ΦΑΓΗΤΟ

Surfer Maya, η ομάδα του Estrella μαθαίνει στη Θεσσαλονίκη το ποιοτικό street food

Δέκα χρόνια μετά την επιτυχία του Estrella, οι δημιουργοί του συστήνουν το Surfer Maya, ένα formal street food που εστιάζει στις ποιοτικές πρώτες ύλες και τους πειραματισμούς.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την επιτυχία του Μπουγατσάν, του γλυκού που ισορροπούσε μεταξύ θεσσαλονικιώτικης μπουγάτσας και γαλλικού κρουασάν, και που έθεσε τη συμπρωτεύουσα και το νεοσύστατο τότε Estrella στο μάτι της γαστρονομικής σκηνής. Η δημιουργία του Δημήτρη Κοπαράνη έφερε στο προσκήνιο την έννοια του υβριδικού γλυκού και η δημοτικότητά του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.

Ο Κώστας Καπετανάκης και η Μαρία Σμπιλή αγαπούν τα ταξίδια και το καλό φαγητό, είναι άνθρωποι που έχουν δουλέψει σκληρά στη ζωή τους και δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους. Η αναπτυξιακή πορεία άλλωστε του Estrella και η επιτυχία του Surfer Maya (με τη συμβολή και του Ιωάννη Καπετανάκη στην ίδρυση και την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας) παρά τον σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας του, δεν αφήνει χώρο για να σκεφτεί κανείς το αντίθετο.

Ένα εταιρικό μαγαζί και εννέα franchise, συζητήσεις για ακόμα περισσότερα δυνατά σημεία ακόμα και στο εξωτερικό είναι όσα πιστώνονται στο Estrella, ενός brand που κατάφερε να αντέξει την κρίση, να ξεπεράσει την πανδημία και να παραμείνει αγαπητό στο κοινό.

Στην Αθήνα, συναντάμε το πρώτο μαγαζί στο κέντρο της πόλης (Ρόμβης 24Α) και στη Μαρίνα του Φλοίσβου, ενώ πολύ σύντομα πρόκειται να ανοίξει και τρίτο κατάστημα στο Χαλάνδρι. Το μαγαζί που έκανε διάσημα τα pancakes χάρη στη μεγάλη ποικιλία, εμμένει στα πραγματικά υλικά και επιβραβεύει τους πελάτες του με μεγάλες και οικονομικές μερίδες και loyalty πόντους μέσα από την καινοτόμα εφαρμογή που έχει λανσάρει εδώ και καιρό.

Ο chef Γιώργος Αυγέρος συνεχίζει να ηγείται στην κουζίνα, ετοιμάζοντας κάθε φορά, πιάτα που θα συζητηθούν και φυσικά θα φωτογραφηθούν. Το άνοιγμα του Estrella άλλωστε συνέπεσε χρονικά με αυτό του Instagram, και τα πολύχρωμα πιάτα του έγιναν instant hit στους λογαριασμούς μας.

«Δεν αγοράσαμε ποτέ ψεύτικους followers. Μας ακολουθούν 21 χιλιάδες πραγματικοί άνθρωποι που παρακολουθούν την πορεία μας. Δεν μας ενδιαφέρουν τα νούμερα αλλά ο πραγματικός καταναλωτής» τονίζει ο Κώστας Καπετανάκης.

Estrella

Η αυστηρή προσήλωση στο κλασικό, οι άριστες πρώτες ύλες, η δημιουργική σκέψη του chef και της ομάδας που δουλεύει πάντα το κάθε μενού έξι μήνες πριν και το γεγονός ότι κάθε πιάτο ετοιμάζεται τη στιγμή της παραγγελίας, παραμένουν οι βασικοί πυλώνες της φιλοσοφίας του Estrella.

«Είναι ωραίο να ξέρεις ότι θα φας ένα πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό, όπως το θυμόσουν δέκα χρόνια πριν, με τα ίδια καλά υλικά» καταλήγει ο Κώστας.

Fast forward στο σήμερα, όπου ο ίδιος άνθρωπος είδε ένα κενό στην αγορά της Θεσσαλονίκης όσον αφορά το formal street food. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη του τι αρέσει στον ίδιο αλλά και τι λείπει τελικά από την πόλη του, έστησε ένα fun μαγαζί με την υπογραφή του studiomateriality.

surfer maya

Περιπετειώδες street food μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το φαγητό του Surfer Maya, με το δίδυμο Σωκράτη Λειβαδά και Γιώργο Αυγέρο στην κουζίνα, να έχει αναλάβει αντίστοιχα αλμυρά και γλυκά. Πρόσφατα μάλιστα, βραβεύτηκε με αστέρι FNL Best Restaurant Awards 2022, και ήταν το μοναδικό στην κατηγορία street food για τη Θεσσαλονίκη.

Το εστιατόριο διαθέτει το δικό του καπνιστήριο για τα κρέατα και ζυμωτήριο για να φτιάχνει τα δικά τους προζυμένια ψωμιά, ωρίμανσης 72 ωρών, ειδικό μηχάνημα για τις χειροποίητες σφολιάτες ενώ συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς και φάρμες από την Ελλάδα.

Για παράδειγμα, το κρέας έρχεται από την Κομοτηνή, η μοτσαρέλα από την Κερκίνη, το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής και τα τοματίνια από τη βιολογική λαϊκή. Ένας από τους μελλοντικούς τους στόχους είναι να παίρνουν αποκλειστικά βιολογικά λαχανικά και να καλλιεργήσουν τη δική τους παραγωγή.

Το Surfer Maya αγαπάει τα pop-up events κι έχει ανοίξει ήδη ένα διάλογο με νέους μάγειρες,  τόσο εντός όσο κι εκτός Θεσσαλονίκης. Από την κουζίνα του έχουν περάσει η ομάδα από το Τριζόνι, οι Nomade et Sauvage με τις ανοιχτές φωτιές τους και τα αντικριστά αρνιά στον πεζόδρομο της οδού Αγάπης, ο Γιάννης Λουκάκης, ο Βασίλης Χαμάμ και η Αφροδίτη Γεωργιάδη.

Με την τελευταία μάλιστα, η οποία ανήκει και στην οικογένεια Ραγιάν, έχουν προχωρήσει σε μία υπέροχη συνεργασία που αναδεικνύει την ποντιακή κουζίνα.

«Πριν συνεργαστούμε με την Αφροδίτη, επισκεφθήκαμε το κτήμα Ραγιάν, κάναμε όλα τα περέκ σε ανοιχτές φωτιές και στη συνέχεια οργανώσαμε δύο events» λέει ο Κώστας Κατεπανάκης. Μετά την επιτυχία τους, κράτησαν στο μαγαζί όλα τα αγνά και ποιοτικά υλικά, από τα βούτυρα και τα καπνιστά τυριά μέχρι τα αλλαντικά.

Ταυτόχρονα, το μενού συμπληρώνεται από πιάτα που ενώνουν την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία – από το τάκος αλ παστόρ (ο γύρος είναι χειροποίητος, όπως όλες οι παρασκευές) μέχρι τα salty donut με το pulled pork και σάλτσα παντζάρι.

Στο νέο του μενού, το Surfer Maya αναδεικνύει τα φαγητά και τα γλυκά στα χειροποίητα κεραμικά σκεύη του, όπως επίσης και την παραδοσιακή γαστρονομία με φρέσκες ιδέες. Το σουτζουκάκι Θεσσαλονίκης μπαίνει πάνω σε τσακώνικη μελιτζάνα που καπνίζεται in-house και ροδίτικη λαδόπιτα με σάλτσα κεφίρ, η Ceasar φτιάχνεται με τοματίνια από τη βιολογική λαϊκή (σύντομα θα αγοράζονται όλα τα λαχανικά ενώ θέλουν να κάνουν τη δική τους καλλιέργεια), ελληνική μοτσαρέλα, χειροποίητο πέστο, αγγούρι και κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και οι αστακοουρές γίνονται mac n cheese.

Το νόστιμο φαγητό ολοκληρώνεται με την cocktail λίστα που έχει επιμεληθεί ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης και όλο το περιβάλλον του Surfer Maya είναι όσο fun θέλεις για να αποδράσεις γευστικά στη συμπρωτεύουσα. Κι αν όλο αυτό σού φαίνεται ότι λείπει από την Αθήνα, ετοιμάσου γιατί ένα μαγαζί, το πρώτο Franchise του Surfer Maya στο κέντρο της πόλης, θα
είναι σύντομα κοντά μας.