύγχρονη ωδή στην ελληνική comfort κουζίνα, ενώ το αρνί, αργοψημένο καπνιστή κρούστα, αποτελεί το αποκορύφωμα μιας γιορτής που βασίζεται στη μοιρασιά και στη νοστιμιά της απλότητας.

Στο τραπέζι συνυπάρχουν ακόμα πιάτα όπως η καυτερή φέτα με ελαιόλαδο και τραγανό ψωμί, και τα χόρτα του τόπου με φρέσκια ντομάτα και ξιδάτη σάλτσα, που υπενθυμίζουν τη ρίζα του Nōema στη γεύση της ελληνικής γης. Το γεύμα κορυφώνεται με επιδόρπια που ισορροπούν ανάμεσα στη νοσταλγία και τη φαντασία: το τιραμισού με χαρούπι και ελληνικό καφέ και η πάστα αμυγδάλου με αλατισμένη καραμέλα και ψημένα αμύγδαλα αποδεικνύουν πως το γλυκό στο τέλος μπορεί να είναι εξίσου φιλοσοφημένο όσο και ένα κυρίως πιάτο.

Η οινική λίστα κινείται με την ίδια ευαισθησία που χαρακτηρίζει το μενού. Μια επιμελημένη συλλογή από ετικέτες της Ελλάδας – από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και τη Σαντορίνη – στέκεται ισάξια δίπλα σε κρασιά από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Ωκεανία. Η φιλοσοφία πίσω από την οινική εμπειρία είναι ξεκάθαρη: κάθε φιάλη είναι μέρος μιας ιστορίας που εκτείνεται από τις πλαγιές του Καυκάσου και τις πήλινες qvevri μέχρι τον οίνο των αρχαίων Ελλήνων και τη ρωμαϊκή πανδαισία του κρασιού.

Καθώς η νύχτα προχωρά, η αυλή μετατρέπεται σε σκηνή. Το καλοκαιρινό line-up, με ονόματα όπως οι RE:KÜLTURA που συνδυάζουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική με ηλεκτρονικούς ήχους, και DJs όπως ο Elated Mind και οι Stories of Dharma, αναδεικνύει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού, χωρίς να χάνεται η αίσθηση του τόπου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε βραδιά κυλά χωρίς προσποίηση – το κοινό, ντόπιο και διεθνές, συμμετέχει χωρίς την τυπική απόσταση που συχνά δημιουργείται σε πιο τουριστικά μέρη του νησιού. Το Nōema, ανήκει στον Βρετανό restaurateur Richard Caring, και από το 2021 έχει καθιερωθεί ως ένας από τους λίγους χώρους στη Μύκονο που δεν αρκούνται στην επιφάνεια. Προσφέρει μια εμπειρία που θα θυμάσαι για αρκετό καιρό.